Zde může být vaše reklama.

Nejen o změnách v kádru Minář: Víme, co potřebujeme

Minář: Víme, co potřebujeme

foto: Petr Pelíšek

07. 01. 2020 - 18:37

Na jarní část sezony se fotbalisté SK Sigma Olomouc začali chystat bez nejlepšího podzimního střelce Jakuba Plška. K tomu je stále ve stavu zraněných útočník Martin Nešpor. Takže sportovní manažer Ladislav Minář by rád do týmu přivedl posilu do ofenzivy. „Víme, co potřebujeme. Budeme kolem toho sondovat, ale není to jednoduché. Něco už proběhlo, ale buď to nebylo na naše ekonomické možnosti, nebo jsme necítili, že by nám to až tolik pomohlo,“ řekl Minář. Před startem přípravy hovořil také o aktuálním vývoji v hráčském kádru, ale také o zájmu jiných klubů o hráče SK Sigma.

Kádr SK Sigma se přes zimu trošku pozměnil.
Změna je tam jediná, Kuba Plšek přestoupil do Maďarska. Jinak žádnou další změnu nemáme.

Zájem je o stopery Jemelku a Zimu. V jaké je to fázi?
Spíš se to děje v médiích. My zatím v této fázi nemáme zájem žádného hráče uvolňovat. Ani nabídky, které dorazily, nejsou takové, které bychom byli ochotni akceptovat.

Václav Jemelka si v tisku trošku postěžoval, že měl nějakou dohodu.
Vašek si postěžoval … Jen řeknu, že to není z jeho hlavy. Určitě nechceme, aby během jednoho přestupového období odešli dva tři hráči základní sestavy. Jestli někdo může říct, že měl něco slíbené, tak to byl Kuba Plšek. Ten to měl postavené tak, že pokud se domluví, tak dojde k dohodě. Protože během podzimu dával několikrát najevo, že chce odejít. A víte, jak to je, když pak tu hranu zlomíte. To je jeden jediný hráč, který to měl slíbené. Ale ten klub naši představu, o které jsme ochotni jednat, ví celou dobu. Co víc k tomu má dodat.

A nemáte strach, že se ta hrana zlomí v případě Václava Jemelky?
Nemám. Protože Vašek tady má smlouvu do roku 2022. A samozřejmě i délka kontraktu hráče je věc, která se promítá do jeho ceny.

Jak je to s Václavem Pilařem?
Budeme s ním jednat a uvidíme. Je to všechno v pohybu. Jsou čtyři varianty, jak to může být. Ale nějakou nabídku na něj jsme do dneška nezaznamenali.

Jaké jsou tedy ty varianty?
Jsou jednoznačné. Buď přestoupí, nebo půjde někam hostovat za protislužbu, aby k nám přišel někdo jiný, nebo bude v béčku nebo bude pokračovat v áčku. Uvidíme, jak to proběhne.

Co případné posily? Trenér říkal, že by rád alespoň jednoho hráče do základní sestavy.
Chceme hráče do základní sestavy. Měl by to být takový hráč. Protože veřejnost a média pak kritizují, že někdo přijde a potom marodí. Je to strašně těžké. Na druhou stranu vidíte, že máme momentálně trenéra, který se nebojí co nejvíce mladých kluků zapojovat do týmu, dávat je do hry. A my chceme, aby mladí kluci hráli. Samozřejmě cítíme, kde nás tlačí bota. Ale já teď řeknu, že chceme hráče na takový post a média budou každý týden psát, že ještě pořád žádný v klubu není. Nechci se do toho pouštět. Víme, co potřebujeme. Budeme kolem toho sondovat, ale není to jednoduché. Něco už proběhlo, ale buď to nebylo na naše ekonomické možnosti, nebo jsme necítili, že by nám to až tolik pomohlo. Teprve teď bude pohyb na hráčském trhu začínat, tak uvidíme. Ale na druhou stranu – nám odešel jeden hráč. Už během podzimu jsme přivedli Pabla. Je to samozřejmě trošku jiný typ než Plšek, ale postově je to stejný hráč. Ze začátku možná na té pozici dostal trošku prostoru, ale potom nastupoval na jiném postu, který třeba není takový, aby mohl ukázat maximum. Takže na tuto pozici hráče máme. Na Plška byla nabídka už v létě, úplně stejná jako teď v zimě. Někde jsem si přečetl, že to byla nyní nižší suma. Ne, byla stejná. O tom, že se mezi tím licituje, to k tomu patří.

Jak těžké bylo udržet trenéra?
Trenéra? To bylo docela jednoduché. Má tady rok a půl smlouvu. A my jsme neměli zájem trenéra uvolnit. Média jsou strašně kritická, ale musíme bojovat.

Bude v kádru pro jaro i útočník Ismar Tandir?
Na devětadevadesát procent půjde na půlroční hostování na Slovensko, protože je potřeba, aby se dostal do zápasového zatížení. Jeho dosavadní působení je maličko nešťastné, svým způsobem ani nemůžeme říct, jestli může hrát českou ligu, protože jsme ho pořádně neviděli.

Jak se vyvíjí zdravotní stav Martina Nešpora? Ten chyběl výraznou část podzimu a ještě stále netrénuje s týmem.
Tam je problém. A nedokážu říct, jak rychle se vrátí zpět. Už dva tři měsíce to trvá, nevyvíjí se to zatím pozitivně. Udělali jsme pro to, a hlavně on, maximum. Bohužel zatím se to neubírá takovým směrem, jak bychom si představovali. Už z toho lze vyvodit, kde nás asi nejvíce tlačí bota.

Na zkoušku přišel ekvádorský útočník Luis Arroyo z druholigové Třince. Proč jste si ho vybrali?
Během přípravy máme nějaké tipy na hráče, co chceme vyzkoušet, podívat se na ně. Zapojí se s námi do přípravy. Vycházíme z toho, že ho měl Jirka Neček v Třinci. Na podzim častokrát nenastupoval na pozici, které je jeho silnou stránkou. Chceme se na něj podívat. Je to mladý kluk, není to o tom, že by to měla být v tento moment posila, kterou si představujeme. Ale třeba překvapí, uvidíme.

Není to trochu zázrak, že po desátém místě přijdou nabídky na hráče i na trenéra?
Ty nabídky byly lepší, než když jsme udělali čtvrté místo a šli do předkola. Nějakou takovou nabídku, konkrétní, jsme v tu dobu nezaznamenali. Vidíte, že to takhle někdy je. A znovu opakuju, že je zcestné si myslet, že třeba pro Jemelku je to nabídka, která už nikdy nepřijde. To není pravda.

Kde najít hranici, aby hráč nebyl naštvaný, aby případně odešel včas?
Tu nikdy nenajdete. Tak jako není spravedlivé to, jestli jeden hráč má nějakou smlouvu a druhý jinou. Každý smlouvu uzavírá v jiném období, jeden je odchovanec, druhý přijde odjinud. Ani v tomto to není spravedlivé. Najít teď tu hranici… Víte jak to je. Jednou přijde nabídka, vy ji odmítnete a za půl roku může přijít lepší. Nebo horší. Tak to prostě je.

Změnilo se něco s finanční situací Sigmy? Můžete si dovolit nakupovat hráče?
Kdy prodáte, tak si třeba můžete dovolit koupit. Ale musíte si vyhodnotit za kolik. Jestli to má cenu nebo ne. Ale myslím si, že co se týká počtu hráčů, šíře a kvality hráčů, tak mužstvo tohle má. Můžeme se bavit o hrotovém útočníkovi, ale o tom se asi baví i dalších sedmdesát procent klubů v lize. Jinak si myslím, že kádr máme svým způsobem konsolidovaný a není potřeba do něj sahat. Herní projev je jedna věc, druhá to, že ve čtyřech pěti případech ztratíte v posledních deseti minutách utkání, ze kterých jsme měli mít tři body nebo bod … To není, že bychom šedesát minut prohrávali a pak utkání ztratili. Postavení mužstva v tabulce mohlo být úplně jiné. Nemyslím si, že kádr potřebuje nějaké změny. Protože kdyby bylo hodně změn, tak pak byl třeba zase problém pracovat s mladými hráči. Když už začali naskakovat, tak by se měli ukázat a vytáhnout se co nejvíce.

Trenér Látal ovšem na konci podzimu mluvil o tom, že by chtěl udělat nějaká větší řez, že by rád tým okysličil. To se tedy nechystá?
Vím, o čem mluvil. Myšlenka na to je, ale není to o jednom transferním okně. Nějaké předělání kádru, to je na delší dobu, možná tři přestupní termíny. Za jeden to nepředěláte.

Je z vaší strany nějaký apel nebo tlak na trenéra, aby mladé hráče co nejvíce využíval? Přece jen, pokud se zviditelní, roste jejich cena, někdy hodně rychle.
Když budu funkcionář, tak budu vždycky chtít, aby naskakovalo hodně mladých hráčů. Ale protože jsem i trénoval, tak vím, že to není tak jednoduché, jak si každý myslí. Trenér má zodpovědnost za výsledky mužstva. A nepamatuju, že by si nějaké mužstvo udělalo tak komfortní situaci v tabulce, že by si řeklo: teď budeme hrát s mladými. Protože když se do té komfortní situace dostanete, tak z ní chcete získat ještě více. Jestli najít hranici, za kolik by měl nebo neměl odejít hráč, tak tohle je podobné. Najít tu hranici vyváženosti, kdy a v jakém množství mladé hráče do sestavy dávat. Tlak … Všichni na to tlačí, protože mladší hráči jsou levnější, pak je jiný rozpočet. Ale je to těžké.

Brankář dorostu Radek Vítek by mohl zamířit do Manchesteru United?
Jednání probíhají. Bylo by to zajímavé pro klub, ale i pro prezentaci olomouckého fotbalu. Je rozdíl mezi brankářem a hráči do pole. U hráčů jsme opatrnější, ale v případě brankáře – proč ne. Manchester si takto bere brankáře každý rok, jsou tam chlapci ze Slovácka, z Jihlavy, ze Slovenska. Mají to tak dané. Na druhou i pro výchovu mladých hráčů je dobré, když je vidět, že ze Sigmy Olomouc lze jít i do takového klubu. Jednání probíhají, myslím, že tento týden to uzavřeme.

Další články