Zde může být vaše reklama.

Nový kouč Sigmy Saňák: Musíme napnout veškeré síly, abychom se z toho dostali

Saňák: Musíme napnout veškeré síly, abychom se z toho dostali

foto: Petr Pelíšek

28. 02. 2024 - 20:21

Na lavičce prvoligového SK Sigma Olomouc došlo ke změně. Vedení klubu odvolalo trenéra Václava Jílka, hlavní koučem se stal jeho asistent Jiří Saňák. Ten bude mít premiéru v sobotním domácím duelu proti Bohemians. „Naším úkolem je zastavit to období nezdarů, nastartovat tým,“ řekl Saňák.

Na lavičce Sigmy jste nahradil Václava Jílka. Rozmýšlel jste se dlouho? A nenaruší to vaše dlouholeté přátelství?

Nerozmýšlel. Ptal jsem se ho, jak se na to dívá. Popřál mi štěstí s tím, ať se nám daří. A i před mužstvem vyjádřil to, že je rád, že pokračujeme. To bylo nejzásadnější a pak už nebylo v podstatě co řešit. Protože člověk je profík, je to fotbal a i to, co jsem dostal za úkol, je vlastně dočasné řešení.

Cíl máte jasný.

Naším úkolem je zastavit to období nezdarů, nastartovat tým.

Úkol je možná hodně těžký. Sezóna běží, přestupní termín skončil, nové mužstvo nedostanete.

Ale i to k fotbalu patří, ten smutek, to, že se třeba nedaří. Je to prostě výzva pro nás všechny. Můžete jedině čekat, že se obětuju pro tým, pro klub, abychom se zvedli. O tom to je. Dělám fotbal, všichni se na tom spolupodílíme, děláme tu kulturu. A kdyby to bylo všechno jen hezké, tak to dělá každý.

Jak jste si dal první úkol, co změnit, aby se ta mizérie zastavila?

Co změnit? Snažili jsme se to neustále dělat dobře a co nejlépe. Teď jsme nějakou dobu  nevyhráli. Mužstvo předtím pracovalo, pracuje, mělo nějaké výsledky a fotbal hrát nezapomnělo. Ale prostě je to týmový sport, i to k němu patří. A když to zrovna s hokejem - pan Jalonem uhrál medaili a pak byl sedmý. A taky pracoval určitě stejně, nejlépe, jak mohl. Takže to jsou ty krásy týmového sportu, on k němu patří úspěch i neúspěch.

Je nějaká šance, že byste tým vedl delší časový úsek? Nebo to bude opravdu jen dočasně?

To je dobrá otázka. Ale myslím, že mám zkušenosti s fotbalem už spoustu a cokoliv řeknete, to může být druhý den jinak. Jak řekl Petr Rada nedávno - jdete spát, obléknete se do pyžama a druhý den si oblékáte jiný pyžamo. To je trenérská práce. Nechci na tohle teď myslet, na jak dlouho to bude. Prostě teď jsem dostal tenhle úkol. Chceme teď udělat maximum pro naši práci, kterou jsme začali a věříme si. Ale nejsme blbci, že bychom si mysleli, že všechno bude jenom hezké.

Je nutné změnit hlavně ofenzivu? Sigma přestala dávat góly.

Nebudu prozrazovat, co chystáme, protože musíme opravdu každý detail ladit. Kluci umí hrát fotbal, umí dávat góly. Ale samozřejmě z jakéhokoliv neúspěchu nebo se musí dostat tým, který je vybalancovaný do defenzívy. Takže rozhodně nebudu říkat, že se budeme zaměřovat jenom na ofenzívu. Ale víte, jak je to vrtkavé. Měli jsme dvě šance v prvním poločase v Budějovicích, byť ze standardky. A dát je, tak tady dnes nestojíme a nebavíme se spolu. Ale i v tomto je fotbal hezký, proto ho máme rádi.

Proč se podle vás ten tým se dostal do takové situace?

Kdyby na to byla jednoduchá odpověď, tak by to nebyl fotbal. Je to, je to týmový sport, ve kterém spolupracuje, já nevím, pětadvacet hráčů, nějakých deset členů realizačního týmu, vedení, fanoušci, celý klub. A to musí všechno zapadat. Pak prostě tam stačí třeba maličké zaváhání, ať už to je v koncentraci, v čemkoliv, ve vztazích a může se to změnit. Proto jsme tady, abychom ukázali všem, že jsme bojovníci. Lidé asi nic jiného nečekají. A naším úkolem je teď napnout veškeré síly. Vždycky říkám - kdoví, jak tady můžu být dlouho, jestli to bude týden nebo dva, dva roky, To nikdo neví. Prostě fotbal je takový, nikdo nevíte. A naší povinností je i pro fanoušky, pro vedení, pro celý klub, napnout veškeré síly, abychom se z toho dostali.

Chystáte v sestavě hodně změn? Měl jste třeba v některých věcech odlišný názor než Václav Jílek?

Byli jsme kolegové a vím, že si mě vážil, že mě nebral jenom na to, abych byl ten, co kýve. Ale to neznamená, že je potřeba dělat nějaké revoluce, jako že by člověk dal stopery do hrotů nebo tak. Ale měli jsme vždycky různé názory na sestavu, jak to zvládnout proti konkrétnímu soupeři. Také jsme se dohadovali, ale to si myslím, že byla naše síla, pozitivní energie.

Další články