Zde může být vaše reklama.

Sigma má další vítězství Chytil premiérovým gólem porazil Spartu

Chytil premiérovým gólem porazil Spartu

foto: Petr Pelíšek

23. 02. 2020 - 19:38

Ve 22. kole FORTUNA:LIGY nastoupili fotbalisté SK Sigma Olomouc doma proti Spartě Praha. Modrá lavina zvítězila 1:0, Andrův stadion rozjásal ve 27.minutě útočník Mojmír Chytil, který se prosadil po rohovém kopu.

Už se stalo takovou tradicí, že Sigma doma porazí Spartu 1:0. Hanákům se přesně tohle povedlo již potřetí za sebou. Na dvě takové výhry trenéra Václava Jílka nyní navázal Radoslav Látal. A bylo to proti Spartě, kterou ještě na začátku týdne vedl kouč Jílek. Ten byl odvolán, nahradil ho Václav Kotal. Ovšem ani tomu se s internacionálním pražským výběrem nepodařilo na Hané ukázat něco, co by mělo Sigmu nějak překvapit. Ale od začátku.

Ono to zase tak lehké utkání nebylo. V olomoucké sestavě musel chybět útočník Lukáš Juliš, kterého do hry nepustila pasáž smlouvy o hostování, také marodi stoper Vít Beneš a útočník Martin Nešpor. Naopak poprvé v olomoucké sestavě nastoupil záložník Radim Breite, čerstvá hanácká posila. Ale komplet nebyla ani Sparta, také ona má nějaké potíže.

Vstup do utkání, ten se více povedl hostům. Což o to, Sigma se snažila, ale nebezpečnější byli hosté. A v 9. minutě musel brankář Mandous likvidovat bombu Kangy. Hanáci přežili několik ošemetných standardek. A postupně začali zlobit. Ve 27. minutě Sigma zchladila Pražany ještě více, než únorový deštík. Po rohovém kopu Falty vrátil míč do ohně hlavou Hála. Jemelkovi střela nesedla, ale pak balon trefil Chytil tak dobře, že z toho byl gól – 1:0. Vedení mohla Sigma ještě do přestávky navýšit, ale také o ně přijít. Ve 34. minutě Chytil zleva přihrál na vápno, kde byl naprosto volný Breite, ale tomu v tutové pozici střela vůbec nevyšla. O tři minuty později vypustil dělovku zdálky Greššák, gólman ale balon vytáhl z levé šibenice. Úspěšný nebyl ani závar ve 39. minutě, po kterém nepřesně zakončili Sladký a Jemelka. Čtyři minuty před pauzou olomoucká defenziva propadla, Plavšic šel sám na Mandouse, ale ten se překvapit nedal.

Začátek druhé půlky patřil Sigmě. Chytil měl hned několik velmi dobrých šancí. Těsně minul, pak mu chyběl k zakončení krok, v další tutovce mu gólman bombu vyrazil, poté střílel vedle. Moc nechybělo a mladý olomoucký útočník mohl klidně přidat další dvě tři branky. Za hosty kontroval Karlsson, ale stav se neměnil. Sparta sice byla více na míči, Sigmu zatlačila, ovšem hanácká defenziva hostům v podstatě nic zásadního nedovolila a poměrně v klidu si vše hlídala. V poslední minutě ještě musel Mandous zasahovat proti střele Hložka z hranice šestnáctky, ale neměl s ní větší problém. V nastaveném čase ještě došlo na nějaké kočkování a žluté karty, avšak to nebylo něco, co by nějak zásadně mohlo pokazit olomouckou radost z vítězství.

„Jsme rádi za vstup do jarní části. To se nám povedlo velmi dobře, máme šest bodů. Pro nás zápas strašně nečitelný, bylo obtížné odhadnout to, s čím soupeř s novým trenérem přijede. Do zápasu jsme vstoupili velice špatně, hosté tam měli asi pět rohů. Byli jsme roztažení, hřiště jsme nezmenšovali. Zhruba od patnácté minuty jsme se z toho trošku oklepali, začali jsme hrát a kombinovat. Abych se přiznal, hodně jsme sázeli na standardní situace, protože jsme věděli, že Spartě trošku chybí výška. To nám vyšlo, jsme rádi, že jsme šli do vedení a do přestávky ho udrželi. Do druhé půlky jsme vstoupili dobře. Ale v závěru jsme měli štěstí, Sparta tam měla dvě tři situace, ze kterých mohla dát gól. Tým musím pochválit za bojovnost, ochotu, to, co jsme v zimě natrénovali, co se nám teď vrací. Je vidět, že mužstvo je trošku v pohodě,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

SK Sigma Olomouc – AC Sparta Praha 1:0 (1:0)

Branka: 27. Chytil. Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Mokrusch. ŽK: Yunis, Greššák, Houska, Sladký  - Vindheim, Hancko. Diváci: 7456.

SK Sigma: Mandous – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek – Hála (86. Zahradníček), Greššák, Breite, Houska, Falta (63. Pilař) – Chytil (74. Yunis). Trenér Radoslav Látal.

Sparta: Heča – Vindheim, Mandjeck, Hancko, Matěj Hanousek –Karlsson (88. Karabec), Sáček, Kanga, Dočkal (77. Graiciar), Plavšić (77. Tetteh) – Hložek. Trenér Václav Kotal.

Další články