Tento týden o muži, který vyměnil kuchařský nůž za dláto
Rok 2020 byl kvůli covidovým restrikcím pro mnoho lidí silným šokem, který mnohdy přinesl změnu…
01. 04. 2019 - 09:12
Rusko-ukrajinský restaurant Zina v Olomouci na Kollárově náměstí je jediný v České republice, který nabízí skutečně originální východní kuchyni. Paní Zina Navrátilová si suroviny i dováží, a chutná to skvěle.
„V Česku si všichni myslí, že základem boršče je červená řepa, jenže ono to tak není,“ říká paní Zina. Podle ní se v Rusku červená řepa do boršče nepoužívá vůbec, na Ukrajině jen v malé části země, mnohem častější je použití cukrové řepy, například v oblasti kolem Oděsy. Dalším mýtem, který u nás o boršči přetrvává, že kombinace tří druhů mas. „Na boršč používám jen jedno maso, buď vepřové, nebo hovězí. Tady v České republice ale vařím skoro vždy jen hovězí, protože vepřové maso máte jiné, než u nás,“ říká.
Základem kvalitního boršče je silný vývar. Vaří se celý den, a pokud není opravdu kvalitní, nebude kvalitní ani jídlo. Hned na začátku přidává paní Zina rajčatový protlak, a tajemstvím je také nikdy nepoužít mouku na zahuštění. Kvalitní boršč se zahušťuje výhradně cibulí, připadnou hned za začátku vaření. Suroviny na polévku si raději dováží z Ukrajiny a z Ruska, a rozhodně stojí za to ji ochutnat.
-vb-
Rok 2020 byl kvůli covidovým restrikcím pro mnoho lidí silným šokem, který mnohdy přinesl změnu…
Během včerejšího dne se na svou cestu za oceán vydal z olomoucké zoologické zahrady jeden z dnes…
Ve středu vyjde další číslo Hanáckého Večerníku, ve kterém se opět vrací recepty, které zvládnete…
Dnes si společně ukážeme recept na vynikající pikantní kuřecí s hořčicí a bramborem. Jde o recept…
Letos to bude již 15 let, co olomoucký europoslanec Jan Březina přišel s originálním nápadem –…
O další úspěšné rozmnožení zvířat v olomoucké zoologické zahradě se v minulých dnech postarali…