Zde může být vaše reklama.

Legenda předává zkušenost Kluci pracují fantasticky, řekl Roman Sedláček

Kluci pracují fantasticky, řekl Roman Sedláček

foto: Petr Pelíšek

13. 07. 2020 - 19:21

Legendární útočník SK Sigma Olomouc Roman Sedláček se v klubu již dlouhá léta věnuje práci s mládeží. V současné době trénuje starší dorost U 18, se kterým začal přípravu na novou sezonu jasnou a vysokou výhrou nad FK Nové Sady B. „Na pětadvaceti metrech mají za úkol hrát jeden na jednoho a jít do zakončení. Nebát se hrát, nebát se kličkovat, jít přímočaře do branky, zakončovat, jít jeden na jednoho. To jsou věci, které dnes rozhodují zápasy. Kdo neumí hrát jeden na jednoho, tak se nikam neposouvá, to je alfa a omega celého fotbalu,“ řekl Roman Sedláček, který kromě Sigmy hrával první ligu ještě ve Vítkovicích, Jablonci a Zlíně, německou bundesligu za Rostock a dlouhé roky patřil k tahounům úspěšného mančaftu 1.HFK Olomouc. S Vítkovicemi je mistrem republiky, pětkrát reprezentoval Českou republiku.

V prvním přípravném utkání váš tým vysoko porazil béčko FK Nové Sady. Jak se vám utkání líbilo?
Líbilo se mi to. Je to lepší, než trénink. Zaplať pánbůh, že se nic nestalo, soupeř byl houževnatý. Kluci ukázali, že umí hrát fotbal, je to výborný ročník. Byla to jen otázka skóre. Mám radost, že byli hladoví, že chtěli dávat góly až do konce, do poslední minuty. Ten rozdíl je samozřejmě obrovský, ale utkání splnilo svůj účel. Chtěli jsme na začátek takového soupeře. Jsem spokojený, kluci to odpracovali.

Chvilkami se ale na hřišti trošku jiskřilo. Ale i to je nutné, aby si hráči ze staršího dorostu rychle zvykli, že někdy to může být i tvrdé.
Někteří z Novosaďáků to neunesou, to je tady tradice. Nechápu některé věci za stavu sedm nula pro nás. Ale emoce k fotbalu patří, tím bych to uzavřel.

Jasně, ale kluci si musejí zvyknout na to, že proti nim bude někdo hrát tvrdě a že se nesmí bát.
Pozor, proti tomu jsem neřekl ani slovo. Naopak. Byl jsem rád, že rozhodčí některé zákroky nepískal, ať si zvykají, protože tak to je, tak se někdy hraje. S fauly samozřejmě nemám žádný problém, ale musí to být fér. Jsem rád, že to bylo vyhecované, že to bylo tak tvrdé a kluci ukázali, že se jich nebojí. To je pozitivní.

Jakou bude mít váš tým přípravu? Co máte v plánu? Čeká hráče dřina?
Teď budeme hrát v úterý proti divizní Holici. V neděli jedeme na soustředění, kde budeme hrát s divizním Šumperkem, to jsou všechno těžké zápasy. Další týden pak v pátek hrajeme s Rapidem Vídeň, další těžké utkání.

V čem jsou přínosná utkání proti mužským soupeřům?
Potřebujeme vidět přístup hráčů v osobních soubojích, jak je zvládají. Pořád jsou to jen sedmnáctiletí kluci a je dobře, že hrají zápasy, ve kterých jim soupeř nic nedaruje. A hlavně na ně nestačí fotbalově, takže je agresivní, pokope je. A líbilo se mi, že kluci to přijali a vyrovnali se s tím. Je to pro ně výborný trénink.

Zmínil jste, že je to mimořádný ročník. Zdá se, že takový je v Sigmě prakticky každý.
Minule jsem vedl nula dvojky a zdaleka nedosahovaly takové kvality. Kluci jsou výborně natrénovaní, ale hlavně všechno řeší velmi dobře fotbalově, výborně čtou hru. A jsou tam individuality, jsou tam fakt vynikající hráči, i když se nedostali do devatenáctky. Výborně pracují. Všechno jsou to fotbalisti, všechno řeší fotbalově. Musíme do nich dostat přímočarost, hladovost v zakončení, abychom byli úspěšní. Ale je to opravdu výborný ročník.

V přímočarosti a zakončení si zrovna od vás můžou vzít příklad.
S asistentem Davidem jim vtloukáme do hlavy a věnujeme tomu každý trénink, aby bylo co nejvíce hráčů v zakončení. Na pětadvaceti metrech mají za úkol hrát jeden na jednoho a jít do zakončení. Nebát se hrát, nebát se kličkovat, jít přímočaře do branky, zakončovat, jít jeden na jednoho. To jsou věci, které dnes rozhodují zápasy. Kdo neumí hrát jeden na jednoho, tak se nikam neposouvá, to je alfa a omega celého fotbalu.

Korona pauza byla dlouhá, navíc předčasně skončila sezona. Jsou hráči patřičně nažhaveni do fotbalu?
Ano! Kluci pracují fantasticky, je radost s nimi pracovat. Jsou výtečně připravení, nachystaní na to nastartovat svoji kariéru tak, aby se na ten Andrův stadion dostali. Do ničeho je nemusíme nutit, dávají pozor na tréninku, chtějí se učit nové věci, chtějí pracovat, chtějí hrát ve sprintu, hrát v tempu. To je hodně důležité pro každého trenéra, když nemusí hráče přemlouvat a jsou sami motivovaní

Další články