Zde může být vaše reklama.

Liga národů Češi narazí na Skotsko, Slovensko i Izrael

Češi narazí na Skotsko, Slovensko i Izrael

foto: fotbal.cz

03. 03. 2020 - 22:14

Úterní večer v Amsterdamu patřil losování nového ročníku fotbalové Ligy národů. Český výběr se v rámci ligy B utká ve skupině se Skotskem, Slovenskem a Izraelem. České mužstvo narazí na výběr Slovensko v Lize národů podruhé, v úvodním ročníku soutěže svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého dvakrát vyhráli.

Reprezentanti při předloňské premiéře nové soutěže skončili ve tříčlenné skupině druzí na Ukrajinou a před Slovenskem. Bývalého federálního partnera dvakrát porazili - v prvním duelu pod vedením Šilhavého nejprve v Trnavě zvítězili 2:1 a v domácí odvetě vyhráli 1:0.

„Samozřejmě je pikantní, že máme znovu Slovensko. Vypadá to, že Slovensko a Anglie jsou nám souzení v soutěžích. Nicméně, je to silný soupeř, ale na druhou stranu u nás i na Slovensku přijde hodně lidí, což je pro fotbal dobře,“ uvedl krátce po losu trenér Jaroslav Šilhavý.

Skotsko bude hostit dva ze tří zápasů červnového evropského šampionátu, navíc Skotsko se utká s Izraelem v březnu v souboji o postup na evropský šampionát. Pokud jeden z těchto týmů uspěje, půjde do skupiny s českým týmem.

Český tým odehrál s Izraelem pouze dvě přípravná utkání. V dubnu roku 2000 v Praze uspěl český tým 4:1. Druhý zápas se hrál v květnu 2012 v Hartbergu, kde český tým vyhrál 2:1.

Se Skotskem česká reprezentace odehrála 17 utkání s bilancí 8 výher, 2 remíz a 7 porážek s celkovým skóre 27:26. Proti Slovensku hrál český výběr dvanáctkrát s bilancí 7 výher, 2 remíz a 3 porážek se skóre 24:11.

Svěřence trenéra Šilhavého čeká systémem doma-venku šest utkání, skupiny se budou hrát od 3. září do 17. listopadu. Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím také dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích.

Tentokrát budou ve hře dvě místa v play off o mistrovství světa 2022 v Kataru. Liga národů bude rozhodující i pro rozdělení do košů při losu světové kvalifikace.

Los skupin fotbalové Ligy národů:
Liga A:
Skupina 1: Nizozemsko, Itálie, Bosna a Hercegovina, Polsko.
Skupina 2: Anglie, Belgie, Dánsko, Island.
Skupina 3: Portugalsko, Francie, Švédsko, Chorvatsko.
Skupina 4: Švýcarsko, Španělsko, Ukrajina, Německo.

Liga B:
Skupina 1: Rakousko, Norsko, Severní Irsko, Rumunsko.
Skupina 2: ČR, Skotsko, Slovensko, Izrael.
Skupina 3: Rusko, Srbsko, Turecko, Maďarsko.
Skupina 4: Wales, Finsko, Irsko, Bulharsko.

Liga C:
Skupina 1: Ázerbájdžán, Lucembursko, Kypr, Černá Hora.
Skupina 2: Arménie, Estonsko, Severní Makedonie, Gruzie.
Skupina 3: Moldavsko, Slovinsko, Kosovo, Řecko.
Skupina 4: Kazachstán, Litva, Bělorusko, Albánie.

Liga D:
Skupina 1: Malta, Andorra, Lotyšsko, Faerské ostrovy.
Skupina 2: San Marino, Lichtenštejnsko, Gibraltar.

Další články