Zde může být vaše reklama.

Mužstvo si začíná věřit Jílek: Musíme si vzít ponaučení a jít dál

Jílek: Musíme si vzít ponaučení a jít dál

foto: Petr Pelíšek

04. 04. 2023 - 17:07

Pět měsíců byli fotbalisté SK Sigma Olomouc ve FORTUNA:LIZE neporaženi. Po deseti zápasech hanácká bodovací série skončila první dubnový podvečer, když v pražském Edenu prohráli se Slavii vysoko nula čtyři. „Je potřeba si říct, že jsme narazili na vyšší herní kvalitu a sebevědomí. Pro nás by to měla být motivace, kam se dál posouvat a nebýt spokojení s tím, kde jsme,“ řekl Václav Jílek, trenér SK Sigma Olomouc.

Jak hodnotíte utkání proti Slavii?

Rozhodla větší herní kvalita a herní sebevědomí soupeře, výsledek hovoří za vše. Odhodlání i víra v to, že můžeme uspět, byly velké, ale bohužel to trvalo krátce. Rozhodující byla branka v nastaveném čase první půlky, to pro nás byla docela rána. Cítil jsem, že to s hráči zatřáslo, protože si věřili, že za bezbrankového stavu by Slavia byla nervóznější. V první půli se nám ale dařilo plnit organizační plán. Nevybavuji si vyložené šance Slavie, i když měla víc míč v držení, ale to asi v každém zápase. Druhý poločas už byl v jasné režii Slavie.

Co chybělo k lepšímu výsledku?

U nás jsem postrádal větší kvalitu a sebevědomí při držení míče, protože si myslím, že na to máme hráče, abychom to zvládli. Pro nás je to zápas, ze kterého si musíme vzít ponaučení a jít dál. Nemělo by to být utkání, které rozhodne o našem postavení v sezoně.

Jak jste chtěli uhlídat ofenzivní kraje soupeře?

Byl to náš plán a první poločas nebyl špatný. Věděli jsme, že Chytil těžko bude sám oběhávat oba stopery. Chtěli jsme, aby se spíš stahoval do nižší pozice, a krajní obránce jsme chtěli zavírat křídelními hráči. Slavia s tím měla podle mě problémy, diagonální balony jí nevycházely. Po zisku míče je ale potřeba mít kvalitu, aby soupeř taky musel bránit a přicházel o síly v obranné činnosti a to se nestávalo. V bránění krajních obránců podle mě problém nebyl. Tam jsme byli schopní Slavii eliminovat.

Mrzí vás hodně první inkasovaná branka? V nastavení, do šatny, z poslední akce první půlky …

Tři obdržené branky pro nás byly takové netradiční. Chceme bránit v pokutovém území zodpovědně, což asi platí u všech mužstev. Nakonec padly všechny góly z předbrankového prostoru. První brance ale předcházela laciná ztráta na půlce hřiště. To musíme dohrát a je konec poločasu. Slavia přešla rychle do útoku, přišel dobrý centr, ale samozřejmě my to musíme mít lépe pokryté. Nemohou tam vyplavat dva hráči a pak dávat do prázdné.

Prohráli jste poprvé na jaře, v lize po pěti měsících, sérii s bodovým ziskem jste drželi deset kol.

Určitě bychom vyměnili nějaké remízy za výhry. Řekl bych, že na jaře byla naše herní kvalita většinou na velmi slušné úrovni, mělo to stoupající úroveň. Vrátili se nám někteří zranění hráči, do velmi dobré formy se dostal Vodháněl. Klíčové bylo udržení Chytila. Jsem spokojený s tím, jak mužstvo pracuje a zpracovává naše podněty. V některých zápasech to ale drhlo a nedopadlo to vítězně. Myslím, že herně je tam pokrok a mužstvo si začíná věřit, i když jsme na Slavii dostali po držce.

Výsledek z Edenu by neměl mít na tým negativní vliv, jsou před vámi další důležitá střetnutí.

Je třeba vzít si to pozitivní, i když toho moc nebylo. Nemyslím si ale, že by to utkání mělo rozhodnout o tom, jak se budou odvíjet další. Víme, co nás v posledních pěti kolech čeká. Jsou tam tři domácí zápasy. Budeme do týmu nalévat sebevědomí, je natolik zkušený, že bychom neměli volit nějaké speciální přístupy. Věřím, že s Bohemkou to bude vypadat úplně jinak.

Další články