Zde může být vaše reklama.

Vítězný zástup Byl jsem hodně nervózní, řekl Neček

Byl jsem hodně nervózní, řekl Neček

foto: Petr Pelíšek

05. 12. 2019 - 11:00

Fotbalisté SK Sigma Olomouc hráli v sobotu doma proti Liberci bez hlavního kouče. Trenér Radoslav Látal byl v trestu za čtyři žluté karty. Takže nemohl na lavičku, musel sedět na tribuně vedle delegáta, který dbal na to, aby nemohl mít během utkání kontakt s týmem. Na lavičce ho zastoupil asistent Jiří Neček.

Jak hodnotíte utkání proti Liberci?
Asi jsem ten nešťastnější trenér, protože jsme vyhráli jedna nula. Což je velmi dobře a doufám, že nám to vítězství vlije větší sebedůvěru. Protože předchozí výsledky a remízy nás dost srážely. Když ztratíte zápas v závěru, tak to nikomu moc nepřidá. Hráči to asi fakt v hlavě měli. I když jsem se jim to snažili z hlavy vykopnout, tak to nebylo lehké. Myslím, že v tomhle směru by nepomohl ani pan Jelínek, kterého znám osobně. Je to dobrý psycholog, ale tohle by asi také nezvládl. První poločas byl z naší strany nebyl až tak špatný, dostali jsme se do vedení, byla tam nějaké závary. Jen mě mrzí, že některé věci nedohrajeme do gólové situace a nedáme pojišťující branku na dva nula. To bylo hodně cítit ve druhém poločase, kde jsme to absolutně nezvládli. Ani takový zkušený hráč González, který to tam může zpracovat, uhrát. Ale řešili jsme mnoho situací úplně zcestně. To jsou věci, které nmás trápí. Tam je asi zakopaný pes. Kdybychom dali na dva nula, tak je po zápase. Místo toho jsme se při každém brejku třepali. Tím, že to někteří hráči mají v hlavě, tak dělají takové banální chyby. To se nelíbí diváků, ale samozřejmě ani nám. V tomto směru musíme ještě hodně přidat.

Druhý poločas, který nebyl moc povedený, přičítáte právě tomu psychickému rozpoložení týmu? Na hráče dolehlo to, že už osm zápasů nevyhráli.
Samozřejmě můžeme se na to vymluvit. Ale spíš to beru tak, že někteří hráči jsou dost velcí profíci a měli by to uhrát jednoznačně. Pokud nedohrajeme brejky, tak je tam možná určitý blok. Sigma je zvyklá hrát líbivý fotbal, my jsme s Radkem ražení dohrát akci na jeden dotek a do zakončení. A tohle nám moc nejde. I když to trénujeme a snažíme se to dát hráčům více do hlavy, tak v tomto máme rezervy. Budeme na tom muset hodně zapracovat. Další věcí je kvalita útočníků. Když víme, že Kuba Plšek neumí hrát zády k brance, tak je to asi těžké. Do toho se nám zranil Yunis, který by měl být ten majoritní střelec. Ale nakonec nám tam zbyl jen Chytil, mladý hráč. Myslím, že ten zápas se mu povedl, rád bych ho pochválil To samé Odra Zmrzlý, další mladý hráč. V tomto směru se v Sigmě pracuje dobře, je skvělé, že mladí hráči jdou takto nahoru.

Proč jste se rozhodli postavit do základní sestavy Mojmíra Chytila?
Problém byl v tom, že Yunis onemocněl. Měl teplotu, dva dny netrénoval. To byl první problém. Bylo na něm cítit, že je oslabený. Podobně na tom byl i Milan Kerbr, ten byl nemocný úplně, shodil dvě kila. Proto byla ta změna. Mojmír vypadal dobře na tréninku, dával hodně gólů. Proto si také šanci v základu zasloužil.

Ukázal tým, po aférkách, které běžely v týdnu před zápasem v médiích, semknutost?
Za sebe řeknu, že, nevím, kdo to tam psal, protože ty články moc nečtu, ale je pravda, že někdo napsal, že Radek lže a je kabina v rozkladu. Nevím, kdo a jak na to přišel, nevím, co to je za prohlášení. Za sebe řeknu, že je to dost odvážné. Protože kabina funguje dál normálně, necítili jsme, že by byl nějaký problém. Venca Pilař, to je otázka. My jsme takového ražení, že co se upeče doma, to má doma zůstat. To je jako v rodině. Neznám rodinu, ve které by se to nepohádalo, je to normální, někde je Itálie. Ale spíš mě zarazilo, že některé věci Venca vytahuje a dělá z toho velký boom. Myslím, že je to zbytečné. Osobně dělám záznamy v programu, který vyhodnocuje přesně všechno, spolupracujeme s univerzitou, přesně víme, kdo jak trénuje a kdo co a jak dělá. Vencovi jsem to vysvětloval. Spíš mě zaráží, že Venca pak nařkne Radka. Kdyby nařkl mě, tak je to něco jiného, protože já jsem mu to vysvětloval. Pokud fakt netrénuje, tak je to bohužel o něčem jiném. Za Radka nahrál takovou minutáž a odtrénoval tolik, protože ho donutil, je to impulzivní trenér, které se z každého snaží vymačkat maximum. Mrzí mě, že Venca moc dobře ví, že ho donutil fakt kvalitně trénovat. Spíš by se měl svým fanouškům omluvit, protože je to je hrozná škoda. Jeho vývoj mohl jít dál, mohl jít ještě do zahraničí. Myslím, že v tomto momentě měl spíše zabrat.

Jaké to pro vás bylo v roli hlavního kouče?
Je to jiné. Protože v roli asistenta jste krásně schovaný a bez nervů. Tyto momenty jsou hodně nervózní, trpěl jsem vlastně i za Radka. Hlídal ho delegát, je to hodně přísné. V průběhu zápasů nesmí být v kontaktu s týmem, před zápasem jsme museli všechno domluvit. Přiznám, že jsem byl hodně nervózní. S Hofťou jsem trénoval ve Zlíně ještě s Pavlem Hapalem, jsme kamarádi. Je to takové úplně jiné, hlava to bere jinak, máte nervy i na hráče, když něco provedou, nebo zkazí. Je to hodně náročné. Musím sám uznat, že mi i hlasivky přeskakovaly. Je to boj.

Budete si teď s trenéra Látala dělat legraci, že tu sérii jste ukončil vy?
Samozřejmě si z pana Látala budu dělat srandu. Hned po zápase už mi pár SMSek došlo, kamarádi a známí už žertovali. Ale určitě si ho ještě vychutnám.

Další články