Dnes:28°C

Zítra:30°C

Čtvrtek 29.7. Marta
Menu

Moravská vernisáž piva ve Chválkovicích propukne už v pátek!

Moravská vernisáž piva ve Chválkovicích propukne už v pátek!

foto: MVP

16. 06. 2021 - 14:16

Přes padesát druhů piv a 25 předních moravských minipivovarů se představí už tento týden na premiérovém ročníku Moravské vernisáže piva. Chválkovická sokolovna se už tento pátek 18. a také v sobotu 19. června promění v chrám zlatavého moku a místo nevšedního festivalu. Akci podobného stylu, kde se vše točí výhradně kolem piva, ještě hanácká metropole nikdy ve své historii nezažila. A že se mají návštěvníci na co těšit, prozrazují i sami pořadatelé.

„Pivo je ušlechtilý nápoj a festival, kde nebude jen pouhým doplňkem k ostatnímu programu, si jednoznačně zaslouží,“ říká Filip Harviš, ředitel MVP. Cíl festivalu je jasný, propagovat špičková řemeslná piva z celé Moravy.

„Chceme přispět k restartu pivní kultury, kterou silně zasáhla koronavirová pandemie. Pomoct, aby se postavila na nohy. Hospody byly zavřené, mnoho podniků bojovalo přežití,“ podotkl v pozvánce k akci Jiří Gregor, hlavní výčepní Moravské vernisáže piva. 

Gregor se během vernisáže bude starat o kondici piva, pro kterou už dlouhé měsíce dělá maximum. „Povedlo se sehnat ty nejlepší možné výčepy,“ pochvaluje si. To by ovšem samo o sobě k maximálnímu chuťovému zážitku návštěvníků nestačilo. „Budeme mít nachlazené sudy. Navíc jsme zajistili, že přímo v sokolovně bude probíhat profesionální sanitace skla,“ prozradil další fígle, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku.

Na jaká piva se mohou návštěvníci festivalu těšit? Jejich složení vybral Matúš Krátký, který je jinak majitelem pivotéky Pivní ráj. Ten během výběru absolvoval ochutnávku v různých moravských minipivovarech, než sestavil finální menu pro vernisáž. Najdete na něj výtečná piva ze Svatého Kopečku, prostějovského Axiomu, brněnského Sternu či Mazáka z Dolních Bojanovic. Největší vzácností pak bude produkce mikulovských Wild Creatures, podle populární aplikace Untappd celosvětově neoceňovanějšího moravského pivovaru.

„Jejich proslulá spontánně kvašená piva jsou českým unikátem. V Olomouci se díky MVP objeví poprvé na čepu, dosud byla k dostání pouze v lahvích,“ upozorňuje Matúš Krátky. „Návštěvníky bych rád pozval na přednášku Jitky Ilčíkové, která za těmito skvosty stojí,“ dodává.

Hlavním tahounem doprovodného programu budou na festivalu přednášky expertů z pivovarnického světa. Hosté budou ale moci vyzkoušet také poznávání pivních vad. „Naučíte se rozeznat a pojmenovat nejčastější chyby pivovarníků. Zjistíte, co znamená, když cítíte z piva máslo, kukuřici nebo třeba dětské zvratky,“ povídá Filip Harviš.

Že by ale měly mít podobné vady piva, která budou na vernisáži k ochutnání, pořadatelé odmítají. „Můj tajný tip je čokoládovo-kokosový stout z opavské Nové sladovny. Měl jsem ho přímo z tanku a byl božský,“ rozplývá se Matúš Krátký. Při výběru piv se snažil obsáhnout velké množství stylů, nicméně vsadil také na poctivou porci ležáků, jimiž Morava vyniká. „Cílem byla kvalita a pestrost. Tak, aby si každý vybral a mohl si MVP vychutnat,“ doplňuje.

Festival proběhne plně v souladu s aktuálními vládními opatřeními. I v tomto ohledu pořadatelé odvádí spoustu práce. Tak, aby se z MVP stala tradiční a věhlasná záležitost. První ročník už klepe na dveře.

Další články