Zde může být vaše reklama.

Na Grand Slam Antalyia David Klammert a Renata Zachová konkurovali světovým judistům

David Klammert a Renata Zachová konkurovali světovým judistům

foto: archiv redakce

05. 04. 2022 - 07:30

O víkendu se uskutečnil turnaj světového formátu Grand Slam Antalya v Turecku, kde se mezi konkurencí světových špiček představili i závodníci místního Judo Klubu Olomouc David Klammert a Renata Zachová. Oproti úspěšnému vystoupení z minulého roku, bohužel, nepadla medaile, ale byly nabrány zkušenosti na budoucí kvalifikace na Letní olympijské hry 2024 v Paříži.

David Klammert, bronzový medailista této soutěže z minulého roku, nastoupil proti soupeřům ve váze do 90 kg. První zápas se slovenským reprezentantem Peterem Žilkou byl dlouhý a vyrovnaný. Oba rivalové ukončili základní čas se stejným skóre, a proto došlo k automatickému prodloužení. Zde v první minutě využil Klammert příznivého momentu a podmetnou technikou dostal soupeře na plná záda. Druhé vyřazovací kolo mělo naopak více dynamický spád. Klammert po celou dobu dominoval nad svým soupeřem Kaljulaidem z Estonska a ve třetí minutě získal ippon, což ho posunulo do kola třetího. Zde se utkal s reprezentantem z Tádžikistánu Komronshokhem Ustopiriyonem. Zápas zaznamenal jediné skóre wazari, a to pro zahraniční stranu. Klammert tak skončil ve třetím vyřazovacím kole.

Podobné setrvání v turnaji čekalo i Renatu Zachovou ve váze do 63 kg. První duel s tureckou závodnicí Habibe Afyonlu zaznamenal velmi rychlý hod na bodové ohodnocení wazari, které si naše judistka udržela až do konce zápasu. Následoval boj se světovou sedmičkou Kanaďankou Catherine Beauchemin-Pinard. Byť Zachová odolávala statečně, jeden pád na wazari ve třetí minutě, a následné podlehnutí v boji na zemi zapříčinili její konec v letošní soutěži. 

Prestižního turnaje se zúčastnilo 525 závodníků z 63 zemí. I Když se Olomouckým nepovedlo dosáhnout na medaili, je to minimálně známka o tom, že jsou judisté z Hané schopni konkurovat soupeřům světové úrovně.

Další články