Zde může být vaše reklama.

Drží se v popředí Minář: Chceme se dostat do první šestky

Minář: Chceme se dostat do první šestky

foto: Petr Pelíšek

01. 02. 2023 - 21:07

Jarní část FORTUNA:LIGY odstartovala pro fotbalisty SK Sigma Olomouc pořádně ostrým zápasem. Na Andrově stadionu před více ne sedmi tisícovkami diváků remizovali se Spartou. Zisk bodu se silným protivníkem je prvním krokem ke splnění cíle, kterým je umístění v první šestce. „Před sezonou jsme řekli, že se chceme do šestky dostat, vidíme to takhle asi všichni stejně, řekl. Ladislav Minář, sportovní manažer SK Sigma.

Jaro Sigma zahájila i s Mojmírem Chytilem, o kterého má zájem pražská Slavia. A v Edenu už byl olomoucký střelec i na zdravotní prohlídce. Zůstane tedy až do konce sezony?

Jasně jsme dali najevo, za jakých podmínek jsme ochotni ho uvolnit v zimě a pak v létě. Nic jiného v tom není. Máme to jasné dané a nechceme z toho ustoupit. Jednání se vedou, není to jednoduché. Hodně už se o tom napsalo. V této fázi Mojmír pokračuje u nás. Na prohlídku jsme ho pustili, protože je přestupní termín do 15. února, tak aby to bylo případně nachystané. Je potřeba vědět, jestli by prošel, aby mělo smysl jednání pokračovat. Je to samozřejmě součást jeho možného odchodu, vyšli jsme tomu vstříc hned na začátku. Je to otevřené. My jsme jeho odchod v zimě podmínili tím, že chceme hráčskou náhradu a ta zatím není.

Je ještě ve hře možnost, že by Chytil prodloužil smlouvu?

Aby prodloužil, to není reálná varianta. Řešili jsme to od léta, ale od listopadu už to tak není. V prosinci to došlo do toho stavu, že se hráč s manažerem rozhodli, že prodlužovat v Sigmě nebudou, protože cítili ze strany Slávie takový zájem, že vsadili na jednu kartu. Dospělo to do tohoto stavu. Možná, kdyby se takto rozhodli dřív, tak bychom už náhradu měli. Ale pracujeme s tou informací až od prosince, to už nebylo tolik času, abychom si nějakého hráče přivedli.

Jak je na tom klub ekonomicky? Musíte prodat nebo je rozpočet pokrytý?

Ekonomika, sportovní stránka, to jsou dvě různé, ale propojené věci. V ekonomice jsme udělali na začátku sezony dva transfery, takže máme určitý polštář. Mojmír, tam jde i o sportovní stránku. Vidíte, v jaké jsme situaci. Od čtvrtého místa dolů je to v tabulce hodně vyrovnané. Jednoznačně chceme upřednostnit sportovní stránku. Ať už na základě podzimní tabulky, tak také toho, abychom neoslabili. Sigma na tom není úplně super, ale i to přináší sportovní vývoj. Ale odchod hráče s tím nemusí nijak souviset. V různých klubech odešlo hodně hráčů po smlouvě, není to nic neobvyklého, je to běžná věc. Máme představu o ceně za Chytila na zimu a na léto. I když odejde v létě, tak bude Sigma spokojená. Ekonomická situace není super v sedmdesáti procentech klubů. Rozpočet se tvoří, jsou tam vždy nějaké nůžky. Takže si nyní můžeme dovolit upřednostnit sportovní stránku. Kdybych řekl, že jsme na tom super, to bych machroval. Ten polštář je časově omezený. Super jsou na tom kluby, které mají mecenáše.

A má Sigma případně zájem o vstup nějakého mecenáše?

Určitě má Sigma zájem, ale musí to být mecenáš, který dorovná rozpočet a ne jen o šest sedmi milionech. O takovém zatím nevím, ale to je věc akcionářů. Nevím, že by v této fázi o to měl někdo zájem. Ale Sigma tomu je otevřená.

Sigma má zájem o obránce Křišťála Jihlavy. Proč ho chcete získat? A přijde až v létě, kdy mu ve stávajícím klubu skončí smlouva?

Juraj Chvátal musel na operaci. Vypadávalo mu rameno ji delší dobu. Hodil si to vždy zpátky a pak to nějak drželo. Teď jsme měli řešit otázku, jestli půjde na operaci hned nebo v průběhu jara, ale podle doporučení lékařů to bylo lepší nyní. A pak naskočil otazník, jak to místo zacelíme. Máme možnost z vlastních zdrojů, ale také jsme se dívali jinde. Proto jsme vstoupili do jednání s Jihlavou. Dali jsme Jihlavě nabídku, myslím velmi slušnou, byl jsem tam osobně. A došli jsme k závěru, že teď to neumíme vyřešit, aby to bylo už v zimě. Ale to je normální otázka obchodu, třeba se Zbrojovkou jsme se o Přichystala v klidu domluvili. Někdy je jednání složitější, někdy jednodušší. Takže to bude nejspíš až od léta.

Jaké jsou cíle Sigma pro jarní část sezony?

V první řadě je třeba říct, že nemáme žádné zatmění. Jsme rádi, že tam nějakým způsobem jsme. Ale měl jsem představu, abychom měli o minimálně čtyři body více. Jsou tam malé rozestupy, všichni měli ztráty, hluchá místa a zápasy. Je otázka jednoho dvou kol a jste jinde. Každého zajímá spodek, to je na prvním místě. Před sezonou jsme řekli, že se chceme do šestky dostat. Vidíme to takhle asi všichni stejně. Ale abychom mohli mít ambice, musíme být ekonomicky silnější. Bez toho to nejde pravidelně opakovat. Pokud budeme v našich mantinelech, které dokážeme zabezpečit, tak to bude takto, je to pořád dokola.

Smlouvy končí trenérskému štábu. Už jste rokovali o tom, co případně dál?

Zatím jsme to neřešili, ale máme to na nějakém stavu, že kdyby nechtěli pokračovat, tak bychom si řekli. Na druhou stranu, čtyři pět kol prohrají, a co s tím pak budu dělat … Pokud se to podaří, tak je nasnadě, aby pokračovali. Je to otázka i Jirky Saňáka, který měl možnost odejít jinam na postu hlavního trenéra. A pokud nabídku dostane, tak nevím, jestli ho ještě můžu brzdit. Hráče plánujeme do budoucna společně, takže pokračujeme, ale stát se může všechno. Můžou mít nabídky … Vycházím z toho, že jedeme dál, ale jaro nám ukáže.

Další články