Zde může být vaše reklama.

Odchovanec Sigmy koučem Rojka o trénování: Ta práce mě prostě baví

Rojka o trénování: Ta práce mě prostě baví

foto: Petr Pelíšek

04. 06. 2020 - 20:00

Před patnácti lety musel předčasně pro zdravotní potíže ukončit profikariéru útočník David Rojka (1981). Vysoký forvard působil v elitní české soutěži šest sezony, na hostování v Mladé Boleslavi se blýskl tím, že skóroval proti Spartě i Slavii, což se v tehdejších donách jen tak někomu nepovedlo. Jenže pak mu osud nepřál a po potížích s kolenem musel skončit, ve čtyřiadvaceti letech. Ve fotbale ovšem působí i nyní, začal se věnovat trénování. Vedl Lutín v krajském přeboru, nyní je trenérem divizního Přerova. A s tím se podíval zpět do areálu, kde působil jako aktivní hráč. Jeho svěřenci sehráli přípravný zápas s třetiligovým béčkem SK Sigma.

Jak se vám líbilo utkání proti Sigmě B? Prohráli jste sice o tři branky, ale za domácí nastoupilo několik členů prvoligového kádru.
Byl jsem spokojený s prvním poločasem. Tam to mělo z naší strany nějakou fazónu. Druhý poločas, tam už byli ti mladí kluci ze Sigmy, kteří nastoupili, jasně lepší. A jen díky našemu gólmanovi to skončilo v uvozovkách jenom nula tři. První půlka špatná nebyla, potom po prostřídání a zranění našeho klíčového stopera se nám hra trošku zhroutila.

Nyní působíte v Přerově. Jak jste tam spokojený?
Jsem tam spokojený. Dostal jsem šanci trénovat divizi. Mám tam možnost spolupracovat s mladými hráči, mám jich teď v sestavě hodně. Mám tam šest sedm devatenáctiletých kluků, ta práce mě prostě baví. Na to, že hrajeme divizi, mám v týmu hodně mladých hráčů, kteří mají chuť se zlepšovat.

Jak se vám nyní pracuje, když chybí tradiční vrchol týdne, tedy mistrovský zápas?
Je to maličko těžší. Ale hrajeme, teď jsme měli čtvrtý přátelský zápas. Mám v týmu hodně hráčů ročníku 2001 a potřebuju je vidět v zápase. A pak se podle toho zařídíme, kdo zůstane v kádru, kdo půjde někam na hostování. Ještě nás čekají dvě utkání, v půlce července se rozhodneme, v jakém složení kádr zůstane.

Mistrovská utkání se nahrají, čas přípravy je tedy delší, což by mělo znamenat větší vyladění mužstva na novou sezonu.
Přesně tak. Hlavně nevyjdeme z tempa, teď skončíme v půlce června, dostanou tři týdny volno a pak zase začínáme.

Máte trenérskou ambici dostat se co nejdále, mezi elitu, do profi fotbalu, do první ligy, kterou jste jako útočník hrával?
Teď jsem si dodělal A licenci, s tou můžu trénovat maximálně do třetí ligy. A chtěl bych jít postupnými krůčky, přes divizi se dostat někam výš. No a také si dodělat trenérské vzdělání, profilicenci, i když to bude hodně náročné. Ale chtěl bych toho někdy dosáhnout a posouvat se v žebříčku trénování nahoru.

Další články