Zde může být vaše reklama.

Fotbalistky startují ligu Trenér žen Fojtík: Sigma musí vyhrávat ve všech kategoriích

Trenér žen Fojtík: Sigma musí vyhrávat ve všech kategoriích

foto: Petr Pelíšek

04. 09. 2019 - 08:10

Fotbalistky SK Sigma Olomouc startují o víkendu novou sezonu. Soutěžní ročník zahájí v Teplicích, o týden později budou hrát doma, což pro ně pro podzim bude v Drahlově. Podle trenéra Ondřeje Fojtíka je družstvo dobře nachystané a připravené podávat dobrý výkony. A vyhrávat. Protože jak říká trenér Sigmáckých žen: „Sigma musí vyhrávat ve všech kategoriích, nikdo nepřipouští neúspěch“.

Jak se těšíte na novou sezonu?
No, těším se hodně. Je to pro mě něco úplně jiného. Dosud jsem trénoval jen chlapy nebo kluky. Takže očekávání jsou velká. Bude to něco zcela nového. Ale tým je dobrý, materiál máme hodně tvárný. Uvidíme, kam to dotáhneme, ale předpoklad je hrát špici druhé ligy.

A je trénovat ženy hodně odlišné ve srovnání s mužskou kategorií?
Je to pro mě něco úplně nového. Hodně lidí se mě ptá, jak moc je to jiné, jestli je třeba jiná výkonnost nebo podobně, jaký to je rozdíl. Rozdíl to samozřejmě je. Ale holky, a to se nechci nikoho z chlapů, co jsem trénoval, dotknout, jsou takové poctivější. Atmosféra na tréninku je jiná.

Trenér Jiří Saňák, který působil i národního týmu dívek, říkával, že tam je to jiné v tom, že holky tolik neremcají a v přípravě pracují s větším nadšením.
Ano, s tím souhlasím. Je to pravda. Jsou natěšenější, víc chtějí, více se snaží. Když jim člověk řekne, že to budeme dělat takhle, tak to tak opravdu uděláme. Nehledají, kde by to mohly, s prominutí, odrbat. V tomto jsem holky lepší.

Změnilo se něco pro týmy, nejen žen, ale všechny, po přechodu pod Sigmu?
Určitě to berou prestižněji. Byly FC Olomouc, teď jsou Sigma. Berou to tak, že chtějí, aby to nějak vypadalo, aby měly výsledky, aby to mělo úroveň. Projevilo se to například také na poctivosti v přípravě a na tréninkových jednotkách.

A hráčky jsou všechny, předpokládám, amatérky?
Ano. Všechny jsou amatérky.

Zatím.
Zatím. Otázka je, jak to bude do budoucna (usmívá se). Zájem o ženský fotbal je, sleduju to i od známých, hodně lidí se mě na to ptá, vnímají to. Sledují to. Navíc na Olomoucku je to fotbalová země zaslíbená, tak jsme také hodně pod drobnohledem. To si uvědomujeme.

A nemrzí vás trošku, že stadion v Řepčíně jde do rekonstrukce, takže budete muset hrávat po okolních obcích. Ženy v Drahlově, dorostenky v Kožušanech. Že zatím si nemůžete zahrát na větším stadionu?
Je to škoda. Trošku to možná mrzí, ale na druhou stranu všechny druholigové, ale i prvoligové kluby, hrají někde po okolí, nikdo nehraje v hlavním areálu klubu. Věřím, že to je hudba budoucnosti, když budeme mít dobré výsledky, tak se to třeba podaří. Je tam teď jeden tahák, když se to podaří, všichni doufáme, že se to povede, tak bychom mohli hrát pohár s pražskou Slavií. Což je jeden z nejlepších týmů v Evropě. To už by mohl být tahák. Který třeba odehrajeme na Andrově stadionu (směje se).

Jak je družstvo připravené na sezonu? Povedlo se všechno doladit, nebo je ještě na něčem potřeba zapracovat?
Ohledně kondice nemáme problém. Dokonce máme i kondičního trenéra, Kubu Přichystala, který je trenérem na Sajmu. Ten nám vyšel vstříc, s holkami skvěle pracuje. Společně se mnou u týmu působí můj brácha Vojta. Fyzicky je družstvo připravené dobře, tam jsme splnili všechno, co jsme chtěli. To se také ukázalo v posledním přípravném utkání ve Zlíně, které se hrálo v hrozných podmínkách, bylo velké vedro, ale přesto to holky zvládly uběhat. Jediné, co je pořád potřeba pilovat, to je defenziva, zastupování a taktické věci. Ale myslím, že to během podzimu a zimní přestávky zvládneme.

Jaký cíl máte pro sezonu? Postoupit?
Jak už jsem naznačil. Určitě hrát špici druhé ligy, nachystat tým tak, aby se v následující sezoně popral o nejvyšší příčku, která zajištuje postup do první ligy. Protože Sigma musí vyhrávat ve všech kategoriích, nikdo nepřipouští neúspěch, což je super. A holky opravdu hodně chtějí, v tom je to jednodušší.

A některá přípravná utkání, třeba s prvoligovou Duklou, ukázala, kde ještě musí přidat, že silnější soupeř okamžitě potrestá každou malou chybu.
Přesně tak. Je to i o mentálním nastavení, v první lize to soupeřky všechno trestají. Ve druhé to není zase takové. Ale co se týče mentálního nastavení, tam se musíme jednoznačně zlepšit, tam musí být posun. To je důležité. Během roku, i zimní přípravy, máme v plánu hrát hodně s prvoligovými týmy, také se soupeři ze Slovenska, abychom se zlepšovali a posouvali.

Které hráčky budou v nové sezoně největšími oporami družstva?
Bude to hodně záležet na týmovém výkonu. To už jsme viděli v přípravě, že jednotlivcům se daří hlavně, když mají podporu celého kolektivu. Ale určitě je veliká opora v brance, Radku Bednaříkovou bych určitě vyzdvihl. Máme tam posilu Martinu Bulavovou, která je i ve futsalové reprezentaci, což je při práci s míčem poznat. Od ní si hodně slibujeme. Holky, které byly v týmu v minulé sezoně, začaly více trénovat, tréninkový proces se zkvalitnil, takže jsou tam posuny dopředu. Je tam určitě změna k lepšímu i díky tomu, že můžeme trénovat třikrát týdne na Sigmě. Nejraději bych, abychom trénovali každý den, ale to nejde, to by musely být holky profi.

Mistrovská utkání budou hrát na podzim ženy Sigmy v Drahlově. Věříte, že si tam najdou cestu i fanoušci? Je to přece jen něco jiného, než hrát někde přímo ve městě.
Chceme na tom pracovat. Holkám jsem říkal, že začneme v Drahlově, ale třeba budeme končit na dvojce Androva sportovního areálu a ukážeme, že fotbal hrát umíme. Když ukážeme, že máme výsledky, že stojí za to se na nás podívat, tak bych se toho nebál. Ale napřed musíme lidem něco ukázat a oni se nám potom odvděčí tím, že budou chodit. Protože tady v Olomouci je náročné publikum na všechny. Je to o práci, o tom mít chuť se zlepšovat.

První zápas hrajete v Teplicích, nebude to lehký rozjezd.
No … Máme výborný los ... První kolo Teplice, druhé doma Prahu, ve třetím jedeme do Čáslavi. Máme to vlastně něco podobného, jako mělo áčko v první lize, chytli jsme nejlepší soupeře na začátku sezony. Pak už je to asi relativně jednodušší. Ale samozřejmě tým musí bodovat, pokud se to na začátku nezachytí a bude málo bodů, tak se to pak táhne celou sezonu. Ale věřím, že k tomu nedojde.

Další články