Zde může být vaše reklama.

Dal první gól v lize Daněk: Vítězství už jsme vážně potřebovali

Daněk: Vítězství už jsme vážně potřebovali

foto: Petr Pelíšek

25. 01. 2021 - 18:18

V jedenáctém ligovém startu se záložník SK Sigma Olomouc Kryštof Daněk dočkal první branky v nejvyšší soutěži. Teprve podruhé v kariéře nastoupil v základní sestavě a byl to právě on, kdo v sobotním domácím utkání proti Opavě poslal Hanáky do vedení. „Je to paráda, jsem moc rád. Klasicky jsem ho dával hlavou, pokaždé dám první gól hlavou, nevím, čím to je. Ale je to tak. Že se balon odrazil ke mně, to byla celkem náhoda,“ řekl Daněk, který je čtvrtým nejmladším hráčem, který za Sigmu v klubové historii nastoupil a druhým nejmladším střelcem. Mladším autorem gólu než Daněk byl pouze Petr Kirschbaum (1975), který začal za Sigmu hrávat v sezoně 1992/93.

Jaké bylo utkání proti Opavě?
Myslím, že to byl zápas hodně nahoru dolů. Hráli jsme jeden na jednoho ve všech prostorech, na riziko. Úplně stejně hrála i Opava. Byli jsme moc rádi, že jsme se dostali do vedení, krátce potom jsme dali druhý gól. Na začátku druhého poločasu jsme si to mohli více pohlídat, tam byl úplně zbytečný faul, který nemusel být. Ale naštěstí jsme potom ještě přidali dva góly a utkání dotáhli do vítězného konce.

Sigmu jste poslal do vedení právě vy, byl to váš první gól v první lize.
Je to paráda, jsem moc rád. Klasicky jsem ho dával hlavou, pokaždé dám první gól hlavou, nevím, čím to je. Ale je to tak. Že se balon odrazil ke mně, to byla celkem náhoda. Michal Vepřek doklepával do brány, od gólmana se to odrazil do vzduchu. Byl jsem tam nejblíž, vyskočil jsem a naštěstí jsem to trefil.

Bylo těžké trefit se, i když jste byl blízko k bráně?
Ano. Balon letěl dlouho, musel jsem hlavně dobře načasovat výskok, abych se dostal co nejvýš, aby mi to nikdo nevzal z hlavy. Naštěstí se to povedlo.

V základné sestavě jste hrál teprve podruhé. Co myslíte, pomůže vám dobrý výkon a vstřelený gól k tomu, abyste v ní byl častěji?
To záleží na trenérovi, doufám, že ano. Uvidíme, musíme se nachystat na další zápas, teď hrajeme v Mladé Boleslavi. A jakou sestavu trenér určí, taková tam nastoupí. Budu rád, když mě tam zase dá.

A věříte si, že už jste se v první lize dostatečně aklimatizoval a šance hrát pravidelně už by mohla přijít?
Samozřejmě vždycky k tomu potřebujete trošku štěstí, které se mě drží. Ale myslím, že jsem dobře připravený, makám, je to určitě zasloužené. Troufl bych si na to. Pro mladší hráče je vždycky těžší dostat se do základní sestavy. Ale nemůžu říct ani půl slova, jsem rád, že mi teď trenér tu šanci dal. A doufám, že se to bude opakovat co nejčastěji.

Jak zvládáte FORTUNA:LIGU fyzicky? Z ochozů se to jeví jako naprosto bez problémů.
Vždycky jsem byl hráč, který toho hodně naběhal, ve středu zálohy toho většinou naběháme nejvíce. I postavou jsem na tom dobře, takže myslím, že žádný problém nemám.

Podle trenéra jste měl více ofenzivních úkolů. To vám jistě vyhovuje.
Ano. Hráli jsme tak, že jsme na Opavu co nejvíce nalezli a měl jsem se držet co nejvíce u Nešpora. A hledat si odražené balony, buď jít za něj, nebo si odskočit pod něj. Myslím, že se nám to určitě dařilo a byli jsme z toho nebezpeční.

Vycítil jste, že po odchodu Šimona Falty do Plzně byste mohl mít větší šanci dostat se častěji a víc do mistrovských zápasů?
Ano. Šimon tady hrával všechny zápasy, byl takový ten základní kámen sestavy. Jedno místo maníc se určitě uvolnilo.

Sigma vyhrála po sedmi kolech, byla v kabině po vítězství velká úleva?
Určitě ano. Nevyhráli jsme dlouho, je to vítězství po dlouhé době. Už jsme to vážně potřebovali, ty tři body jsou velice cenné.

Další články