Zde může být vaše reklama.

Už zase dává góly Vaněček: Cítím, že mi chybí herní praxe

Vaněček: Cítím, že mi chybí herní praxe

foto: Petr Pelíšek

08. 01. 2023 - 14:25

V elitní soutěži naposledy nastoupil 17. dubna 2022. Pak útočníka Davida Vaněčka vyřadilo ze sestavy SK Sigma Olomouc zranění kolena. Vloni na podzim už mohl začít trénovat pomalu se chystat na comeback. A v práci na návratu už se dočkal i vstřelených branek. Byl posledním střelcem Sigmy v loňském roce a prvním v letošním. Ale v březnu dvaatřicetiletý hrot sám dobře ví, že k hernímu ideálu má ještě daleko. Zatím. „Sám cítím, že ještě potřebuju hodně zapracovat na spoustě věcí, abych byl plnohodnotný člen týmu a zase mohl dávat góly,“ řekl David Vaněček.

Hned v prvním přípravném utkání jste dal dvě branky. Jste už v plné formě?

Určitě to není v plné formě. Je to podle mě v plné fyzické formě, i zdravotní, což je pro mě úplný základ. Ale cítím, stejně jako asi i trenéři, že mi chybí herní praxe. A v zápase i na tréninku je znát, že míč mě neposlouchá tak, jak bych chtěl. Ale myslím, že to bude zápas od zápasu lepší.

Dobře, ale jak pak vysvětlit ty dva góly?

Jsem hrozně rád, že jsem je dal, protože minulý rok pro mě byl hodně těžký. Vlastě skoro celý jsem fotbal nehrál, což se mi předtím nikdy nestalo. Naštěstí jsem dal v posledním zápase gól, což mě dost nabudilo. A jsem rád, že hned v novém roce jsem mohl začít zápasem se dvěma góly.

Hodně se píše a mluví o tom, že by měl Mojmír Chytil z klubu odejít. Měl byste pak snadnější a rychlejší cestu zpět do sestavy?

Je to zajímavá otázka, ale momentálně si asi přeju, aby tady spíš zůstal a pomohl nám. Jsme na čtvrtém místě, což klidně může být jedna z povedených sezón pro Sigmu. A Mojmír je v takové formě, že i na úkor toho, že budu mít těžší pozici, tak je lepší, aby zůstal, pomohl nám a potom se vydal jinam. Na rovinu říkám, že se chci dostat do takového stavu, abych byl ještě lepší než Mojmír. Kdybych takový cíl neměl, tak už bych s fotbalem mohl skončit.

Dva vstřelené góly jsou hodně důležité pro vaše sebevědomí?

Ano, hodně důležité. Ta moje pauza se furt prodlužovala, koleno pořád neposlouchalo. Po operaci to pořád nebylo úplně ono. Měl jsem i myšlenky, jestli se na hřiště ještě vůbec dostanu. Takže pro mě je obrovský úspěch to, že jsem se vrátil, že jsem zdravý, že mě nic nebolí, že jsem na tom dobře fyzicky. A hned ty góly jsou super.

Branku jste dal nohou i hlavou. Který pro vás byl v tu chvíli hezčí?

Asi je to úplně jedno. Jsou to pro mě strašně důležité góly.

Když je letos příprava celkem krátká, je to pro vás osobně dobře nebo špatně, když zrovna potřebujete co nejvíce herní praxe? Zápasu nyní právě moc nebude.

Někdo, kdo je zdravý a byl zdravý celou dobu, pro toho je to úplně super. Protože za to krátké volno v podstatě skoro nic neztratili, takže příprava ani tak dlouhá být nemusí. Já bych samozřejmě uvítal, kdyby příprava byla o měsíc a půl delší a měl jsem čas herní praxi získat, sžít se zase s týmem, a pak být v podstatě od začátku jara plnohodnotný. Ale jinak vám asi každý fotbalista řekne, že raději hraje mistrovské zápasy, než aby se jen dlouho připravoval.

A jste nyní ve stavu, že už byste mohl být připravený na první kolo?

To samozřejmě ještě určitě nejsem, abych v prvním kole jara odehrál celých devadesát minut.

Takže poločas, co jste hrál proti Zlínu, je nyní pro vás optimální?

Nechci se pouštět na tenký led, protože to je rozhodnutí, které vůbec není na mě. Je to na trenérech. Ale stejně tak cítím, že v týmu jsou kluci, kteří na tom jsou momentálně herně a výkonnostně mnohem lépe než já. Takže musíme objektivně, že na první kolo to určitě nebude, maximálně tak na nějakých pár minut. Sám cítím, že ještě potřebuju hodně zapracovat na spoustě věcí, abych byl plnohodnotný člen týmu a zase mohl dávat góly, nahrávat na ně, aby se na mě mohli spoluhráči spolehnout.

Další články