Zde může být vaše reklama.

Juliš má formu Sigma měla skvělou přípravu, je nachystaná

Sigma měla skvělou přípravu, je nachystaná

foto: Petr Pelíšek

20. 07. 2023 - 09:10

Na novou sezónu FORTUNA:LIGY, do které vstoupí v neděli 23. července v Praze na Letné zápasem proti Spartě, jsou fotbalisté SK Sigma Olomouc připraveni dobře. V přípravě se jim povedla nevídaná věc. Vyhrát v ní všechna utkání, to je mimořádné, stejně jako to, aby v každém z nich skóroval jeden hráč. To se nyní podařilo. Střeleckou formu drží útočník Lukáš Juliš, který do Olomouce přestoupil z pražské Sparty poté, co mu na Letné skončila smlouva.

I přes povedenou přípravu ještě nemá trenér Václav Jílek jasno o tom, v jakém složení se tým představí v nedělním prvním mistráku. „Zkoušíme varianty. Máme nějaké možnosti. Pohybujeme se mezi různými rozestaveními. Určitě ale sestava není definitivní, individuální výkony některých hráčů nebyly třeba úplně přesvědčivé. Bude třeba, aby si o místa hráči ještě řekli,“ řekl trenér SK Sigma Václav Jílek.

Spoléhat se Hanáci v nové sezóně budou o střelecké schopnosti útočníka Lukáše Juliše. Ten v šesti duelech přípravy vsítil sedm branek. Ale sám dobře ví, že liga je liga. „„Už hraju fotbal dlouho na to, abych věděl, že góly v přátelácích nic neznamenají. Ale pro sebevědomí je to dobré a doufám, že mi to vydrží,“ řekl útočník Lukáš Juliš. Přišel do prostředí, které dobře zná. Před časem na Andrově stadionu hostoval, to se mu také střelecky mimořádně dařilo. A navíc se dobře zná s trenérem. „Měl jsem ho v jednadvacítce, pak byl i ve Spartě. Známe se. Jen potřebuju mít fyzičku na jeho způsob hry a presink. Jsem ale zvyklý tak hrát, i ve Spartě to po nás vyžadovali. Musíme to ještě vypilovat, protože to stojí hodně sil,“ uvedl Juliš. „Je tady vysoká kvalita. Máme šest skvělých střeďáků. Nechci říkat jednoho, který mi sedí nejvíc. Rozumím si se všemi a soustředím se hlavně na sebe. Abych všechno oběhal, jak mám, a pomohl týmu. Zatím mám servis dobrý. I proto jsem si Olomouc vybral. Hraje se tady fotbal, který je mi bližší než se hraje třeba v jiných týmech. Věřím, že to bude dobré,“ podotkl Juliš.

Kádr SK Sigma pro novou sezónu doznal jistých změn. Hned několika hráčů skončilo, nahradily je příchody. Z Androva stadionu přestoupili jinam mladí útočníci Mojmír Chytil (Slavia Praha) a Tomáš Zlatohlávek (Pardubice), smlouvy skončily kvartetu brankář Vilém Fendrich, stoper Florent Poulo, záložník Lukáš Greššák a útočník David Vaněček. V kolonce příchodů má Sigma především útočníka Lukáše Juliše (Sparta), ale také stopera Františka Matyse (Slavia Praha) a obránce Vojtěcha Křišťála (Vysočina Jihlava). V kádru bude mít Sigma nigérijského útočníka Yunuse Muritalu (23 let), který naposledy působil na Maltě. V hostování ze Sparty pokračuje v Olomouci záložník Jan Fortelný.

„Snažili jsme se nahradit kluky, kteří odešli. Věřím, že to bude dobré. Důležité bude, aby všichni byli zdraví, protože v minulé sezoně jsme měli hodně zdravotních problémů. Jak se nám podařilo kádr poskládat, to ukáže až soutěž,“ řekl Ladislav Minář sportovní manažer SK Sigma. „Přivedli jsme spíše mladší kluky. Věřím, že to bude dobré a budou zdraví. Minulou sezonu jsme totiž měli hodně zraněných. Ať už v áčku, nebo v béčku. Potom nastal velký problém. Kádr je slušný, ale napřed musíme něco uhrát, takže uvidíme. Snaha byla, abychom většinu týmu udrželi v nějaké kvalitě, proto jsme prodloužili starší hráče, abychom třeba rok až dva kádr podrželi. Čekal jsem, že dnes budeme mít třeba čtyři kluky z béčka posunuté do áčka. Trochu nám to ale stagnovalo,“ podotkl Minář.

A s jakým cílem půjde Sigma do nového soutěžního ročníku? „Chtěl bych, aby cílem mužstva bylo najít v sobě vyšší vnitřní ambici. Abychom se dlouhodobě prezentovali kvalitní výkonností a neměli takové propady. Myslím si, že to byl hlavní důvod, proč jsme nevyšplhali o nějakou příčku výš. Mužstvo na to má schopnosti a dovednosti. Chci u hráčů vidět sebereflexi a touhu. Půjdeme po mentální stránce, aby motivace hráčů byla na vyšší úrovni a my byli schopni zápasy lépe dohrávat,“ uvedl trenér Václav Jílek. Jedinou olomouckou vadou je pokračující absence útočníka Antonína Růska, který stále nemá v pořádku záda.

V minulé sezóně byla Sigma v první šestce, končila ji na šesté příčce. A minimálně tohle by ráda zopakovala. „kabině jsem klukům před zahájením přípravy řekl, že se mi v šestce líbilo. Odehráli jsme dobré zápasy, byla tu dobrá atmosféra. Neztratili jsme se v ní a naši fanoušci si to zaslouží. Myslím, že bychom se měli snažit být znovu v šestce. Musíme si ale přiznat, že v ní tentokrát nebyla mužstva, která by do ní asi patřit měla a že budou mít zase jinou kvalitu, možná i jiné kádry. Po šestce teď půjdou třeba další tři kluby. Jednoduché to nebude a v nové sezoně to bude těžší než. Chtěl bych tam ale znovu být,“ uvedl Minář.

Kádr SK Sigma Olomouc – podzim 2023:

Brankáři:
Tomáš Digaňa, Matúš Macík, Jakub Trefil
Obránci:
Vít Beneš, Juraj Chvátal, Vojtěch Křišťál, František Matys, Jakub Pokorný, Jiří Sláma, Lukáš Vraštil, Ondřej Zmrzlý
Záložníci:
Radim Breite, Ola Dele, Jan Fortelný, Jan Navrátil, Martin Pospíšil, Denis Ventúra, Jan Vodháněl, Filip Zorvan
Útočníci:
Lukáš Juliš, Denis kramář, Yunus Muritala, Jakub Přichystal, Antonín Růsek, Pavel Zifčák

Přišli: Lukáš Juliš (Sparta Praha), František Matys (Slavia Praha), Jan Fortelný (hostování Sparta Praha), Vojtěch Křišťál (Vysočina Jihlava), Yunus Muritala (Hibernians FC).
Odešli: Mojmír Chytil (Slavia Praha), Tomáš Zlatohlávek (FK Pardubice), Lukáš Greššák (konec smlouvy, FC Košice), David Vaněček (konec smlouvy, SFC Opava), Florent Poulolo (konec smlovy), Vilém Fendrich (konec smlouvy), Jakub Matoušek (hostování FK Pardubice)

Další články