Zde může být vaše reklama.

Čekají na výhru Janotka: Budeme bojovat, je před námi celá sezóna

Janotka: Budeme bojovat, je před námi celá sezóna

foto: Petr Pelíšek

08. 08. 2023 - 18:55

Na první výhru v roli hlavního trenéra v profesionální soutěži čeká již čtyři kola Tomáš Janotka. S béčkem SK Sigma Olomouc odehrál herně vyrovnané zápasy, ale byly z toho jen dva body za dvě remízy. Jeho mančaft trošku sráží horší produktivita, béčko neproměnilo již tři penalty. Jako naposledy v neděli doma proti Prostějovu. To Sigma trefila dvě břevna, nedala pokutový kop a duel skončil nerozhodně jedna k jedné. „Po bodíku se ale posun v tabulce dělá těžko. Budeme bojovat, je před námi celá sezóna,“ řekl Tomáš Janotka.

Jak hodnotíte zápas proti Prostějovu?

Měli jsme cíl doma vyhrát a získat tři body, které by nám v tabulce pomohly. Byl to zápas dvou poločasů. V tom prvním jsme tahali za kratší konec. Prostějov byl lepší v kombinaci, nasazení a pohybu, vytvořil si více brankových příležitostí. Sice jsme trefili břevno a měli také nějaké šance, ale Prostějov jich měl rozhodně víc. Myslím, že bylo dobře, že jsme v závěru poločasu nedostali gól na dva nula, protože to by pro nás byl velký šok. Druhý poločas oživilo střídání. Přineslo energii, elán a výrazně zlepšený pohyb. Měli jsme od úvodu dobrou aktivitu. Ta byla korunována penaltou, kterou jsme bohužel neproměnili, ale tým šel dál za vyrovnáním. Myslím si, že jsme nakonec mohli i vyhrát. Po vyrovnání jsme byli blízko vstřelení vítězné branky. Nevím, zda by to bylo vítězství zasloužené a spravedlivé, ale vyhrát se dnes rozhodně dalo. Zklamané jsou asi obě strany.

Co se muselo změnit po druhý poločas?

Potřebovali jsme zlepšit pohyb, fotbal dnes směřuje do rychlosti. Postrádal jsem u mužstva dobrou nabídku. Nechali jsme stopery na holičkách, v momentě, kdy jsme chtěli zakládat útok, tak nebyla dobrá nabídka. Nehráli jsme do stran, kombinace byla zdlouhavá a Prostějov ukázal, že umí velice dobře bránit. Je to kompaktní a vyzrálý tým, takže jsme se do jeho defenzivy těžko dostávali. Druhý poločas už jsme byli aktivnější a lépe jsme se pohybovali.

V této sezóně jste dosud kopali tři penalty, ani jednu jste nedali. A to vás také stojí body. Při dvou remízách stačilo proměnit pokutový kop a mohly být výhry, v Jihlavě jste zase mohli jít na kontakt, ale místo toho po chvíli inkasovali.

Je to luxus, když neproměníte třetí penaltu. Je to jeden z klíčových faktorů, které dělají zápas. Ale i jiní bombarďáci nedali penaltu. Věřím, že se najdou hráči, kteří na sebe odvahu a zodpovědnost příště vezmou. Ať už to bude Štěpán Langer, kterému věřím. Doufám, že se nestane, že by podruhé za sebou neproměnil. Jednoznačně nás to ale stojí body. Fotbal je o gólech a penalta je jeden z faktorů, které určují výsledek. Bohužel si s tím exekutoři neporadili dobře i přes to, že den před utkáním si to určení hráči zkoušeli. Je to o mentální odolnosti. Je jasné, že nás to stojí důležité body, musíme ale dát gól z jiných šancí.

Stále čekáte na první výhru, bodový zisk je trošku za očekáváním.

Je to tak. Určitě máme méně bodů, než jaký je herní projev týmu. Ve Varnsdorfu, doma se Zbrojovkou i v Jihlavě to směrem do ofenzívy bylo dobré. I s Prostějovem druhý poločas. Po bodíku se ale posun v tabulce dělá těžko. Budeme bojovat, je před námi celá sezóna.

Chystáte na další kolo nějaké změny?

Nám se sestava přirozeně mění s pohybem mezi kádry áčka a béčka. Je to standardní věc. Měli jsme problémy se zdravotním stavem hráčů na krajních becích. Museli jsme si s tím pohrát. Michal Vepřek hrál na levém bekovi. Změny v sestavě jsou. Obranu bychom potřebovali mít konsolidovanější, ale když přijde z áčka Fanda Matys, tak může týmu pomoct. Musíme hrát fotbal, který bude mít drajv a energii, jak by měly hrát béčka s mladými hráči. Je jasné, že tam ale ještě bude vždy určitá dávka nezkušenosti. Potřebujeme zvýšit míru agresivity a důrazu a lépe dostupovat osobní souboje. V tom není vyzrálost našich hráčů taková, jakou bychom si představovali.

Další články