Zde může být vaše reklama.

Udržel tým v lize Chromý: Úkol se mám splnit podařilo

Chromý: Úkol se mám splnit podařilo

foto: Petr Pelíšek

16. 06. 2023 - 15:00

Trenér Augustin Chromý loni vyhrál s béčkem SK Sigma Olomouc Moravskoslezskou fotbalovou ligu. To znamenalo postup do druhé nejvyšší soutěže. A v té Chromý dovel mančaft k bezproblémové záchraně. Po ní u mužstva skončil, dál se v klubu bude věnovat výhradně pozici šéftrenéra dorostenecké akademie. „Náš úkol byl udržet se v soutěži s tím, aby mladí hráči hráli ve druhé lize co nejvíce a zlepšovali se. A to se podařilo. Kluci už jsou dnes o hodně dál a věřím, že další sezóna může být o hodně klidnější,“ řekl Augustin Chromý.

V soutěžním ročníku béčku uspělo, splnilo cíle. Přesto u týmu končíte.

Už několik let jsem dělal souběžně šéftrenéra dorostenecké akademie a zároveň vedl béčko. Pokud hrálo třetí ligu, bylo to jednodušší. Druhá liga je profesionální soutěž. Po dovolené mi to asi bude chybět, nyní ale cítím, že dělat obě věci zároveň je hodně náročné. Chci se proto věnovat naplno akademii. Rozhodl jsem se, že si od trénování trochu odpočinu. Věci, které jsem načerpal u béčka, mohu aplikovat u dorostenců. Musíme u nich zapracovat na některých detailech, aby byli lépe připravení na posuny do dospělé kategorie.

Jak hodnotíte sezónu?

Nebyla pro nás vůbec lehká. Hráči se mi už po pár utkáních přiznávali, že nečekali, že druhá liga bude až tak náročnou soutěží. Cením si zejména viditelného posunu oproti podzimní části, kdy jsme například v Příbrami a doma s Vlašimí prohráli nula pět, na jaře jsme ale oba tyto soupeře porazili čtyři jedna. Bylo strašně důležité, že jsme v závěru mohli sezónu dohrávat v klidu a bez nervů a mohli točit mladé hráče. K tomu nám béčko slouží, i když z některých těch výsledků radost nemáme, nikdo z nás není zvyklý tolik prohrávat. Ale až tolik nás to nemusí trápit. Náš úkol byl udržet se v soutěži s tím, aby mladí hráči hráli ve druhé lize co nejvíce a zlepšovali se. A to se podařilo. Kluci už jsou dnes o hodně dál a věřím, že další sezóna může být o hodně klidnější.

Čekal jste, že záchrana se povede tak luxusně, když celé jaro chyběli Vepře a Slavíček, čili polovina obrany?

Měl jsem z toho strach, ale postupně nám pomohl Poulolo a velmi dobře se rozehrál Hadaš, který se pak bohužel také zranil. Ale v té sérii pěti zápasů, ve kterých jsme třikrát vyhráli a dvakrát remizovali, což byl velký krok k záchraně, hrála defenziva velmi dobře. Hráli jsme tam většinou ve stejné sestavě a bylo to vidět. Pokud by se nám vyhnula zranění a nemuseli jsme sestavou tolik rotovat, tak by byly výsledky ještě lepší. Ale béčko má vždy svoje úskalí.

Za béčko nastoupilo pětačtyřicet hráčů. To není zrovna málo.

Souvisí to s procesem, pro který jsme béčko chtěli do druhé ligy dostat. Aby hráči, kteří tu chytnou fazónu, mohli být připraveni pro áčko. Na podzim se v béčku dobře rozehráli Jakub Trefil, Jiří Sláma nebo třeba Jiří Spáčil, kteří poté pomáhali áčku. Na jaře, když jsme měli sérii tří výher, se v dobré formě ukázali Denis Kramář a Ola Dele, kteří také v závěru nastupovali spíše za áčko.

Na podzim pomáhal mladším hráčům na hřišti Michal Vepřek, na jaře to pak zvládli i bez něj, ale stále byl na lavičce. Jak moc byl pro mužstvo důležitým hráčem?

Michal v týmu fungoval velmi dobře. Neměl to lehké, protože hrál s velmi mladými hráči. Ale jeho přístup byl příkladný. Prakticky celé jaro pak nemohl hrát, protože byl zraněný. Na zápasy s námi ale i tak jezdil. Žil s týmem a chtěl být s námi.

Další články