Zde může být vaše reklama.

Fotbalistky jsou čtvrté Trenér Fojtík: Herně se povedlo hodně

Trenér Fojtík: Herně se povedlo hodně

foto: Petr Pelíšek

02. 01. 2020 - 15:00

Fotbalistky SK Sigma Olomouc jsou po podzimní části 2. ligy na čtvrtém místě tabulky. Družstvo trenéra Ondřeje Fojtíka mělo výtečný vstup do soutěže, pak ovšem přišla poněkud smolná pasáž, ve které ztratilo bezprostřední kontakt s prvním místem.

Jak jste spokojený s umístěním po podzimu? Fotbalistky SK Sigma jsou na čtvrté příčce?
Nakonec je to umístění dobré, jsme v první čtyřce. Ale jsou tam mezery. Jsme sice čtvrtí, ale rozdíl mezí třetím až osmým celkem tabulky je minimální. Mohlo to být lepší, mohli, a měli, jsme mít více bodů, být ve větším klidu a nahánět Baník. Pořád ale platí to, že v následujících čtyřech kolech chceme uhrát minimálně osm bodů a hrát první čtverku. A chystat tým do budoucna na lepší a lepší výsledky.

Udělalo družstvo během podzimu výkonností a herní pokrok?
Herně se povedlo celkem hodně. Je pravda, že některé věci ještě stále trošku drhnou, ale tým se zvedá, je to lepší. Docela nám jde hra i v deseti, což jsme si několikrát vyzkoušeli. Jediný, kdo nás na podzim přehrál, tak to byl snad pouze Baník. Ale tam jsme hráli v deseti od třicáté minuty a bylo to nula nula. Až si to ještě více sedne, tak to bude hodně dobré. Ale je to všechno o neustále práci, o tréninku. Jedna hráčka byla na výběru futsalové reprezentace, to je Martina Bulavová, které je také nejlepší střelkyní týmu, dala osm gólů (pozn. red. je i v čele tabulky střelkyň celé soutěže). Jak jsem říkal před sezonou, tak individuality, které máme, hrají dobře, pokud hraje dobře tým. Není to o dvou hráčkách, je to o tom, že si holky pomůžou a pak je to sto a jedna. Jako třeba na Baníku, kde holky dřely šedesát minut v oslabení, nebo v posledním kole podzimu proti Čáslavi, kdy jsme museli zabrat. A povedlo se. Ale máme tam i zápasy, kdy rozum zůstává stát nad tím, co vytvoříme. Někdy je to opravu divočina a porážíme se sami. Kdybychom měli o šest sedm bodů více, tak je to úplně v pořádku. Takto se musíme trošku bát, co na jaře bude.

Zase z druhé strany- toho, co se vytvoří, se někdy bála na podzim i pražská Sparta, kde mají profesionální a velmi dobře placené hráče. Takže i nějaká ta chyba, nebo minela, jsou věci, které k fotbalu patří.
Je to pravda. Ale dokud to hrají lidé, tak tam chyby budou. Ovšem když se vyvarujeme základních chyb, které pramení z nervozity, z toho, že se možná bojíme udělat chybu a bojíme se tak moc, že ji uděláme. A většinou přijde v závěru zápasu. Což je škoda. Ale je na čem stavět, když bude kvalitní zimní příprava, jakože bude, čekají nás soupeřky ze Slovenska, dva prvoligové týmy, tak věřím, že to zase posuneme dál a budeme hrát v první čtyřce v klidu. A budeme ladit tým na příští sezonu.

Takže na postup v této sezoně už nemyslíte?
Propast je tam už celkem velká. Baník hraje v pohodě, otázka je, co s ním udělá zimní příprava a pauza. Ale myslím, že bychom měli být nohama na zemi a zabojovat o první čtyřku. A tým posouvat dál tak, aby to příští sezonu bylo zase o stupeň lepší. Před sezonou přišlo šest nových hráček a to je znát.

A příprava, ta bude v domácích podmínkách? Nebo vyrazíte někam na Maltu za teplem?
Maltu ne, chtěli jsme Turecko, to je moderní. Ne, budeme doma, v domácích podmínkách, v jednání je i soustředění. Začneme v půlce ledna v areálu Sigmy, budeme na umělce, v tělocvičně, možná i na malé umělce v Černovíře. V přípravě budeme hrát s Trnavou doma a venku, je tam Dukla, Pardubice, máme tam i dva žákovské chlapecké týmy, Šumperk a Uničov, to bude zpestření.

Nevyšlo asi podle představ to přání postoupit v domácím poháru a zahrát si doma proti pražské Slavii.
Bylo to naše přání, ale bohužel to nevyšlo. Byl to takový zápas blbec, který se nám nepovedl snad už od oblékání dresů až po konečný hvizd. Hrálo se na těžkém terénu, domácí Havířov žral trávu, jak se říká. My jsme se na utkání špatně nachystali a pak to tak dopadlo. Samozřejmě nás to mrzí, už jen z toho důvodu, že s takovým soupeřem, který by nás čekal, se nehraje každý den a nelze s ním hrát ani v přípravě, protože protivníky hledá někde jinde. Chtěli jsme tu konfrontaci, nepovedlo se, tak třeba se to podaří příští rok.

Chcete kádr pro jaro posílit?
Rádi bychom přivedli dvě tři hráčky. U některých by to chtělo zlepšit tréninkovou docházku, ale s tím zase z druhé strany nejde mnoho dělat. Jsme amatérský klub, holky mají svojí práci, když dělají na směny, tak se musí věnovat tomu, co je živí. Tak to prostě je.

A vezmete do týmu i nějaké hráčky z dorostu?
Určitě tam šikovné holky jsou. Neustále to konzultujeme s trenéry dorostenek panem Novotným a panem Večeřou. Tři holky by měly naskočit do přípravy, uvidíme, jak se s tím posunem vyrovnají. Dostanou šanci.

Jak jste spokojený s podmínkami pro přípravu? Družstvo má za sebou první půl rok pod hlavičkou SK Sigma.
Chtěli jsme trénovat třikrát týdne. Hodně jsme využívali umělku na Sigmě, trávu v Drahlově. Nejraději bych trénoval každý den. Ale holky makají, je to skvělé, chtějí se posouvat, je to vidět na každém tréninku. Je to paráda.

Podzim jste hráli mistrovská utkání v Drahlově. Bude to tak i nadále?
Bereme to jako azyl. I když nejraději bychom hráli v areálech Sigmy. To je přímo ve městě, je v tom lepší sounáležitost. Z druhé strany plno ženských týmů hraje zápasy někde bokem. Věřím tomu, že se povede, abychom hráli v areálu Sigmy. Musíme to ale brát tak, jak to zatím je. Koneckonců v tabulce domácích zápasů jsme nejlepší, tak v Drahlově nám to svědčí.

Projevil se přesun pod SK Sigma i větším zájmem o ženský fotbal? Chce hrát fotbal za Sigmu více dívek a slečen? Nebo se případně objevil nějaký nový sponzor?
Co se týče žen, tak to vám nepovím, nevím to přesně. Ale co se týče mládeže, tak hráčka Petra Houdková, která na Sigmě trénuje přípravky a mladší žákyně, si to hodně chválí, že holek je víc a víc, chodí. Takže holek je hodně, teď jde jenom o to je správně podchytit tak, aby mládežnická struktura byla úplná. Abychom měli starší žákyně a holky mohli hrát první moravskou ligu, to by bylo skvělé. Ale boom ženského fotbalu je opravdu velký. I nám se hlásí plno holek, které jsou v Olomouci na škole a rády by s námi chodily trénovat. Sigma je lákadlo.

Další články