Zde může být vaše reklama.

Zápas bude mít dohru Disciplinárka bude řešit „fanoušky“ SK Sigma

Disciplinárka bude řešit „fanoušky“ SK Sigma

foto: Petr Pelíšek

15. 06. 2020 - 18:30

Hned dvě nepříjemnosti se v neděli udály prvoligovému SK Sigma Olomouc. Mančaft prohrál doma s Plzní a zůstal tak ve skupině o sestup. Navíc nejspíš bude muset klub platit pokutu za chování některých fanoušků, kteří v úvodu zápasu rasisticky pokřikovali na útočníka Viktorie Plzeň Jeana-Davida Beauguela.

Hráč sám se proti tomu ohradil na sociální síti Twitter a vyzval vedení soutěže, aby se událostí zabývalo. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „SK Sigma Olomouc důrazně odsuzuje rasistické projevy několika jedinců ze skupiny fanoušků na jižní tribuně vůči plzeňskému hráči Jeanu-Davidu Beauguelovi. Takové chování v žádném případě nepatří na fotbalové stadiony, a proto se od něj klub distancuje. Jménem klubu se omlouváme Jeanu-Davidu Beauguelovi i celému klubu FC Viktoria Plzeň,“ píše se na oficiálním webu olomouckého klubu. „Jakmile jsme zaznamenali tyto projevy, pořadatelská služba okamžitě zasáhla a aktéři incidentu byli vyvedeni ze stadionu,“ řekl Milan Zapletal, bezpečnostní manažer SK Sigma Olomouc.

„Mysleli jsme si, že takovéto stupidní projevy už nikdy nebudeme muset na stadionech řešit. V dnešní době jde o naprosto nepřípustnou věc. My jako klub chceme vyjádřit plnou podporu našemu hráči, stojíme za ním a takovéto chování striktně odmítáme,“ řekl generální manažer Viktorie Žižkov Adolf Šádek.

Na událost reagoval také řídící orgán FORTUNA:LIGY. „Ligová fotbalová asociace zaznamenala rasistické projevy ze strany fanoušků Sigmy na adresu útočníka FC Viktorie Plzeň Jeana-Davida Beauguela v utkání 30. kola FORTUNA:LIGY. Vedení ligy takové chování jednoznačně odsuzuje a vymezuje se proti němu. Pevně věříme, že se jednalo o ojedinělé projevy individuálních jedinců, což však nijak nesnižuje vážnost situace. Oceňujeme aktivní přístup pořadatele a věříme, že se olomouckému klubu podaří dotyčné osoby identifikovat a adekvátně proti nim zasáhnout. Takové fanoušky si na stadiónech nepřejeme. Současně Disciplinární komise dnes po obdržení zprávy technického delegáta ihned zahájila s SK Sigma Olomouc disciplinární řízení a případ bude projednávat na svém řádném čtvrtečním zasedání,“ píše se na webu Ligové fotbalové asociace.

Sigma může mít z chování některých fanoušků z kotle docela závažný problém. Jak je uvedeno v Disciplinárním řádu platném pro soutěžní ročník 2019/2020, hrozí za podobné věci dost vysoké pokuty.

Z disciplinárního řádu FAČR
§ 65
Porušení povinností pořádajícího klubu
1. Klub, který jako organizátor utkání:
a) nepřijme dostatečná opatření k zabránění nesportovního chování jednotlivců či skupin osob, zejména hanlivým, pohoršujícím, urážlivým, provokujícím, zesměšňujícím nebo ponižujícím posunkům, gestům či pokřikům vůči hráčům, členům realizačních týmů, funkcionářům klubu, pořadatelům, delegovaným osobám či jiným osobám či skupinám osob …
… bude potrestán peněžitou pokutou až do výše 5.000.000,- Kč, odehráním utkání bez přítomnosti diváků nebo uzavřením stadionu; vedle peněžité pokuty může být klub v případě, kdy je utkání ukončeno před uplynutím doby hry nebo jej není možné vůbec zahájit, potrestán též kontumací utkání.

2. Klub, který jako organizátor utkání:
d) nepřijme opatření k zabránění projevům hanobícím příslušnost k rase, etnický původ, barvu pleti, sexuální orientaci, národnost či politickou příslušnost …
… bude potrestán peněžitou pokutou až do výše 10.000.000,- Kč, odehráním utkání bez přítomnosti diváků nebo uzavřením stadionu; vedle peněžité pokuty může být klub v případě, kdy je utkání ukončeno před uplynutím doby hry nebo jej není možné vůbec zahájit, potrestán též kontumací utkání.

§ 66 Nesportovní chování fanoušků a jiných osob
2. Klub, jehož fanoušci:
e) dopustí se projevů hanobících příslušnost k rase nebo etnickému původu, barvu pleti, sexuální orientaci, národnost či politickou příslušnost …
… bude potrestán peněžitou pokutou až do výše 2.500.000,- Kč, odehráním utkání bez přítomnosti diváků nebo uzavřením stadionu; vedle peněžité pokuty může být klub v případě, kdy je utkání ukončeno před uplynutím doby hry nebo je není možné vůbec zahájit, potrestán též kontumací utkání.

Zároveň ale platí, že klub nebude trestán, pokud prokazatelně udělal maxim pro to, aby podobnému jednání zabránil. Což se více než se stoprocentní jistotou stalo, je navíc jasné, že s roubíkem nebo jinak ucpanými ústy, bude někdo na stadionu v hledišti jen těžko. A hned po prvním prohřešku nedělního zápasu pořadatelé rychle a razantně zasáhli a nic podobného už se neopakovalo.

Jaký trest nakonec Sigma za své „fanoušky“ dostane, to bude zřejmé nejdříve ve čtvrtek, kdy má na programu řádné zasedání Disciplinární komise LFA.

Další články