Zde může být vaše reklama.

Jde do Anglie Brankář Vítek přestoupil z SK Sigma do Manchesteru United

Brankář Vítek přestoupil z SK Sigma do Manchesteru United

foto: Petr Pelíšek

07. 04. 2020 - 14:27

Už v lednu avizoval SK Sigma Olomouc přestup brankáře Radka Vítka (2003) do anglického Manchesteru United. Přestupové formality trvaly dlouho, dnes klub z Hané oznámil dokončení transferu. Podle informačního systému fotbalové asociace byl mladý gólman uvolněn do Anglie 24. března.

Vítek, kterému bude v říjnu 17 let, je třetím mladým českým brankářem v Manchesteru United. V klubu už působí Matěj Kovář (1. FC Slovácko) a Ondřej Mastný (FC Vysočina Jihlava).

Pro klub je přestup mladého brankáře zajímavý ze dvou pohledů. „Jsem rád, že mohu říct, že Sigma je schopná vyslat dalšího odchovance do špičkového evropského klubu. Odchod hráče v takto nízkém věku je v první řadě velká prestiž, která je odměnou nejen pro klub, ale i pro samotného hráče za jeho tvrdou práci. V druhé řadě se také jedná o finanční hledisko. Pokud by se Radek v budoucnu prosadil v prvním týmu Manchesteru nebo přešel do jiného klubu, finanční satisfakce by pro Sigmu byla zajímavá,“ řekl sportovní manažer SK Sigma Ladislav Minář.

Vítkovi je teprve šestnáct, ale do zahraničí odchází jako gólman týmu SK Sigma U 19. Do Sigmy přestoupil v roce 2014 ze Sokola Hošťálková. „Je to neskutečný pocit, přestup do Manchesteru United je přece snem mnoha kluků, kteří začnou hrát fotbal. Moc se na to těším. Přiznávám se, že jsem tomu ani nevěřil, když jsem se o zájmu klubu dozvěděl, ale teď už je to definitivně realita,“ řekl Radek Vítek. Věkem stále patří do kategorie U 17, na podzim pravidelně chytal za tým U 19 v celostátní lize staršího dorostu. „Jsem rád, že jsem dostal šanci už i v devatenáctce. Docela jsem si zachytal a získal hodně zkušeností. Sigma vždycky dobře pracovala s mládeží a já věřím, že naše ročníky ji opět budou dělat radost,“ podotkl téměř dvoumetrový brankářský talent. Nové prostředí si prohlédl během stáže, dokonce si již stihl zatrénovat s prvním mužstvem United. Na konci listopadu Radek absolvoval několikadenní stáž v Southamptonu FC, nakonec ale mládežnický reprezentant zakotví na Old Trafford.

Se špičkovým anglickým klubem se SK Sigma Olomouc dohodl na přesunu mladého gólmana již letos v lednu. Vzhledem k nízkému věku hráče však bylo nutné počkat na dokončení všech nutných procesů s přestupem a souhlas ze strany FIFA, aby se tak splnila kritéria možnosti hráče přeregistrovat. „Zájem, který Manchester United projevil, byl velmi seriózní. Pro mladého hráče jako je Radek je takové angažmá obrovskou příležitostí a pro nás jako klub čest. Věřím, že Radkův přestup bude motivací do další práce pro naše mladé fotbalisty,“ řekl Ladislav Minář.

Brankáře má v SK Sigma na starosti Tomáš Lovásik. „Velice mě těší, že se nám v Sigmě podařilo vychovat brankáře, který míří do tak velkého klubu, jakým je Manchester United. Radkovi přeji, aby svůj talent a výkonnost stále rozvíjel, a abychom ho co nejdříve viděli v prvním mužstvu United. Přijde mi, že to bylo nedávno, kdy začal chodit na gólmanské tréninky přípravek,“ uvedl Lovásik.

Radek Vítek není prvním teenagerem, který ze Sigmy přestoupil do některého z týmů Premier League. V létě 2010 odešel do Anglie Tomáš Kalas. Tehdy sedmnáctiletého obránce si vyhlédla londýnská Chelsea.

Z olomouckých odchovanců nejvyšší anglickou soutěži hráli David Rozehnal (Newcastle United) a Radoslav Kováč (West Ham United).

Na Britských ostrovech  - ve Skotsku – působí již dlouhé roky brankář Tomáš Černý, odchovanec SK Sigma, tam chytal chvíli i Jan Vojáček.

Další články