Zde může být vaše reklama.

Jarní host ze Sparty Fortelný: Jsem tady i proto, abych pomohl

Fortelný: Jsem tady i proto, abych pomohl

foto: Petr Pelíšek

03. 01. 2023 - 16:15

Jedinou zimní posilou SK Sigma Olomouc, zatím, je záložník Jan Fortelný (1999). Na Hané bude do konce sezony hostovat ze Sparty Praha. V minulé sezoně působil stejnou formou v Teplicích, kde zaznamenal čtyři branky a sedm asistencí. Na Andrově stadionu by se Fortelný rád vrátil k většímu hernímu zatížení, což by měl také pomoci Sigmě k produktivnější hře. „Uvidíme, jak to bude těžké, ale byl bych rád, kdyby se mi tady dařilo jako v minulé sezoně v Teplicích. Jsem tady i proto, abych pomohl a přinesl zase do týmu něco nového,“ řekl Fortelný.

Na jaře bude hostovat v Olomouci. Jak se do Sigmy těšíte?

Jsem za tu příležitost rád, sešlo se to tak, že jsem tady. Doufám, že se v přípravě poperu o nějaké místo v sestavě a společně budeme pokračovat v tom, co tady kluci odehráli v první části sezóny. A uhrajeme výsledek, který si všichni v klubu přejí.

Jde o hostování jen do konce sezony? Jaro startuje Sigma doma proti Spartě, to nejspíš nebudete moci nastoupit.

Ano, je to jenom na jaro. Proti Spartě hrát nebudu, ale neberu to jako nějaký velký problém. Budu mít více času poznat se s ostatními a sžít se s týmem. A třeba to bude ku prospěchu.

Sezonu jste začal v základní sestavě Sparty, nakonec ji pro jaro opouštíte.

Nepovedly se nám některé výsledky, pak jsem na chvíli vypadl kvůli zranění a zrovna třeba Kryštof Daněk chytil skvělou formu, kterou si dokázal držet. Nedostal jsem další příležitost, teď jsem tady, abych znovu ukázal, že na to mám. Uvidíme, co to přinese.

Zmínil jste zranění. O co přesně šlo a už je vše v pořádku?

Měl jsem problémy v oblasti achilovky, teď už věřím tomu, že jsem stoprocentně připravený na to, abych mohl hrát.

Jaký máte osobní plán pro olomoucké angažmá?

Hlavním cílem je pro mě hrát, potřebuju minutáž. Sice jsme se s Olomoucí dohodli, že bych měl prostor dostat, ale stejně záleží jen na mně, jak se ukážu v přípravě a v tréninku.

Měl jste i nějaké jiné varianty? Třeba z Teplic, kde se vám v minulé sezoně dařilo?

Z Teplic byl velký zájem, pro mě to byla jedna z hlavních variant, ale nakonec jsem se rozhodl pro Olomouc. Jednoznačně převážilo to, že se tady hraje nahoře. A já potřebuju dokázat, že mám na to hrát v týmu, který hraje vysoko. Proto Olomouc.

Trenéra Jílka znáte ze Sparty. Takže víte, do čeho jdete, jaký herní styl čekat?

Ano, znám ho už z působení ve Spartě, jeho nároky mi nejsou cizí, takže věřím, že to ponese ovoce. Předběžně jsme spolu už mluvili, ale na to ještě bude dost času. Nejdřív je na řadě tvrdá práce v úvodu přípravy, pak se bude řešit zbytek.

A kam s vámi může kouč počítat? Který post máte nejraději?

Rozhodně střední záložník, víc ofenzivně laděný. Ale ani box-to-box mi nedělá problém. Jsem připraven plnit to, co bude potřeba.

Sigma má v kádru mnoho hráčů ročníku 1999, znáte některé z nich?

Jsem rád, že jich znám hodně, je to pro mě jednodušší, doufám, že mi to ve všem pomůže. Když jsme se spolu scházeli v reprezentacích, bylo to vždycky hezké. Jinak si Olomouc vybavuju jako prostředí, kde bylo vždycky těžké hrát. Snad to tak bude pokračovat.

Další články