Zde může být vaše reklama.

Trefil bod pro Sigmu Navrátil: Snažím se pro tým udělat všechno

Navrátil: Snažím se pro tým udělat všechno

foto: Petr Pelíšek

30. 01. 2023 - 23:22

V premiérovém jarním utkání FORTUNA:LIGY brali fotbalisté SK Sigma Olomouc bod za domácí remízu se Spartou Praha. Trefil ji záložník Jan Navrátil (1990), který v nastaveném čase prvního poločasu srovnal na konečných jedna jedna. Byl to jeho jubilejní třicátý prvoligový gól za Sigmu, je teprve dvanáctým hráčem v klubové historii, který hranici třiceti branek překonal. „Čekám od sebe víc. Takových zápasů bych chtěl odehrát daleko víc. Někdy to tak ale prostě je. Někdy máte štěstí, někdy přijde smůla. Důležitý je pro mě výsledek a práce pro tým. Mám to tak nastavené,“ řekl Navrátil.

Jaké bylo utkání proti Spartě?

Byl to docela vyrovnaný zápas, i když v závěru jsme měli trochu štěstí. Nějaké standardky jsme měli. Dopadnout to mohlo jakkoliv, remíza je asi zasloužená.

Sigma bere bod za gól, který jste dal vy. A byl docela hezký

Skákal tam míč, věděl jsem, že někde za mnou je branka, chtěl jsem to zkusit trefit. Bylo to štěstí, ale jsem rád. V utkání jsem měl zbytečné ztráty a byly z toho brejky. Ten gól mi spíše pomohl dostat se do pohody. Možná, že pak jsem se na hřišti cítil lépe a víc jsem si věřil. Od první minuty jsem se ale na hřišti cítil dobře. Bohužel přišly ztráty, ale snažil jsem se z toho nepodělat a hrát dál. Je to fotbal, ten je o ztrátách. Ty někdy přijdou. Věřil jsem, že dám gól a nějak týmu na hřišti pomohu.

Získali jste cenný bod proti těžkému soupeři. Znamená to, že se můžete rvát o vyšší příčky?

Nějaké sebevědomí nám to může dodat, ale zároveň je těžké něco hodnotit po prvním utkání. Na podzim jsme zvládli první zápas na Baníku a pak přišla černá série … Musíme jít zápas od zápasu a být sebevědomí v dalších těžkých střetnutích, která nás čekají. Už další kolo hrajeme na Slovácku, které je doma hodně silné. V takových utkáních se ukáže, kde můžeme v tabulce být. Jestli se třeba o ty vyšší příčky můžeme prát. My si myslíme, že ano, ale ukážou to až samotné zápasy.

Byl to zápas podle předpokladů nebo vás Sparta nějak překvapila?

Čekali jsme, že bude hrát kombinačně už odzadu. Ale Sparta to spíše zjednodušila. Na druhou stranu, my jsme je nechali natáhnout presinkem a hráli jsme to na útočníky, takže to byl zápas o odražených míčích, kdo získá druhý balón, kdo získá převahu. To se potvrdilo i v utkání. Kdo získal druhý míč, dokázal si vytvořit tlak. Byl to vyrovnaný zápas, remíza je zasloužená.

Jak moc naboural vaše plány gól inkasovaný už v desáté minutě?

Vždy vás to na chvíli zlomí. Zbytečný gól, byla to taková střela nestřela, škoda … Úplně nás to ale nepoložilo. Dál jsme hráli to, co jsme si řekli. Chtěli jsme být nebezpeční a nakonec jsme byli odměněni gólem.

Nastupujete na více postech, někdy vlevo, někdy vpravo, někdy pod hrotem. To vám asi nějak nevadí.

To je otázka. Záleží na konkrétním utkání. Podhrotová pozice mi docela vyhovuje. Mohu běhat doleva i doprava. Samozřejmě je to těžší při návyku na presink. Něco si k tomu vždy řekneme, úkoly se snažím plnit. Takže je to otázka. Jsem ale rád, když od trenéra dostanu důvěru, každý chce hrát. Je jedno, na jakém postu jsem, hlavní je, aby se dařilo týmu.

Minulou sezonu jste dal povedený gól v Karviné, teď pěkný gól Spartě. Kterého si ceníš více? Jak na tento gól budeš jednou vzpomínat?

Těžko říct. Tím, že tohle bylo proti Spartě, tak je to sladší. Ale za mě osobně byl hezčí gól proti Karviné. Nejsem zrovna typ, který by vzpomínal a hrabal se v minulosti. Ale když mi to někdo někdy připomene, budu samozřejmě rád. Prostě gól, pomohl nám k bodu, což je důležité. Uvidíme, kam ho na konci sezony budeme řadit.

Dal jste v první lize v dresu Sigmy už třicet branek, v této sezoně třetí gól. Jsi se svými čísly spokojen?

Samozřejmě, že ne. Čekám od sebe víc. Takových zápasů bych chtěl odehrát daleko víc. Někdy to tak ale prostě je. Někdy máte štěstí, někdy přijde smůla. Důležitý je pro mě výsledek a práce pro tým. Mám to tak nastavené. Když jsem se do Olomouce vracel, říkal jsem si, že bych chtěl být produktivnější, nejde to ale změnit. Pod trenérem Svědíkem v Hradišti jsem chtěl pracovat a góly nepřicházely. Na začátku kariéry jsem je dával, teď se to trochu zabrzdilo. Člověk, který fotbalu rozumí, tak to vidí. Ten, kdo vidí jen čísla, o tom bude mluvit pořád. Kritiků je milion, fanoušků málo. Důležitý je tým. Když uděláte týmový úspěch, máte z toho největší radost. My nehrajeme individuální, ale týmový sport. Snažím se pro tým udělat všechno. Pro mě je důležitá radost všech kluků. Jsem pak spokojen. Když odvádím černou práci pro někoho, tak mi to stačí. Když vidím radost mančaftu po zápase, je to super.

Další články