Zde může být vaše reklama.

Zdraví víc nedovolí Brankář Tomáš Černý, odchovanec Sigmy, ukončil kariéru

Brankář Tomáš Černý, odchovanec Sigmy, ukončil kariéru

foto: .afc.co

15. 01. 2021 - 08:18

Jeden z nejlepších odchovanců SK Sigma ukončil profikariéru. Brankář Tomáš Černý (1985) se rozhodl dál nepokračovat, více mu nedovolí zdravotní stav. Informoval o tom klubový web Aberdeen FC, kde Černý naposledy působil.

Černý odchytal v první lize za SK Sigma pouze jeden jediný zápas. Přesto jde o jednoho z nejlepší a nejúspěšnějších odchovanců hanáckého klubu. Kromě české ligy působil především ve Skotsku, ale také v elitních soutěžích v Bulharsku a Řecku.

V Aberdeenu působil Černý od léta 2018. „Moje kariéra končí. Není to plánované, ale vzhledem ke zraněné kolena nemůžu pravidelně trénovat. Vzhledem k tomu mám pocit, že je ten správný čas odejít do fotbalového důchodu a soustředit se na budoucnost,“ řekl Černý pro klubový web.

„Když se ohlédnu za dvaceti lety profesionální kariéry, tak jsem velmi šťastný a vděčný za to, čeho jsem dosáhl. Když jsem začínal, tak jsem si nikdy nepředstavoval, že budu hrát v nejvyšších soutěžích ve čtyřech různých zemích a budu mít přes čtyři sta startů. A také, že budu v českých národních týmech různých kategorií a účastním se evropských šampionát U 19 a U 21,“ uvedl Černý.

Nyní z něj bude pedagog. „Chtěl bych učit tělesnou východu. Postgraduální studium začnu v srpnu, rád bych pak učil na severovýchodě Skotska, kde jsem nyní s rodinou velmi spokojený,“ řekl Černý s tím, že v budoucnu by měl dál v Aberdeen FC pomáhat s výchovou mladých brankářů.

Tomáš Černý začínal s fotbalem v Jiskře Králíky, na Hané pak působil od roku 2001 do léta 2007, kdy odešel do Skotska. V elitních soutěžích chytal za SK Sigma Olomouc, Hamilton Academical, CSKA Sofia, Ergotelis FC, Partick Thistle a Aberdeen FC.

Další články