Zde může být vaše reklama.

Je v repre U 21 Trefil: Moc si toho vážím

Trefil: Moc si toho vážím

foto: Petr Pelíšek

18. 11. 2022 - 12:16

Českou fotbalovou jednadvacítku čeká dnes večer přípravný zápas v Portugalsku. Čelit ofenzivní síle může i brankář SK Sigma Olomouc Jakub Trefil. „Pokud se nic nestane a odbudu si premiéru zrovna proti týmu, jakým je Portugalsko, tak to považuji za velkou odměnu a moc si toho vážím,“ řekl Trefil.

Už je jasné, jak budete mít s brankáři rozdělené oba zápasy?

Jasné je, že po zápase s Portugalskem společně s hráči Liberce odlétáme zpět do Česka, protože nás čeká vzájemný zápas v MOL Cupu. Jen jsme se bavili o tom, že si rozdělíme zápas s Portugalskem, ale o tom, kdo začne nebo další podrobnosti, se dozvíme později.

Jaký zápas s Portugalskem očekáváte?

Hodně složitý. Když jsme se dívali na videa, tak je jasné, že to je velmi kvalitní tým. Mají velkou kvalitu na míči a směrem dopředu jsou opravdu nepříjemní. Jejich rychlost a práce s míčem je nadstandardní. Pokud budeme hrát týmově a budeme dodržovat taktiku, tak doufám v tom, že bychom mohli být  úspěšní.

Portugalci občas ofenzivní akce dohrávají až do prázdné branky, kdy gólman často nemá šanci ani zasáhnout. Budete hodně spoléhat na spolupráci s obránci?

Proti takovým týmům je to vždy složité, když čelíte takové ofenzivní kvalitě. V Česku by se to dalo přirovnat třeba ke Slavii, která hraje podobným stylem, drží míč a soupeři ho příliš nepůjčuje. Jak jsem říkal, pokud budeme hrát týmově a dodržovat všechny pokyny, tak věřím, že dokážeme soupeře eliminovat a do tolika šancí se nedostanou.

Ve středu se čtyři vaši spoluhráči ze Sigmy dočkali premiéry v A týmu a Mojmír Chytil dal tři góly. Co byste říkal na podobně povedenou premiéru v jednadvacítce vy?

Mojmírovi se povedlo dát hattrick v jeho prvním zápasu za áčko a ještě to bylo doma na Andrově stadionu. Určitě to pro něho bylo hodně speciální, ale jen potvrdil svou současnou výbornou formu a všichni mu to přejeme. Pokud by se mi to povedlo aspoň z poloviny jako Mojmírovi, tak se zlobit nebudu. Myslím, že můžu mluvit i za něj, když řeknu, že jsme si hodně cenili obdržené nominace. Mojmír to využil fantasticky, tak doufám, že ho napodobím.

Portugalsko dalo v kvalifikaci na mistrovství Evropy nejvíce branek ze všech týmů – 41 gólů v deseti zápasech. Jak tohle vnímáte?

Ukazuje to, že mají opravdu ohromnou kvalitu dopředu a hráči to jsou nadstandardní a musíme být v utkání hodně opatrní a dávat si na ně pozor. Jejich kreativita, práce s míčem a nečekaná řešení, to všechno dohromady s rychlostí, to je nadstandardní. Jak jsem už říkal, bude důležité dodržet všechno, co si před zápasem řekneme.

Další články