Zde může být vaše reklama.

Hraje se na Hané Republikové finále McDonald’s Cupu losoval Rozehnal

Republikové finále McDonald’s Cupu losoval Rozehnal

25. 05. 2019 - 08:29

Krajská finále 22. ročníku McDonald’s Cupu jsou za námi, takže známe všech šestnáct účastníků finále republikového. V Olomouci se, i za přítomnosti bronzového medailisty z Eura 2004 Davida Rozehnala, uskutečnil slavnostní los, který určil složení základních skupin Svátku fotbalu.

Losování proběhlo na Andrově Stadionu, kde svoje domácí zápasy hraje Sigma Olomouc a kde se také včera odehrálo finále MOL Cupu. To vyhrála pražská Slavia, za kterou v základní sestavě nastupuje také patron McDonald’s Cupu Jan Bořil. No a za dva týdny se tady střetnou ti nejlepší mladí fotbalisté na Svátku fotbalu.

Letošního turnaje se od školních, okrskových, okresních až po krajská kola zúčastnilo téměř 100 tisíc dětí, včetně 1 216 dívek. McDonald’s Cup si proto právem klade za cíl dostat kluky a holky ke sportu. „Pro nás jsou vítězové úplně všichni, kdo se turnaje zúčastní, protože porazili přitažlivost pohyblivých obrázků na monitorech a telefonech. Vzali si míč, třeba dvě mikiny, ze kterých postavili branku, a šli si zakopat,“ řekla ředitelka komunikace McDonald’s ČR Zuzana Svobodová.

McDonald’s Cup se letos dostal už do 22. ročníku. Pomohl mu k tomu i Libor Kalas, sportovní ředitel republikového finále, který všechna kola turnaje pořádá v Olomouci už dvacet let. Letošní Svátek fotbalu pak bude jeho třetím. „Já jsem profesně od fotbalu trošku ustoupil, nedalo se stíhat všechno. Ale McDonald’s Cup jsem si nechal. Není nic krásnějšího než ta bezprostřední dětská radost ze vstřelené branky,“ zamyslel se.

Bývalý reprezentant a semifinalista Eura 2004 David Rozehnal si McDonald’s Cup sám nikdy nezahrál. Bohužel jsem trošku starší fotbalista, takže jsem tu možnost neměl,“ smál se. Tento rok si ovšem i za něj užil jeho syn Luka, který to na „mekáči“ dotáhl až do okresního finále. „Považuju to za dokonalé spojení škol, mladých hráčů, ale nejen hráčů, i dětí, které by se měly přibližovat sportu,“ pokračoval Rozehnal.

„Já, pokud bych měl ve svých letech takovouhle možnost, tak bych do toho turnaje vždycky šel s tím, že chci něco dokázat – a to by mě hnalo až do toho republikového finále, které se teď bude hrát tady na Andrově stadionu,“připomněl někdejší obránce Paris Saint-Germain, Lazia Řím nebo Lille, se kterým vyhrál i francouzskou ligu.

Dnes se David Rozehnal ujal slavnostního losování a určil složení základních skupin republikového finále McDonald’s Cupu. Toho se 4. a 5. června zúčastní šestnáct týmů, včetně domácí ZŠ Heyrovského, která na loňském Svátku fotbalu získala bronz. Bude tak i letos patřit k největším favoritům turnaje – i proto, že loňský obhájce titulu ani vicemistr do Olomouce nepřijedou. Ostravská ZŠ Klegova vypadla v kole krajském, no a ZŠ Sever z Hradce Králové dokonce už v okresním.

Rozlosování republikového finále McDonald’s Cupu:
Skupina A
ZŠ Heyrovského, Olomouc
ZŠ Mozartova, Jablonec
ZŠ B. Němcové, Dačice
ZŠ Komenského II, Zlín

Skupina B
ZŠ Marjánka, Praha
ZŠ Na Výslunní, Brandýs nad Labem
ZŠ Rabasova, Ústí nad Labem
ZŠ Dubina, Pardubice

Skupina C
ZŠ Sluneční, Šumperk
ZŠ Wolkerova, Havlíčkův Brod
ZŠ Dolní Břežany
ZŠ Husova, Jičín

Skupina D
ZŠ Pionýrů, Sokolov
25. ZŠ Plzeň
ZŠ Měšťanská, Brno
ZŠ Kylešovice, Opava

Další články