Zde může být vaše reklama.

Šampionát v Olomouci Helcelet s Kerbachovou vybojovali tituly

Helcelet s Kerbachovou vybojovali tituly

foto: atletika.cz

22. 05. 2024 - 07:29

O víkendu 18. – 19. května se v Olomouci konal tradiční atletický mítink Velká cena města Olomouce, a navíc také Mistrovství České republiky mužů a žen ve vícebojích. Adam Sebastian Helcelet a Anna Kerbachová si v náročné vícebojařské soutěži po dvou dnech dokráčeli pro tituly šampionů a Petr Meindlschmid se ve skoku dalekém přiblížil na tři centimetry k juniorskému národnímu rekordu.

V mistrovské soutěži vícebojařů vstupoval na start Adam Sebastian Helcelet jako jasný favorit soutěže, nicméně do čela výsledkové listiny desetibojařů se dostal až ve třetí disciplíně vrhu koulí. V úvodních dvou disciplínách desetiboje si prvenství vybojovali Michal Jára v běhu na 100 m a Matyáš Franěk ve skoku dalekém. Helcelet si tedy značně bodově polepšil až v první vrhačské disciplíně, které jsou již tradičně jeho nejsilnějšími. Vrhem dlouhým 15.13 m se posunul do čela soutěže s osmapadesátibodovým náskokem, který dále upevnil ve skoku do výšky, když jako jediný překonal laťku ve výšce 197 cm. Svou vedoucí pozici si pak Helcelet už s přehledem hlídal, když přidal vítězství v běhu přes překážky a v hodu diskem a dvě druhá místa ze skoku o tyči a hodu oštěpem. Adam Sebastian Helcelet tak vystoupal na nejvyšší stupínek s novým sezónním maximem 7850 bodů a po dlouhých třinácti letech si domů odvezl zlatou medaili z desetiboje a titul Mistra ČR.

V soutěži sedmibojařek si stejně jako u mužů dokráčela pro celkové prvenství šampionátu vedoucí závodnice prvního dne, kterou byla Anna Kerbachová. Té nejvíce pomohlo vítězství v běhu na 100 m překážek a kvalitní výkony ve vrhačských disciplínách, přičemž právě jedna z nich, hod oštěpem, v podstatě rozhodla o jejím prvenstvím v celém sedmiboji. Kerbachová totiž hodem dlouhým 46.27 m nabrala před poslední disciplínou na druhou závodnici Natálii Olivovou náskok 118 bodů. Na závěrečné osmistovce už si Anna Kerbachová vše pohlídala a mohla se tak radovat ze svého prvního zlata z mistrovského sedmiboje mezi ženami v novém osobním rekordu 5643 bodů.

Meindlschmid kousek od národního rekordu na Velké ceně Olomouce

Petr Meindlschmid zaznamenal v Olomouci velmi kvalitní dálkařskou sérii. Už ve třetím pokusu si doletěl pro 777 cm. Tento výkon byl ovšem znehodnocen větrem. V páté sérii se Petr opřel do rozběhu a vyšponoval se k veleskoku na hranici 788 cm. Tento pokus byl navíc v regulérním větru, a tak si Meindlschmid odvezl z Olomouce nový osobní rekord, rekord stadionu, a navíc se přiblížil juniorskému národnímu rekordu na pouhé tři centimetry. Ve výškařském sektoru vládl Marek Bahník, který překonal laťku ve výšce 215 cm a olomoucký Adam Tomášek skončil druhý za zdolaných 202 cm. Kvalitní výkony se celkově podávaly především v technických disciplínách, a to potvrdila i vrhačka Martina Mazurová, když se na deset centimetrů přiblížila svému osobnímu maximu. Výkon 15.89 m s přehledem stačil na vítězství ve Velké ceně. V oštěpařském sektoru roli favorita potvrdil Kryštof Kovač za hod dlouhý 73.94 m a v soutěži diskařů zaostal olomoucký Jakub Héža (46.18 m) pouze za Jakubem Forejtem (56.66 m). Dvoustovku suverénně ovládla domácí Johanka Šafářová v čase 24.20 s a další závodnice AK Olomouc Hana Skácelová si na trati 3000 m dokázala vylepšit osobní rekord na 10:18.88 a získat bronzovou medaili.

Další články