Zde může být vaše reklama.

Rozhodl o vítězství Nejsem žádný gólostroj, říká Nešpor

Nejsem žádný gólostroj, říká Nešpor

foto: Petr Pelíšek

23. 07. 2019 - 11:49

Útočník Martin Nešpor byl v minulém soutěžním ročníku s osmi góly nejlepším střelcem SK Sigma Olomouc. Skóroval v posledním utkání doma proti Zlínu, to Hanáci vyhráli 3:2. A rovněž proti Zlínu se střelecky prosadil i v prvním mistráku nové sezony doma na Andrově stadionu. On rozhodl o výhře Modré laviny, když po hodně hry uklidil centr Šimona Falty.

V přípravě se vám střelecky nedařilo, i když šancí jste měl dost. Teď to přišlo hned při prvním startu v základní sestavě v nové sezoně.
Nedal jsem v přípravě ani jeden gól, počkal jsem si na to až do prvního mistrovského zápasu. Člověk to vždycky prožívá, to je krásný pocit, když to tam padne.

A branka to byla hezká, po povedené akci.
Faltič se tam dobře uvolnil, naváděl balon, udělal pěknou akci. Nečekaně jsem od něj dostal centr na první tyč, na kterou mám chodit. Vyskočil jsem a hlavičkou to dal do brány. To jsou nejjednodušší góly, z toho padají nejčastěji. Na to trenéři kladou důraz od mala. Ideální centr na hlavu to byl. Nejsem žádný gólostroj, ale je jedno, kdo branku dá, hlavně, že jsme vyhráli.

Mohl jste dát gólů více, v prvním poločase jste měl šanci hlavou, ve druhém možní ještě větší, to jste byl volný ve vápně.
To byla škoda. Dostal jsem míč trošku dozadu, ale to se neomlouvám. První dotyk jsem měl špatný, takže jsem to měl trošku pod nohou. Pak jsem se jen snažil trefit na zadní tyč a docela mě překvapilo, že už tam gólman ležel.“

Do hry jste se dostal proto, že Jakub Yunis byl v Plzni vyloučený. Berete to jako šancí znovu si získat místo v základní sestavě?
Člověk má nějaký věk, jsem rád za každou minut. I kdybych hrál deset minut, tak se budu maximálně snažit pomoci týmu, abychom vyhráli. Protože ze začátku ligy máme těžký los, co si budeme povídat. O to je radostnější, že jsme získali tři body po porážce v Plzni, protože teď jedeme dvakrát ven. Je to příjemné, když dá člověk gól, jsou to hezké pocity, ta euforie. Po to ten fotbal dělám.

Sigma získala povinné tři body, ale přesto se zdálo, jakoby trošku ve finální fázi chyběla lehkost.
Bylo to vidět, hlavně v ofenzivě, dobrou střelu tam měl Kuba Plšek, také já, že to nevypadá tak lehce, jednoduše, že je tam taková křeč. Ale myslím, že to bylo začátkem ligy, byla tam nějaká nervozita, věřím, že si to sedne a budeme trošku pohodovější a nebudou akce tolik kostrbaté. Uvidíme, musíme to brát pozitivně.

Tedy bylo to utkání především o trpělivosti, o čekání na vstřelení prvního gólu?
Také Zlín tam měl nějaké závary. Bylo to takové utkání … To se těžko hodnotí, kdy hrajete. Kdybych byl na tribuně, tak to budu asi hodnotit jinak. Ale musím říct, že jsme to odmakali jako tým. Bylo tam hodně soubojů, tahali jsme za jeden provaz. A je super, že jsme kladli důraz na to, že hrajeme doma a tady nám těžko budou góly dávat. Jsme rád, že jsme udrželi nulu, trpělivost k tomu musí být. Dali jsme jeden gól, v minulosti jsme doma hodně inkasovali. V závěru je to vždycky takové, že soupeř, který prohrává, zjednoduší hru a dává do vápna hodně centrů. Ale naši obránci to zvládli dobře.

Je ve hře pod trenérem Látalem podle vás velký rozdíl ve srovnání s tím, co Sigma předváděla v předchozích sezónách?
Pro mě je to rozdíl. Jsem vpředu více ve hře, že nejsem u balonu jednou za patnáct minut. Je to více kontaktní, to mi vyhovuje. Nemám moc rád, když se to pořád obehrává a čeká se na šanci. Ale to je specifické, každému vyhovuje něco jiného, každý trenér má také jinou vizi. Někdo má rád, když se něco děje. Ale neříkám, že jsme hráli dříve špatně. Teď jsme trošku zjednodušili hru, začali jsme hrát agresivněji, více do toho šlapat. A věřím, že to ponese ovoce.

Do týmu přišel po startu soutěže útočník Ismar Tandir. Co říkáte na zvýšení konkurence?
Je to super. Všude, kde jsem byl, tak bylo čtyři pět útočníků. Konkurence je zdravá. Beru to pozitivně, to pak z toho ještě člověk vytěží maximum, víc pracuje. Navíc Izzy je v pohodě, je to Balkánec, mám takové temperamentní typy rád. Takže je jen dobře pro nás, že je konkurence, musíme šlapat jako tým, o to lepší pak budou výsledky.

Další články