Zde může být vaše reklama.

Popere se o šanci Zifčák: Jsem rád, že tady můžu být

Zifčák: Jsem rád, že tady můžu být

foto: Petr Pelíšek

28. 07. 2020 - 11:36

Útočník Pavel Zifčák (1999) byl v minulé sezoně na hostování v Pardubicích. Tam se mi dařilo, byl jasným členem základní sestavy, odehrál devětadvacet zápasů, východočeskému týmu pomohl k výhře ve druhé lize a postupu mezi elitu. Nyní je zase zpět v SK Sigma Olomouc, zapojil se do přípravy a bude bojovat o své místo v kádru nebo základní sestavě. V týmu jsou již dva jeho spoluhráči z úspěšného dorostu Sigmy – záložník Ondřej Zmrzlý a útočník Mojmír Chytil. „Mám další šanci, Sigmě fandím odmalička, jsme tady od malička, takže se chci prosadit tady. Jsem rád, že tady můžu být,“ řekl útočník SK Sigma Pavel Zifčák.

Jak jste si užil první trénink po dovolené?
Byl náročný. V Pardubicích jsme ke konci neměli už náročné tréninky, protože zápasy šly rychle po sobě. Takže první trénink mi dal vážně zabrat.

Jaké to je být zpátky v Sigmě?
Jsem rád, že jsem zpět. Je to můj mateřský klub. Poperu se o šanci, chci ukázat, že mám na to, abych hrál za první mančaft. Takhle to mám nastavené, je to moje priorita. Ale nejspíš až po přípravě se asi uvidí, co se mnou bude. Nejdřív musím ukázat nějaký pořádný výkon.

Pardubice by vás případně, po zkušenosti z minulé sezony, braly i pro první ligu?
Říkali mi, že by mě stoprocentně zase brali a že by byli rádi, kdybych se tam vrátil. Ale teď mám prioritu ukázat, že na to mám v Sigmě, na to se teď zaměřuju.

Jaké to bylo v Pardubících?
Bylo to tam skvělé. Lidi, tým i všechno okolo. Moc jsem si to tam užil, myslím, že mě ten rok posunul fotbalově i lidsky, za což jsem rád.

Čím to, že si to tak sedlo? Pardubice předvedly spanilou jízdu, od pátého kola jste suverénně vládli soutěži.
Těžko říct. Bylo nás tam hodně mladých, ale vytvořili jsme dobrý mix i s těmi staršími. Nebyl žádný problém, nebyl tam vyloženě nikdo, kdo by rozvracel kabinu. Všechno si sedlo, navíc se nám dařilo, takže to bylo plus. A dotáhli jsme to do vítězného konce.

Těžko se vám odcházelo?
Samozřejmě bylo těžké rozloučit se s kluky, se kterými jsem teď rok hrál, a takhle nám to šlapalo. Ale teď mám další šanci, Sigmě fandím odmalička, jsme tady od malička, takže se chci prosadit tady. Jsem rád, že tady můžu být.

Minut jste odehrál hodně, ale gólů v Pardubicích moc nebylo.
Moc se mi nedařilo je dávat, měl jsem hodně smůly. Ale byla to moje první sezona v chlapech, hodnotím ji pozitivně. Už by to mělo být jen lepší.

Bylo těžké si zvykat na mužskou soutěž?
Ani ne, vždycky jsem byl soubojový typ. Hodně kluků má docela problém s přechodem z dorosteneckého fotbalu, ale já jsem se rychle přizpůsobil. Mně se to povedlo celkem rychle.

Bavil jste se už s trenérem Látalem, kam s vámi počítá?
Zatím ne, nebyl pořádně ještě čas. Až bude chvilka, určitě si sedneme a pobavíme se. V Pardubicích jsem hrával většinou zkraje, ale když nám v šedesáté minutě střídal hroťák, šel jsem místo něj. Pendloval jsem na všech útočných postech. Což mi nevadilo, ale na hrotu se asi cítím nejlíp.

Druhou ligu tedy doporučujete mladým jako mezikrok?
Stoprocentně! Obouchal jsem se, teď doufám, že to prodám i v první lize, že ukážu to, co jsem se naučil.

Už se to daří i dalším klukům z ročníku 1999, jsou tam Ondřej Zmrzlý a Mojmír Chytil. Je už čas i pro Pavla Zifčáka?
Doufám, že ano. Kluci se v áčku už zabydleli, hrávají, to je pro mě taky velká motivace. Snad pomalu přichází náš čas, abychom ukázali, co v nás je. S Mojmou a Ondrou spolu hráváme odmala, sice jsme se rok neviděli, ale spolupráce se za ty roky nezapomíná.

Trenér má rád takové typy, jako jste vy, že?
Snad to bude moje plus, ale musím přidat něco navíc. Nejde jen bojovat. Doufám, že se mi to povede.  A zůstanu tady.

V Sigmě trošku větší konkurence, že?
O hodně, ale zase o to větší motivace pro mě ukázat, že se přes ně můžu dostat. Jsou tu ale opravdu výborní fotbalisté.

Je výhodou, že odešel střelec Juliš? Teď v týmu není vyložený kanonýr, který má svoje místo jasné, takže mladší hráči můžou spíše dostat šanci?
Je to plus i minus. Plus asi pro nás, že máme příležitost se ukázat. Ale minus, že se od takového hráče nemůžeme učit a okoukat, jak to dělá.

Další články