Zde může být vaše reklama.

O Sigmě i reprezentaci Kdybych se vymlouval, tak bych byl za blázna, řekl Minář

Kdybych se vymlouval, tak bych byl za blázna, řekl Minář

foto: Petr Pelíšek

23. 11. 2019 - 11:11

Před závěrečnou fází podzimní části sezony se fotbalisté SK Sigma Olomouc drží v první desítce. Ovšem na výhru čekají už sedm zápasů, což není ideální a do zimní pauzy to chtějí na Andrově stadionu změnit. Nejen o tom, ale také o reprezentaci nebo začlenění mladých hráčů hovoří sportovní manažer SK Sigma Ladislav Minář.

Jak jste spokojen s tím, jak se zatím Sigmě daří?
To je docela široká otázka. Je otázka, jak jsem spokojený s postavením v tabulce a s bodovým ziskem. A je otázka, jak jsem spokojený s herním projevem. Samozřejmě, že fanoušky nejvíce zajímá postavení v tabulce a bodový zisk. Ať chceme nebo nechceme, tak herní projev jde vždycky v tomto ohledu stranou. Všichni bychom si přáli, aby byl herní projev výborný a k tomu měli strašně moc bodů. Ale v takové kvalitě bohužel nejsme. Takže s postavením v tabulce a bodovým ziskem spokojený nejsem a ani být nemůžu. Protože tohle mužstvo dokázalo pět nebo šest utkání ztratit v závěru a tím pádem bodový zisk je takový, jaký je. Ano, bereme v potaz, že byla krátká letní příprava, že přišel nový trenér, který je jiný, než jeho předchůdce. Ale když tohle všechno pominu, tak ztratit tolik utkání v závěru je jenom o hráčích. A z toho, že hráči nezvládli tolik dobře rozehraných utkání, jsem zklamaný a logicky nespokojený.

Přitom hráči z týmu už jsou zkušení, zažili plno i nepříjemných situací.
Samozřejmě. Nejsou to žádní nováčci. V kádru jsou kluci, kteří už minimálně tři roky hrají první ligu. Souhlasím s trenérem, že je to o charakteru jednotlivých hráčů i celého mužstva a také o koncentraci v závěru utkání a nepodcenění některých situací. Na to, jak jsou hráči zkušení, to vidím jako velký problém. Ano, může stát, že dobře rozehrané utkání nezvládnou dohrát jednou dvakrát, ale ne tolikrát, jako se nám stalo nyní na podzim. Tam už je něco špatně. S trenérem samosebou příčinu hledáme.

Může hrát roli vliv absencí? Pro zranění nebo nemoci chybělo dost členů základní sestavy z minulé sezony.
Ne, to si vůbec nemyslím. To, že nezvládáme dohrávat závěry zápasů, nějaké absence neovlivňují. Několikrát jsme vedli, nebo jsme hráli nerozhodně a taková utkání jsme ztratili. A na to neměla vliv skutečnost, že nám v daném zápase někdo chyběl.

Zase je hezké, že se Sigma na nic nevymlouvá.
Kdybych se vymlouval, tak bych byl za blázna. Protože ten, kdo to sleduje a zajímá se o sport, vidí tu statistiku, kdy jsme zápasy ztratili, tak ví, že tam nemůže být žádná výmluva, jestli nám chyběl jeden nebo dva hráči. To je nesmysl.

Pozitivní věcí dosavadního průběhu sezony je zapojování mladých hráčů. Prvoligové starty sbírají Zmrzlý, Chytil nebo Zima.
Ve srovnání s některými předchozími sezonami je to velký posun. Trenér se nebojí dávat šanci mladým hráčům. Ale samozřejmě zase se dostaneme k pohledu takových těch škarohlídů. Protože když se nedaří a nenastoupí mladí, tak volají po tom, proč mladí nehrají. A naopak. Když nastoupí mladí a zápas se nepovede, tak je to zase o tom, že s těmi mladými se body zase tak lehce neuhrají. Všechno jsou to spojené nádoby. Hlavně je důležité to, že šanci dostávají i v utkáních, která se nevyvíjejí zrovna dobře. Zima, Chytil, Zmrzlý, ale i Zlatohlávek, už nastupují, to je velmi pozitivní. Sbírají zkušenosti, ale určitě to zatím nejsou ti, kteří by měli držet ten prapor, být oporami týmu. Mladí kluci nezklamali, s tím můžeme být spokojeni.“

Dali jste týmu nějaký bodový plán pro zbytek sezony?
Nějaký vnitřní cíl či plán na body, které bychom chtěli uhrát, určitě máme. Chceme podzim ukončit v trošku lepším bodovém komfortu.“

Reprezentace postoupila na evropský šampionát. Co myslíte, pomůže to českému fotbalu?
Každý takový úspěch je pozitivní, má velký ohlas, je tam mnoho různých přínosů, když se národní tým na takový turnaj dostane.

Navíc u toho byli čtyři odchovanci SK Sigma.
To je samozřejmě krásné. Byli tam Doležal, Kalas, Kalvach a Ševčík, to jsou kluci, kteří prošli mládežnickou základnou Sigmy. A myslím, že to bude pokračovat i nadále, protože Sigma má mnoho hráčů i v mládežnických reprezentacích. Myslím, že výchova mládeže v Sigmě je standardně na vysoké úrovni. Jen škoda, že nemůžeme mít třeba ze sedmdesáti procent tyto hráče pořád v klubu. Kdybychom je mohli udržet, pak bychom hráli o nejvyšší příčky. Ale nelze se tomu bránit, hráči nejspíš vždy budou chtít odcházet za lepšími podmínkami, případně za větší sportovní výzvou. Ale samosebou je krásné, že tolik odchovanců Sigmy je v reprezentaci. Ovšem určitě bychom si přáli, aby v národním týmu byli hráči přímo ze Sigmy, ne jen odchovanci, kteří působí v jiných klubech.

Což se může stát. Poměrně nedávno bylo hned několik hráčů Sigmy v nominaci národního týmu.
Ano, nedávno tam byli Houska, Falta a Jemelka. Samozřejmě je to vždycky i o štěstí, v jaké době hráči do národního týmu naskočí, jestli se zrovna národnímu týmu daří a prochází pohodovějším obdobím. Ale i tak je hodně dobrá vizitka, pokud se v národním mužstvu protočí dva tři hráči ze Sigmy Olomouc.

Z těch čtyř současných reprezentantů jste vy v klubu zažil Petr Ševčíka a Lukáše Kalvacha. Tušil jste, že to jednou můžou dotáhnout až do národního týmu?
Zrovna já jsem na ně byl hodně moc kritický, měl jsem na ně, když začínali, hodně otazníků, jestli vůbec můžou hrát první ligu. A nepřemýšlel jsem o tom, jestli jednou budou v reprezentaci nebo ne. Už jsem to říkal několikrát, Kalvach mě strašně překvapil. Ševčík, to bylo něco jiného, skočil do první ligy a pak odešel do Liberce. Ale musím říct, že zrovna u těchto dvou hráčů, kteří dnes patří k oporám tuzemských top klubů a jsou v reprezentaci, jsem byl takový opatrnější. Ale víte, ono je u mladého hráče těžké říct, jestli z něj něco bude nebo ne. Roli hraje více faktorů, od talentu až po přístup. Je obtížné říct o dorostenci nebo hráči béčka, jestli z něj bude prvoligový hráč. A ještě obtížnější je říct, jestli z něj bude reprezentant.

Další články