Zde může být vaše reklama.

Hráči už mají volno Dohraje se skupina o záchranu? Pokud ano, kdo nastoupí?

Dohraje se skupina o záchranu? Pokud ano, kdo nastoupí?

foto: Petr Pelíšek

05. 07. 2020 - 11:09

Dvě kola zbývá odehrát do konce skupiny o záchranu ve FORTUNA:LIZE. To, které bylo v plánu na první červencovou sobotu, bylo vzhledem k potvrzení nákazy koronavirem v klubu MFK Karviná odloženo Ligovou fotbalovou asociací (LFA). Další zápasy jsou na programu v neděli 12. července. O tom, jaký bude další prostup a program skupiny o záchranu, by mělo v týdnu rozhodnout Ligové grémium. Zřejmě už ale nyní je, že pokud se bude hrát, nebudou nejspíš týmy v kompletním složení. Hráči některých klubů už totiž vyrazili na dovolenou. To by mohlo naznačovat, jak hlasování na grémiu dopadne.

„Vzhledem k dalšímu postupu probíhajícího hygienického šetření byla proto na neurčito odložena všechna tři utkání skupiny o záchranu, která bylo naplánována na tuto sobotu. Nebude se hrát nejen ve Zlíně, kam měla přijet právě Karviná, ale z důvodu zachování regulérnosti soutěže jsou na neurčito odloženy také zápasy Opava – Olomouc i Příbram – Teplice. Zbývající duely o nadcházejícím víkendu ohroženy nejsou a zápasy skupiny o titul stejně jako první finále skupiny o Evropu se uskuteční ve svých stanovených termínech. Vedení LFA bude v součinnosti s klubem hledat řešení kompletního dohrání soutěžního ročníku, což i nadále zůstává hlavním cílem vedení soutěže. O dalších krocích bude LFA i klub informovat až ve chvíli, kdy bude znám další výsledek šetření příslušné hygienické stanice,“ píše se v prohlášení na webu LFA.

Program skupiny o záchranu už byl jednou upraven. Původně měla končit 7. července, ale vzhledem k vývoji ve druhé lize a následné baráži byla spodní skupina FORTUNA:LIGY prodloužena až do 12. července. Teď je další komplikací nařízená karanténa v Karviné. Sobotní zápasy 4. kola skupiny o udržení byly odloženy na neurčito, údajně s možností hrát ve středu 8. července. To by se ale musel stát nejspíš zázrak, aby karanténa v MFK Karviná skončila tak rychle, jak začala. V blízkém druholigovém Třinci trvala karanténa místo čtrnácti dnů dvanáct.

Moc prostoru k dohrání zápasů před baráží už nejspíš nebude. Jednat by o tom mělo v týdnu, ve středu nebo ve čtvrtek, grémium profesionálních klubů. Výsledek lze těžko předjímat, ale je možné, že pokud by se dohrávalo, budou to zápasy v rychlém sledu a v některých případech nejspíš i bez některých hráčů prvoligových kádrů. Fotografie na sociálních sítích ukazují, že někteří hráči už jsou na dovolené. Což by třeba v případě SK Sigma Olomouc tolik vadit nemuselo, první pracovní den nového týdne začínají přípravu třetiligové béčko a starší dorost U 19. A podobně na tom budou s programem přípravy i v dalších prvo a druholigových klubech.

V šestičlenné skupině o záchranu už mají své jisté SK Sigma Olomouc, FK Teplice a FC Fastav Zlín, kterým už sestup nehrozí. MFK Karviná, SFC Opava a 1.FK Příbram by si to ještě ve dvou posledních kolech měli rozdat o to, kdo z nich sestoupí rovnou a které dva čeká baráž o udržení. Pokud v týdnu grémium klubů další program skupiny zruší, neměl by sestupovat nikdo a mohlo by se stát, že se bude hrát nejvyšší soutěž s více než šestnácti účastníky. Ale to vše ukáže až vývoj následujících dní.

Další články