Zde může být vaše reklama.

O cílech pro tým Minář: Chtěli bychom držet dobrou výkonnost

Minář: Chtěli bychom držet dobrou výkonnost

foto: Petr Pelíšek

20. 07. 2023 - 23:09

Bez Mojmíra Chytila, ale za to s Lukášem Julišem, vstoupí fotbalisté SK Sigma Olomouc do soutěžního ročníku 2023/24. V minulé sezóně FORTUNA:LIGY byli šestí a rádi by minimálně něco takového znovu. Také proto, že kádr zůstal v zásadě stejný, k žádnému oslabení nedošlo. „Jedna věc je být v první skupině, ale zajímavá bude i ta prostřední. Samozřejmě bychom chtěli držet dobrou výkonnost. Proto jsme mužstvo nechali pohromadě,“ řekl Ladislav Minář, sportovní manažer SK Sigma.

Dal jste týmu nějaký konkrétní cíl?

Ne, vůbec žádný. Úplně konkrétní jsme neměli ani před rokem, vyslovili jsme jen přání dostat se do první šestky. To se nám podařilo. Nová sezóna bude, když vidíme, jak další kluby posilují, třeba Baník, Jablonec nebo Boleslav, bude složitější. Bude to daleko náročnější, více klubů půjde nahoru. Je prestižní být v první šestce, na druhou stranu v nové sezoně bude někdo možná daleko spokojenější, když skončí sedmý, než šestý. Sedmé místo znamená evropský pohár. Jedna věc je být v první skupině, ale zajímavá bude i ta prostřední. Samozřejmě bychom chtěli držet dobrou výkonnost. Proto jsme mužstvo nechali pohromadě. Jediným zásahem byl odchod Mojmíra Chytila, místo něj přišel Lukáš Juliš.

Několika hráčům skončila smlouva.

Těm, co končili, jsme nabídli smlouvy, s nižším základním platem, ale vyšší motivační složkou. Třeba Greššák odehrál za čtyři roky asi sedmdesát zápasů a to ještě ne všechny od začátku. To samé Poulolo. Zahraniční hráč, který má nějaké požitky, ale pokud se mu tolik nedařilo … zaměřili jsme se spíše na mladé kluky, kteří budou hladoví. Než nějaké starší dražší, tak vezmeme raději mladé perspektivní. Snažili jsme se je nahradit mladými hráči i za cenu toho, že třeba v první fázi je budeme více využívat třeba v béčku. Ale to máme ve druhé lize, takže se to naskytlo. To jsou případy Vojty Křišťála nebo Franty Matyse. Je tam i Kramář, který je velmi pracovitý.

Jak jste spokojen se složením kádru?

Kdyby byl zdravý Tonda Růsek, tak jsem s kádrem v rámci našich možností spokojený. To, že není, mě dost trápí.

Jaká je tedy aktuální situace Růska? Jak se vyvíjí jeho zranění?

Příští týden má jednu z konzultací v Praze. Před měsícem byl názor spíš pro konzervativní léčbu, cvičení a takové věci. Nicméně podle posledních informací, po kontrolní rezonanci, půjde na vyšetření, aby se zjistila funkce nervu. A pak se zvolí další postup. Jestli dál konzervativně, nebo operativně. Asi směrem k podzimu to nevypadá moc optimisticky, ale uvidíme.

Je kádr definitivně uzavřený?

Kdyby se něco zajímavého naskytlo, a bude to v rámci našich možností, tak proč ne. Ale momentálně je uzavřený.

V mužstvu nyní nejsou posunuti žádní hráči z béčka.

Hodně hráčů v béčku marodilo, měli nohy v dlahách osmdesát procent jara. Takže jsme chtěli, aby hráli a byli kondičně a v zápasovém nasazené v pohodě. Ale někteří kluci trošku zastagnovali, jsem rád, že jsme tu soutěž udrželi. Je na to plno různých názorů. Je zde proto, aby se tři čtyři posunuli. Tentokrát to tak nebylo. Třeba Slavíček promarodil celé jaro. Venca si vzal do přípravy mladého Cahela. Chce to postupné kroky. Momentálně tam ale takový nadstandardní hráč není. Dobře se ukazuje mladý Moses, je velice šikovný. Matoušek odešel do Pardubic, měl na to zelenou. Ale během sezony se tam nějací mladí natlačí, aby sbírali zkušenosti, abychom je zviditelnili.

Další články