Zde může být vaše reklama.

První střelec Sigmy Chytil: Všichni jsme nechali na hřišti všechno

Chytil: Všichni jsme nechali na hřišti všechno

foto: Petr Pelíšek

03. 08. 2022 - 12:00

Útočník Mojmír Chytil (1999) už je jednou z opor prvoligového SK Sigma Olomouc. A pozici jasného člena základní sestavy potvrzuje i produktivitou. Byl to on, kdo dal poslední gól Sigmy v minulé sezoně, a byl to zase on, kdo dal první branku týmu v novém soutěžním ročníku. V sobotu právě Chytil osm minut před poločasem překonal gólmana Laštůvku a nasměroval Sigmu za vítězstvím. Byl to jeho čtrnáctý gól v elitní soutěži. „Myslím, že jsem nepodal zas tak dobrý výkon, v prvním poločase jsem zas tolik balónů neuhrál. Je tam ještě prostor ke zlepšení,“ řekl Mojmír Chytil.

Jak se rodilo jasné a přesvědčivé vítězství v Ostravě?
No … Myslím si, že jsme do zápasu dobře vstoupili, ale první poločas byl vyrovnaný. Dali jsme na jedna nula. O výsledku pak rozhodl začátek druhého poločasu, kde jsme na domácí vletěli. Měli jsme několik šancí, dali druhou branku, tam se vývoj zlomil.

Co bylo klíčové pro úspěch, mimo toho vstupu do druhé půlky?
Práce, práce a práce. Makali jsme do devadesáté třetí minuty a myslím, že to přineslo ovoce. Všichni jsme nechali na hřišti úplně všechno, každý z nás podal skvělý výkon.

Ale nejspíš hlavním zlomem byl právě váš gól, kterým šla Sigma do vedení.
Juraj Chvátal mi hodil aut. Dostal jsem od Kaliho nakopáno, chvilku jsem tam ležel. Potom jsem se nějak zvedl, Juraj naváděl míč, tak jsem se rozběhl, zpracoval si ho na střed. A pak jsem ani nemířil a vystřelil. Laštůvka asi myslel, že to půjde na zadní, no a já jsem to dal doprostřed. Ale nemířil jsem.

Měli jste z Baníku nějaký respekt? Má nového trenéra, velké ambice.
Všude jsme četli, že má Baník lehký los, že začíná s námi. My jsme si mohli jen myslet v klidu svoje, ať si to říkají. Věděli jsme o svých kvalitách. A jeli jsme do Ostravy vyhrát. Ne hrát na remízu, ale prostě vyhrát.

Měl jste i další šance a střely. Co chybělo k tomu, abyste dal více branek?
Lepší řešení finální fáze. Měl jsem tam ve druhém poločase podobnou situaci, kdy jsem byl sám před Laštym, kdy jsem mohl dát na dva nula. Ale naštěstí pak vzápětí druhý gól přišel. Pak jsem měl nějaké střely, stačilo trefit bránu. Na mokrém hřišti, když to sklouzne, tak trefit bránu, mohlo být gólů víc.

V utkání jste častěji stříleli ze střední nebo větší vzdálenosti. To Sigma v předchozích sezonách trochu postrádala, je to věc, kterou chcete změnit, zlepšit?
Před zápasem jsme si řekli, že dlouho prší, trávník bude hodně mokrý, takže budeme střílet po zemi, že to bude rychlé. To se nám povedlo, dali jsme tři góly a vezeme tři body domů.

A jsou to důležité body dvakrát, nyní máte doma v derby Brno, pak jedete na Spartu, to není úplně nejlehčí program.
Asi je jedno, s kým hrajeme. Ale vstoupit do sezony vítězstvím je vždycky dobře. Kdybychom v Ostravě prohráli, pak se něco nepovedlo s Brnem, tak by to bylo složité. Ale vyhráli jsme a ty tři body teď doma musíme potvrdit.

Stejně jak je důležitá výhra pro tým, tak je důležité i pro vás jako útočníka dát gól hned v prvním mistráku.
Je to lepší, než čtyři kola nedat gól. Ale než nějaký můj gól je mnohem důležitější vítězství týmu.

V minulé sezoně jste dal osm branek. Máte nějaký gólový plán pro nový soutěžní ročník?
Ne. Chci ale dát co nejvíce gólů, chci dát gól v každém zápase. Ale hlavně, ať se daří týmu. Moje góly nejsou důležité. Když budeme vyhrávat, tak góly ať dává klidně Macík.

Další články