Zde může být vaše reklama.

Trenér bilancuje Jílek po sezoně: Musíme být spokojení

Jílek po sezoně: Musíme být spokojení

foto: Petr Pelíšek

10. 06. 2023 - 07:56

Na šestém místě skončili fotbalisté SK Sigma Olomouc v soutěžním ročníku 2022/23. Hanáci postavení v tabulce postupně vylepšují již čtvrtou sezónu v řadě, v TOP 6 jsou podruhé za posledních deset let. Pokračovat ve vzestupném trendu se na Andrově stadionu daří, povedlo se to i přesto, že se v sezóně museli obejít bez stopera Václava Jemelky a záložníka Kryštofa Daňka, tedy dvou elitních odchovanců a reprezentantů. Navíc během soutěže prakticky neustále chyběl nějaký z klíčových hráčů. „Myslím, že je to podloženo i kvalitou hry, jsem rád, že to není jen otázka něčeho nahodilého. Koresponduje to s kvalitou hry ve smyslu vytvořených šancí v průběhu soutěžního ročníku, s nějakým brankovým rozdílem, který máme kromě první trojky pozitivní právě my,“ řekl Václav Jílek.

Jak jste spokojený se sezónou? Mrzí vás hodně, že nevyšlo čtvrté místo?

Myslím, že musíme být spokojeni. Samozřejmě s ohledem na ambice a nějaké tradice klubu si můžeme říct, že jsme mohli pomýšlet na ještě vyšší příčky, na druhou stranu takový cíl jsme si dali. Byl to postupný krok k tomu dílčímu úspěchu, tedy vylepšit pozici z předchozí sezóny. To se podařilo. A myslím, že je to podloženo i kvalitou hry, jsem rád, že to není jen otázka něčeho nahodilého. Koresponduje to s kvalitou hry ve smyslu vytvořených šancí v průběhu soutěžního ročníku, s nějakým brankovým rozdílem, který máme kromě první trojky pozitivní právě my. Takže z mého pohledu je skutečně sezónu s plnou vážností a respektem k soupeřům hodnotit kladně. Zůstali za námi soupeři, kteří mají vyšší sportovní ambice a ekonomickou sílu než my. A nedostali se ani do první šestky.

Jak moc vás mrzí, že odešel Mojmír Chytil?

Slovo mrzí s jeho odchodem nekoresponduje. Je to věc nějakého sportovního smýšlení klubu, jeho vize. To znamená vychovávat hráče a postupně je prodávat. Což se u Mojmíra jednoznačně naplnilo. No a když už o něm mluvíme, tak musím říct, že bylo geniální, silné a těžké rozhodnutí, že v klubu ještě na jaře zůstal. Protože byla nějaká ekonomická nabídka. A nikdo nemám křišťálovou kouli a nemohl vědět, že se zraní Tonda Růsek. Zpětně si vůbec neumím představit, že bychom byli bez Růska i Chytila a měli se rvát o nejvyšší příčky. Byla to hlavně zásluha Ladi Mináře, který za to sportovní hledisko bojoval. A byl to velký krok k tomu, že jsme skončili tam, kde jsme skončili.

Budete Mojmírovi i dál fandit?

Pokud proti nám nebude jako soupeř, tak mu budu držet palce. Stoprocentně. A to nejen proto, že prošel Olomoucí, ale proto, že je to strašně zdravý a charakterní kluk, který v Sigmě odvedl skvělé služby. A myslím si, že dál reprezentuje olomouckou školu, tak je dobře takové hráče dál podporovat. Sledovat ty, které Sigma vychovala pro větší kluby.

Jak je na tom Růsek? Ploténky, to je obecně velký problém pro většinu profesionálních sportovců.

To ano, ale na druhou stranu jak mu řekl neurolog, tak pokud by projeli vyšetřením všechny profesionální fotbalisty, tak u devadesáti procent by našli nějakou vyhřezlou ploténku. Spíš se jedná o to, do jaké míry to zatěžuje danou oblast. U Růska je progres, ale není tak rychlý, jak bychom čekali. Nyní je ve stavu, kdy se pomaličku vrací do nějaké tréninkové zátěže, na druhou stranu jsme si vědomi toho, že je mimo už dva měsíce, což není úplně krátká doba. A čím déle hráč v tréninkovém procesu chybí, tím se pak prodlužuje jeho návrat. Je to komplikace. Ale pevně věřím, že se nám podaří dostat ho do stavu, aby s námi mohl začít přípravu. Byť ještě v nějakém individuálním režimu. Chci v tomto být optimista. Nemusel být na stadionu, ale byl v šatně každý den, pracuje na sobě, nejede nikam na dovolenou, tři týdny bude cvičit, dřít, makat, chce se co nejdříve vrátit. Dělá pro to maximum. Věřím, že se mu to vrátí a v nějaké fázi rekonvalescence se to urychlí.

Znamená to, že Růsek nemusí na operaci, že jeho problém lze zlepšit nějakým kompenzačním cvičení a podobně?

Ano. Operační zákrok není nutný. Pokud bude dobře rehabilitovat, pravidelně cvičit, tak je velká šance, že se jeho záda dají do kupy.

Takže zásadní úkoly nyní jsou uzdravit Růska a sehnat náhradu za Chytila?

Můžeme říct, že to jsou pro nás jistě klíčové otázky. Na druhou stranu, Sigma si i v minulosti několikrát poradila nějakým způsobem z vlastních zdrojů. Ale je potřeba říct, že pokud budeme mít ambici obhájit příčku, na které jsme skončili, případně se ještě zlepšit, tak pak, i vzhledem k absenci Růska, je získat útočníka nutnost.

V jaké je fázi akce získat nového útočníka? S tím, že Chytil odejde, jste počítali, takže jste se jistě už dívali po jiných klubech a tipovali.

Je to ve fázi sondování, žádné konkrétní jméno nyní neuvedu. Ale musíme říct, že za poslední měsíc jsme útočníků viděli snad deset, v naší lize i zahraničí. Samozřejmě nejsme klub, který si dovolí koupit útočníka za milion euro, který bude dávat patnáct gólů za sezonu. Takže je to fakt citlivá věc, na kterou je potřeba jít s rozvahou. Pokud ten vhodný typ najdeme, tak je potřeba, abychom se trefili, musíme se trefit.

Jakým směrem se při výběru zahraničních tipů díváte? Do Afriky nebo na Balkán?

Nemáme to nějak geograficky rozdělené. Samozřejmě pro českou ligu je vhodné a velmi dobré, pokud ten hráč projde nějakou soutěží, která je blízka hernímu způsobu naší ligy. Česká liga je hodně vnímána jako humpolácká, kde se jen bojuje, ale je obrovsky náročná. Proto je pro zahraniční hráče někdy složité, aby se s ní sžili. Ale jsme si vědomi, že hráči z Ariky nebo zemí bývalé Jugoslávie můžou mít tu správnou nadstavbu, kterou potřebujeme.

Kromě útoku bude nutné posílit ještě nějaké jiné posty?

Bavíme se o tom, že bychom možná chtěli ještě nějakou konkurenci do obranné řady. Hlavně s ohledem na to, že jsme hodně využívali tří stoperů, kde jsme alternovali Ondrou Zmrzlým. Takže získat ještě jednoho stopera by asi bylo dobré, o tom se bavíme. Jinak si myslím, že mužstvo je v současné době hodně stabilní, není úplně potřeba hledat další hráče. Samozřejmě pokud by nešlo o nějakou zajímavou příležitost, která by dávala smysl.

Je to šesté místo o to cennější, že poměrně nedávno odešli ze Sigmy Kryštof Daněk a Václav Jemelka, v té chvíli vlastně oba velké opory, reprezentanti, jasní členové základní sestavy?

Nevím, jestli cennější, ale myslím, že by to mělo být vnímáno. Nejsme klub, který udrží nejlepší hráče. V momentě, kdy přijde nabídka, tak s tím musíme pracovat. Pokud vám dva tři hráči odejdou, tak do toho musíte jiné hráče napasovat, pracovat s nimi. Kolega Svědík například říká, že jsou potřeba dvě přípravy, aby hráč pracoval tak, jak on jako trenér chce. Viděli jste třeba Vencu Jurečku, který v závěru sezony předvedl neuvěřitelný gólový kulomet. Ale kdo o něm věděl třeba na podzim. Takže potřebujete čas, potřebujete, aby mužstvo bylo pohromadě. A když z něj vytáhnete dvě součástky, a velmi kvalitní součástky, protože Venca Jemelka a Kryštof Daněk jsou skvělí hráči, tak to není jednoduché. V závěru soutěže už jsme pak našli nějaké optimum, ukázalo se, že je potřebný nějaký prostor, abychom odcházející hráče nahradili.

A je potřeba také štěstí, aby byli hráči fit. Třeba jako v případě Jakuba Přichystala, který přišel a sotva se trochu rozehrál, tak se zranil.

Ano … Máme tady asi skutečně nějakou zvláštní energii. Když si vezmete třeba Davida Vaněčka, tak to je obrovská smůla. Ten hráč přišel, nebyl třeba úplně v kondičním zápřahu, pak se do toho dostal a začal nám pomáhat. V Boleslavi naskočil do zápasu a během minuty ztratíte to utkání i Vaněčka. A ztratili jsme ho ne na rok, ale na dvě sezóny, na které podepsal. A to nikdo nemůže předpovědět. Ten hráč předtím nebyl nikdy dlouhodobě zraněný. To samé v případě Přichystal. Jsou to věci, které sledujeme, fakt se na ně díváme, jak jsou na tom hráči se zraněními, jak jsou na tom zdravotně, na ten, jak se říká, zdravotní talent. To je důležitý faktor. Pak přijde Přichystal, zlomí si nohu, to jsou dva měsíce hojení. A to je pak problém, protože my nemáme kádr pětadvaceti lidí v té kvalitě, jako mají třeba Plzeň nebo Sparta.

Několik hráčů prodloužilo smlouvy, mezi nimi i zkušení Radim Breite a Jan Navrátil. Těší váš, že budou pokračovat? Jsou to typy, které nešetří krokem, bojují a velmi neradi prohrávají.

Jednoznačně. Máme vytýčenou nějakou sportovní vizi a ti hráči do ní zapadají. Vnímal jsem reakce lidí, že jsou starší, proč a proč na tak dlouho. Když se podívám, s čím nedávno uspělo Slovácko, tak tam měli ještě starší hráče. Je tam rozhodující i ten zdravotní talent, jsou to kluci, kteří prostě drží. Máme v nich obrovské srdcaře, obrovské bojovníky a velmi dobré hráče do kabiny. Berou to na sebe, neschovávají se, jsou to pro budoucnost důležití hráči.

Vidíte v kádru někoho, kdo by mohl být další Chytil? Někoho, kdo záhy přeroste Sigmu? Kdo by se dal zase zpeněžit, aby se pomohlo klubové kase, protože bez toho Sigma nikdy nemohl existovat.

Před sezonou, nebo v minulé, jsem řekl, že Mojmír do roka odejde. To se naplnilo. Jen jsme to, naštěstí oddálili, takže zůstal celé jaro. A také jsem řekl, že myslím, že bude obrovský zájem o Růska. Dovolím si tvrdit, že pokud by se nezranil, tak jsme na něj měli nyní nabídku. O tom jsem přesvědčený. Ale obecně Sigma není schopna generovat každý rok dva tři hráče, které prodá za patnáct, dvacet, třicet milionů. To není reálné. Někdy to také chce čas, nějakou práci, je to také o skladbě mužstva. Měli jsme v kádru hodně mladých hráčů, u těch je předpoklad, že se zhodnotí. Nyní v týmu máme zkušenější hráče, u kterých tolik takový předpoklad není. Je potřeba hráče znovu nějakým způsobem připravit. Z mého pohledu do budoucna bude ale zajímavých dost hráčů. Ne jen odchovanců, ale například třeba Denis Kramář, má předpoklady, pak také Dele, další velmi zajímavý hráč, to samé leváci Ondřej Zmrzlý nebo Jirka Sláma. A pak budeme muset pracovat na tom, abychom v budoucnu zviditelnili další mladé hráče.

Z mladých hráčů už se výborně zviditelnili brankáři Trefil a Stoppen. Po dlouhé době má Sigma zase gólmany vlastní odchovance, kterým dává šanci, kteří jsou v reprezentacích. Možná trošku trpí na to, že je v týmu Matúš Macík, který má nesporné kvality. Ale během jeho zranění se šance chytili velmi dobře.

Ano. To jsou určitě také dva kluci, kteří mají budoucnost. Ale máme v tuto chvíli Matúše, který je za mě ještě pořád kousek před nimi. Mladí musí být lepší než on, nebo minimálně stejně dobří. A pořád vidím, i na tréninku, že Macík před nimi ještě jistý náskok má.

V tomto směru je zase dobré pro Sigmu, že má béčku ve druhé lize, takže oba mladí brankáři můžou chytat v kvalitní soutěži a nemusejí být naštvaní, že je sedí na lavce.

Stoprocentně. Je to obrovská devíza.

Další články