Zde může být vaše reklama.

Lenošení končí Sigma zahájila přípravu, testuje Nigerijce

Sigma zahájila přípravu, testuje Nigerijce

foto: Petr Pelíšek

19. 06. 2023 - 14:07

Dovolená skončila hráčům prvoligového týmu SK Sigma Olomouc. Přípravu na nový soutěžní ročník FORTUNA:LIGY zahájili v pondělí 19. června. Hanáci mají na programu šest zápasů a soustředění v Maďarsku. První přípravný duel bude hrát Sigma v sobotu 24. června se slovenským druholigovým Dolným Kubínem, novou sezónu pak odstartuje předposlední červencový víkend.

V kádru došlo k jistým změnám. Útočník Mojmír Chytil přestoupil do Slavie Praha, smlouvy na Andrově stadionu skončily třem hráčům, jsou to David Vaněček, Lukáš Greššák a Florent Poulolo. Plus řada mladších hráčů, kteří v minulé sezoně občas v první lize naskočili.

Ale oslabena Sigma do nového soutěžního ročníku nebude. Na Andrově stadionu podepsal smlouvu na dva roky útočník Lukáš Juliš, v hostování ze Sparty bude pokračovat záložník Jan Fortelný a ze Slavie Praha přestoupil do Sigmy obránce František Matys, který poslední sezony hostoval v druholigovém Vyškově. K tomu by se měl v nejbližších dnech, nejpozději 1. července, ještě k týmu připojit obránce Vojtěch Křišťál, který má do konce června smlouvu v Jihlavě a klub ho odmítl pro přípravu s Olomouckými uvolnit. Na zkoušce je v klubu nigérijský útočník Yunus Muritala (2000), který hrál v minulé sezóně na Maltě.

„Po odchodu Mojmíra Chytila byl příchod útočníka jasným úkolem pro letní přestupní období. Jsem rád, že se nám podařilo získat Lukáše, který už v minulosti v Olomouci ukázal své kvality. Pevně věříme, že na povedený půlrok naváže i tentokrát a společně budeme v příští sezóně úspěšní,“ řekl sportovní manažer SK Sigma Ladislav Minář.

Juliš se na další olomoucké angažmá těší. Vrací se zpět do republiky po působení na Ibize. „Tady se mi dařilo, roli hrála i rodina. Zahraničí mi úplně nevyšlo. Těším se na Olomouc, na trenéra, na kluky. Když jsem tady byl poprvé, tak jsem tady byl spokojený, líbilo se tady i rodině, takže to byla vlastně jediná volba,“ řekl Lukáš Juliš. „Objevily se i nějaké další varianty, ale táhlo mě to sem. Když jsem odsud odešel, tak jsem myslel na to, že bych se jednou zase vrátil. Doufám, že to bude fajn, znám to tady, umí jazyk,“ vtipkoval Juliš.

„Bylo by fajn, kdybychom náladu z konce sezóny přenesli do začátku té nové. Jsem spokojený s tím, že na začátku sezony máme víceméně kompletní kádr. Podařilo se to, co jsme chtěli. Posílili jsme na pozici útočníka, doplnili jsme stoperskou řadu, z mého pohledu je kádr konsolidovaný, jsem s tím spokojený,“ řekl Václav Jílek, trenér SK Sigma Olomouc. Příchod útočníka Juliše samozřejmě kvitoval. „Pro mě i pro klub byl Lukáš Juliš naprostou prioritou. Zná to tady, známe se spolu, povedl se mu půlrok, co tady byl, pro fanoušky je to také dobré jméno. Má velkou chuť pomoci nám a dávat góly, i když je jasné, že je to jiný typ než Chytil,“ uvedl Jílek.

Olomoučtí věří, že kádr bude dostatečně silný a připravený. „Ale samozřejmě to ukáže ať samotná soutěž. Snažili jsme se nahradit ty, kteří odešli, abychom to vykompenzovali. Uvidíme, hlavně, aby byli zdraví,“ řekl Ladislav Minář, sportovní manažer SK Sigma. „V případě Juliše jsme museli chvilku počkat, jestli nebude mít něco ze zahraničí. Byli jsme v kontaktu dlouho, nějaké nabídky měl, ale vyhodnotil si to tak, že pro něj bude nejlepší být u nás,“ uvedl Minář. Na obránce Matyse má odkupní právo pražská Slavia. „Šlo to udělat i bez toho, ale to bychom nezaplatili. Spíš to bylo udělené rozumově, abychom nemuseli tolik investovat a na druhou stranu si ho mohla vzít Slavia zpět, pokud se osvědčí. A navíc nám to dávalo smysl i proto, že máme béčko. Také může chvíli trvat, než se ukáže, že může hrát první ligu,“ podotkl Minář s tím, že v případě záložníka Fortelného jde o hostování bez opce.

Na první tréninku chyběli ze zdravotních důvodů záložník Filip Zorvan a útočník Antonín Růsek.

Drobných změn doznal realizační tým. Kondiční trenér Vojtěch Smolák se přesouvá na pozici asistenta do béčka, jeho místo u áčka zaujal Tomáš Oslzla. Maséra Marka Eleka, který odchází do Plzně, nahradí Tomáš Andrés.

Kádr SK Sigma v úvodu přípravy
Brankáři:
Matúš Macík, Tadeáš Stoppen, Jakub Trefil, Tomáš Digaňa
Obránci:
Vít Beneš, Juraj Chvátal, Vojtěch Křišťál, František Matys, Jakub Pokorný, Jiří Sláma, Lukáš Vraštil, Ondřej Zmrzlý
Záložníci
Radim Breite, Ola Israel Dele, Jan Fortelný, Jan Navrátil, Martin Pospíšil, Jakub Přichystal, Denis Ventúra, Jan Vodháněl, Filip Zorvan
Útočníci:
Lukáš Juliš, Denis Kramář, Antonín Růsek, Pavel Zifčák, Yunus Muritala

Přišli: Lukáš Juliš (Ibiza), František Matys (Slavia Praha), Jan Fortelný (hostování ze Sparty Praha), Vojtěch Křišťál (Vysočina Jihlava)
Odešli: Mojmír Chytil (Slavia Praha), Vilém Fendrich, Lukáš Greššák, Florent Poulolo, David Vaněček (všichni konec smlouvy), Filip Slavíček, Matěj Hadaš, Jiří Spáčil, Tomáš Zlatohlávek, Jakub Matoušek, Jáchym Šíp (všichni do béčka)

Další články