Zde může být vaše reklama.

Po první reprepauze Sigma drží pozici na čele tabulky

Sigma drží pozici na čele tabulky

foto: Petr Pelíšek

14. 09. 2023 - 08:00

Velmi vydařený vstup do soutěžního ročníku prožívají fotbalisté SK Sigma Olomouc. První reprezentační přestávku v sezóně prožili na třetím místě tabulky FORTUNA:LIGY. Trenér Václav Jílek je samosebou postavení mezi elitou potěšen, ale neustále upozorňuje, že k nějakému slavení není důvod. O další body bude Sigma bojovat doma na Andrově stadionu v sobotu 16. září proti Českým Budějovicím (15.00).

Před ligovou přestávkou Sigma vyhrála v Hradci Králové 3:1. Pak trenér Václav Jílek pochválil tým, ale stále připomíná, že sezona je teprve na začátku. „Hráli jsme tři utkání doma, čtyřikrát venku, kde jsme měli Spartu, Slovácko a Plzeň. Těžký soupeř byl i Hradec. V nové aréně body nebudou dávat jednoduše žádným soupeřům. Dnes je každé utkání těžké, bez ohledu na soupeře. Pět vítězství ze sedmi zápasů je pro nás skvělý vstup. To už je nějaká suma, ze které se dá vyjít,“ řekl Václav Jílek, trenér SK Sigma.

Kouč Hanáků ale krotí přehnaný optimismus. Moc dobře ví, že jednak sezóna teprve začíná, druhak v tříbodovém systému může v případě neúspěchů přijít poměrně rychlý sesun v pořadí. „Musíme být hodně nohama na zemi, protože víte, jak to pak je. Začnou se šířit myšlenky kolem černého koně a takové věci, ale to je zbytečné. Dobře jsme soutěž zahájili, stejně tak ale můžeme mít výpadek. Nemusíte vyhrát dvakrát třikrát v řadě a je to zpátky. Musíme si udržet pokoru a vytěžit z utkání co nejvíc. Hlavně co se týče sebevědomí. Odnést to do dalších zápasů a pokračovat ve sbírání bodů. To je jediná cesta, jak být úspěšný,“ poznamenal Jílek.

V Hradci Sigma nezahájila zápas úplně podle představ, navíc po gólu Krejčího rychle prohrávala. „Myslím, že první poločas a vstup do utkání byl z naší strany špatný. Hradec byl rychlejší a agresivnější. Sázel na jednoduchou hru a těžil z toho, vytvořil si tlak. Gól byl ale laciný, nedobránili jsme situaci ve vápně a Hradec šel zaslouženě do vedení. My jsme se trochu hledali, hráli pomalu a neměli dostatečný pohyb za obranu soupeře. Opticky to vypadalo, že hrajeme, ale nebyli jsme nebezpeční,“ uvedl Jílek. Pak nastal zlom, přišel s gólem Ondřeje Zmrzlého před přestávkou. Pak se ve druhém poločase prosadil Jan Vodháněl a v nastaveném čase pečetil výhru Lukáš Juliš. Právě třetí olomoucká branka byl trošku unikátní. Hradecký brankář šel na rohový kop do olomoucké šestnáctky a pak už se nestačil vrátit. Takže Juliš dával gól do prázdné po sprintu přes polovinu hřiště.

Začátek sezony je srovnatelný s ročníkem 2017/18, ve kterém Olomoučtí nakonec dospěli až k účasti v pohárové Evropě, zatím poslední. „Minimálně z bodového pohledu tu je paralela. I z pohledu herního systému a prezentace. Ale nikdy to není úplně stejné. Nejdou udělat dva úplně stejné boxerské zápasy, i když proti sobě budou stát stejní boxeři. Energie týmu je ale podobná, stejně jako víra ve vítězství a pracovitost. Jen si přeju, aby to pokračovalo, abychom byli schopní tu sezonu zopakovat,“ uvedl Jílek a

Na Andrův stadion dosud chodí velmi chabé návštěvy. Na jiných stadionech počty diváků stoupají, v Olomouci poklesly meziročně o více než dvacet procent. „Věřím, že fanoušci se přidají. Čekají nás ale další soupeři a zrádné je to v tom, že teď bude každý říkat, že jsou to soupeři, proti kterým bychom měli bodovat. To bude sada zápasů, kde se teprve ukáže, kterým směrem se sezona bude ubírat,“ dodal.

Další články