Zde může být vaše reklama.

Sigma byla jasná volba Srdce mě táhlo do Olomouce táhlo, říká Juliš

Srdce mě táhlo do Olomouce táhlo, říká Juliš

foto: Petr Pelíšek

20. 06. 2023 - 15:30

Po třech letech je zpět v SK Sigma Olomouc útočník Lukáš Juliš. Zatím na jaře 2020 stačil nastřílet v olomouckém dresu jako host z pražské Sparty osm ligových branek, nyní už je na Andrově stadionu natvrdo. Smlouvu podepsal na dva roky. Skončila tak v pražské Spartě, kde byl od patnácti let, naposledy letos na jaře hostoval ve španělské Ibize, kde si zahrál druhou ligu. „Na Olomouc mám dobré vzpomínky. Když jsem tu byl na hostování, extrémně se mi dařilo, skoro každá střela byla gól. Od doby, kdy jsem z Olomouce odešel, jsem myslel na to, že bych se vrátil, protože se mi tady s rodinou opravdu líbilo,“ řekl Lukáš Juliš.

Přesun Juliše do SK Sigma Olomouc se začal domlouvat krátce před koncem minulé sezóny. To už byly jasné dvě věci – že Ibiza sestoupí z druhé ligy a pražská Sparta už se neozve. „Věděl jsem, že na Ibize budu končit, protože dlouho bylo jasné, že sestoupíme z 2. ligy. Takže v kontaktu jsme byli poměrně dlouho a já to měl v hlavě. Nějaké další možnosti jsem sice měl, ale srdce mě táhlo sem,“ řekl Juliš.

Z české ligy žádnou další konkrétní nabídku neměl, nějaké možnosti byly na Slovensku. Ale sám chtěl na Hanou, do Olomouce, na Andrův stadion. Před třemi lety zde totiž zažil vydařené období a k tomu poznal, jak je ve středu Moravy krásně. „Dařilo se mi tady. Roli hrály i rodinné okolnosti. Ve Španělsku se mi tolik nedařilo, bylo to náročnější období. Na Ibize to nebylo podle mých představ. Těším se na kluky, trenéra i fotbal. Hodně hráčů je tu jiných. Tehdy jsem hrál s Davidem Houskou nebo Martinem Hálou, dost se to obměnilo. Zůstali ale třeba Víťa Beneš nebo Radim Breite. Všichni se však nějak známe, protože jsme proti sobě nastupovali v lize. Věřím, že to bude fajn,“ uvedl Juliš, který bude hrávat se svým oblíbeným číslem 39. Přenechá mu ho Jakub Pokorný.

A jak Lukáš hodnotí krátké angažmá na Ibize, ostrově vyhlášeným party a večírky? „Působení na Ibize nebylo o tom, že bych si jel na ostrov zapařit. Nejsem takový typ,“ usmál se Juliš. „Bylo to ale náročnější, než jsem čekal. Myslel jsem, že to bude fotbalovější, ale hráli jsme o záchranu. Proto jsme hráli hodně jednoduše a víc než fotbal to byl boj. Záchrana se nám nepodařila. Bohužel jsme to nedocvakli. Byly tam asi dva tři zápasy, které jsme měli vyhrát, ale nevyhráli. Je to zkušenost, na kterou nezapomenu. Ale jsem rád, že jsem zpět v Česku,“ podotkl.

Sigma po odchodu Mojmíra Chytila potřebovala získat útočníka, Lukáš Juliš zase angažmá. Což se potkalo ke spokojenosti obou stran.  „Od doby, kdy jsem z Olomouce odešel, jsem myslel na to, že bych se vrátil, protože se mi tady s rodinou opravdu líbilo. Město i klub. Nyní je zde trenér Jílek, s kterým jsem byl i ve Spartě. Takže se tak hezky sešlo. Jsem navíc typ člověka, který nemá moc rád velké změny. Doufám, že aklimatizace pro mě bude proto jednodušší, protože hodně věcí tu znám. Navíc umím jazyk,“ zavtipkoval Juliš.

Nová posila SK Sigma věří, že naváže na své předchozí hanácké angažmá a opět bude střílet góly. „Byl jsem deset let ve Spartě a tam se od vás čekají jen góly. Na Ibize mi to tolik nesedělo, protože to byl tým, který prakticky nedostával soupeře pod tlak. Góly se ode mě chtějí od patnácti let, kdy jsem přestoupil do Sparty. Věřím, že je dávat umím. Doufám, že se mi povede začátek a bude to fajn. Hlavně se mi musí podařit příprava a musím zůstat zdravý. Věřím si na to. Nechci říkat, že tady dám dvacet gólů za sezonu, nebo že to bude stejné, jako posledně, kdy se mi extrémně dařilo. Snad z každé střely jsem dal gól. Věřím, že si získám tým, kluci mi to budou připravovat a pak bude střílení gólů jednodušší,“ uvedl Juliš.

Zdravotně je v pořádku, právě nejrůznější zranění ho dosud brzdila ve větším střeleckém rozletu.  „Musím říct, že rok držím. Když do Sparty přišel trenér Priske, tak příprava byla velmi dobrá a náročná. Moc jsem toho ale neodehrál. Bylo by to samozřejmě jiné, kdybych hrál třeba třicet zápasů v kuse. Pomohlo mi snad i trochu teplo na Ibize. Snažím se dělat nějaké věci, abych vydržel zdravý. Jsem snad dost zkušený na to, abych se nezranil,“ podotkl Juliš.

Další články