Zde může být vaše reklama.

O vysílacích právech Ligové grémium potvrdilo vítěze tendru

Ligové grémium potvrdilo vítěze tendru

foto: Petr Pelíšek

29. 11. 2023 - 17:51

Ligové grémium Ligové fotbalové asociace v Praze schválilo nejlepší nabídky do výběrových řízení na vybraná audiovizuální práva pro FORTUNA:LIGU a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU a rozhodlo o podepsání smluv s vítěznými subjekty pro následujících pět sezon, což českému profesionálnímu fotbalu přinese ročně více než 430 milionů. Zároveň potvrdilo termínovou listinu pro soutěžní ročník 2024/25 a odsouhlasilo prodloužení Rámcové smlouvy s FAČR až do roku 2032.

„Částka, kterou český profesionální fotbal ze v současnosti vyhodnocených výběrových řízení získá, nám dělá radost a mile nás překvapila. Zároveň je ale potřeba poznamenat, že vše budeme teprve hodnotit v momentu, kdy budou uzavřeny i další tendry včetně toho, který na začátku roku bude vypsán na titulárního partnera obou soutěží,“ řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

Ligová fotbalová asociace bude vedle tendru na titulárního partnera první a druhé ligy vypisovat také výběrové řízení na prodej televizních a streamingových práv pro účely kurzového sázení pro zahraniční trh, audiopráva a práva na sestřihy zápasů (highlights).

Současný tendr na poskytnutí audiovizuálních práv pro domácí trh byl rozdělen do tří samostatných soutěží. Subjekty usilovaly o práva na televizní vysílání první ligy, tedy FORTUNA:LIGY, pro území České republiky a Slovenska, o práva na televizní vysílání druhé ligy, tedy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, pro území České republiky a o práva na streaming utkání první ligy, tedy FORTUNA:LIGY, pro účely kurzového sázení na území České republiky.

Vítězem tendru o práva na televizní vysílání FORTUNA:LIGY pro území České republiky a Slovenska se stal zájemce O2 TV, který vysílal domácí nejvyšší soutěž v posledních pěti sezonách. Vysílatel bude nově povinen mimo jiné zajistit u všech utkání systém VAR včetně technologie tzv. kalibrované čáry pro posouzení ofsajdových situací.

K velké změně dojde také v rámci možnosti propagace F:L, jelikož jak liga samotná, tak i jednotlivé kluby budou mít nově možnost v rámci prezentace pracovat přímo se záběry ze hry na svých webech a sociálních sítích.

Vítězem tendru o práva na streaming utkání FORTUNA:LIGY pro účely kurzového sázení na území České republiky se stal zájemce Betano - KAIZEN GAMING CZ LIMITED. Vítězem tendru na televizní vysílání FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pro území České republiky se stala společnost Pragosport.

Tyto tři smlouvy českému profesionálnímu fotbalu přinesou ročně více než 430 milionů korun. „Výsledné nabídky hodnotíme velmi pozitivně a jsem rád, ze jsme společně s kluby připravili správně nastavený tendr, což nabízené hodnoty kontraktů dokazují. Zájem jsme registrovali od tuzemských i zahraničních subjektů,“ řekl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

Vedle výběrového řízení na vybraná audiovizuální práva pro FORTUNA:LIGU a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU Ligové grémium řešilo i další důležité záležitosti. Jedním z klíčových bodů bylo schválení termínové listiny pro sezonu 2024/25. I v ní bude nejvyšší domácí soutěž pokračovat ve formátu s nadstavbovou částí. Na programu bude tedy opět 35 kol. Jak F:L, tak i F:NL odstartují 1. kolem o víkendu 20.-21. července 2024.
„V termínové listině dochází v podzimní části k jedné výrazné změně. Čtvrté kolo Mol Cupu se nebude v sezoně 2024/25 hrát na podzim, jako to bylo doposud zvykem, ale je přesunuto do jarní části soutěže. Díky tomu se posouvá celý program a ovlivněna bude i nadstavbová část nejvyšší soutěže, v níž už nebude středeční vložené kolo, ale všechny duely se uskuteční ve víkendových termínech,“ okomentoval výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Důležitá data termínové listiny 2024/25:
20. - 21. 7. 2024 – Start sezóny (1. kolo F:L i F:NL)
31. 7. 2024 – Vložené 3. kolo F:NL
9. - 10. 11. 2024 – Poslední podzimní 16. kolo F:NL
14. - 15. 12. 2024 – Poslední podzimní 19. kolo F:L
1. - 2. 2. 2025 – První jarní 20. kolo F:L
1. - 2. 3. 2025 – První jarní 17. kolo F:NL
16. 4. a 7. 5. 2025 – Dvě vložená kola F:NL
26. - 27. 4 .2025 – Start nadstavbové části FINÁLE F:L
29. 5. - 1. 6. 2025 – Barážová dvojutkání o postup do F:L

Rámcová smlouva mezi Ligovou fotbalovou asociace a Fotbalovou asociací České republiky, která upravuje vztahy a povinnosti mezi oběma subjekty, byla rovněž tématem Ligového grémia. Na jednání došlo ke schválení využití opčního práva Rámcové smlouvy, která byla podepsána 17. března s účinností na dobu čtyř let, a to na období od 1. 7. 2024 do 30. 6. 2028.

Obě strany měly od samotného počátku možnost využít oboustranné opce, která by platnost Rámcové smlouvy prodloužila o další čtyři roky, což se LFA rozhodla využít. Její účinnost tak nyní bude trvat až do 30. 6. 2032.

Další články