Zde může být vaše reklama.

Ztratili vedení Česká reprezentace prohrála se Skotskem

Česká reprezentace prohrála se Skotskem

foto: archiv redakce

07. 09. 2020 - 22:34

V havarijním last minute složení nastoupila česká fotbalová reprezentace v Olomouci na Andrově stadionu k utkání Ligy národů proti Skotsku. Tým se po pátečním rozpuštění toho původního vzhledem k pozitivním případům koronaviru skládal přes víkend, konečná nová nominace byla známa až v neděli večer. Český tým nehrál špatně, měl víc čancí, vedl, trefil dvě tyčky. Ale po dvou zbytečných chybách prohrál.

V základní sestavě nastoupili tři hráči SK Sigma Olomouc – brankář Aleš Mandous a stopeři Roman Hubník s Václavem Jemelkou, Hubník s kapitánskou páskou na levé paži. A byl to jeho třicátý start v národním týmu.

Vstup do zápasu vyšel českému týmu famózně. Po krátkém úvodním oťukávání domácí udeřili v 11. minutě. Tecl poslal krásnou českou uličkou mezi stoper Peška, který se sám před brankářem nespletl – 1:0. Pak hosté trošku přidali, český tým drželi nad vodou stopeři Hubník s Jemelkou a brankář Mandous. Jenže ve 27. minutě zaspala levá záloha s levou obranou a hosté toho využili ke srovnání. Ale jinak byli celkově aktivnější a nebezpečnější domácí, na střely to bylo v prvním poločase 9:3, na rohové kopy 4:0, ale do šaten se šlo na poločasovou pauzu za nerozhodného stavu 1:1.

Ani vstup do druhé půlky nepřinesl nějaký zásadní obrat, tedy kromě výměny stran. Český tým se snažil o ofenzivu přes rychlonohé ofenzivní hráče. Ale to platilo do 51. minuty, kdy po faulu Malinského odpískal hlavní rozhodčí pokutový kop. Ten proměnil Christie a rázem bylo všechno jinak. Trenér Holoubek na to reagoval střídání, místo Budínského šel hrát Breite. V 58. minutě mohlo být srovnáno. Po přímém kopu si našel sražený míč Hubník, ale z dobré palebné pozice levačkou přestřelil. Chvíli poté měl český tým výhodu přímého kopu malý kousek za velkým vápnem, téměř přesně na středu. Jenže Havlík k domácí smůle trefil pravou tyčku. V 68. minutě mohlo být srovnáno. Peškovi vyrazil skotský brankář tutový gól, dorážku do prázdné pak Tecl absolutně nezvládl. Český tým se tlačil za vyrovnání, byl aktivní, ale Skotsko nedělalo moc chyb v obraně, hrálo jednoduše. V 73. minutě mohl vyrovnat Jemelka, z velkého vápna o kousek přestřelil. Čtvrt hodinku před koncem domácí občerstvili ofenzivu, místo Peška nastoupil Potočný. V 81. minutě byli po delším čase zase nebezpečnější hosté, Paterson ale křížnou střelou netrefil zařízení. O pět minut později zahrávali domácí rohový kop. A hned poté přímý kop. A po chvíli další roh. Ale nic z toho nebylo. Pak předvedl nepochopitelný kiks Malinský, naštěstí hosté brejk do otevřené obrany nedohráli k zakončení. V poslední minutě řádné hrací doby byl na řadě další domácí roh. Z něj trefil R§sek hlavou levou tyčku. V nastaveném čase šel na roh i brankář Mandous, ale ani to nepomohlo.

„Bylo to samozřejmě složité. Soupeř nastoupil se třemi obránci, předtím hrál šest se čtyřmi. V prvním poločase nám to moc nevycházelo. Ve druhém to kluci přeskupili a bylo to už lepší. Hráči nechali na hřišti maximum, tým táhl za jeden provaz. Cítil jsem, že máme na to zabodovat. Ale takový je fotbal, výkon nebyl špatný, ale výsledek je jiný,“ řekl trenér David Holoubek pro Českou televizi po utkání. „Hráči nervozitu přetočili do pozitivních emocí a bylo to vidět. Možná nám chybělo i trošku štěstí při těch šancí, ale i to o tom je fotbal. V přípravě jsme všechno konzultovali s trenérem Šilhavým, chtěli jsme jemu i hráčům, co tady nemohli být, dát nějaký bod. A mrzí mě, že se to nepovedlo,“ podotkl.

Česká republika – Skotsko 1:2 (1:1)

Branky: 11. Pešek - 27. Dykes, 52. (pen.) Christie. Rozhodčí: Gözübüyük – van Zuilen, Balder. ŽK: Malinský – Armstrong, Robertson, McKenna, Palmer. Hráno bez diváků.

Česká republika: Mandous – Holeš, Hubník, Jemelka, Zelený – Jánoš, Havlík (81. Růsek) – Malinský, Budínský (55. Breite), Pešek (76. Potočný) – Tecl. Trenér David Holoubek.

Skotsko: Marshall – Palmer, Cooper, McKenna, Robertson  – McTominay, Fleck (71. McGinn), McLean – Christie, Dykes (67. Paterson), Armstrong (80. McGregor). Trenér Steve Clarke.

Další články