Zde může být vaše reklama.

Další odchod Záložník Kryštof Daněk odešel ze Sigmy do Sparty

Záložník Kryštof Daněk odešel ze Sigmy do Sparty

foto: Petr Pelíšek

06. 06. 2022 - 15:01

Kádr SK Sigma Olomouc je chudší o dalšího odchovanec. Do Sparty Praha přestoupil z Androva stadionu záložník Kryštof Daněk (2003). Oba kluby o transferu informovaly na svém webu. Daněk je pátým odchovancem, který v nové sezoně nebude v srdci Hané nadále působit. Naopak Sigma již v minulém týdnu oznámila příchody tří nových hráčů.

Daněk, talentovaný záložník a český reprezentanta, podepsal ve Spartě víceletou smlouvu. „Kryštof je velký talent českého fotbalu, vidíme v něm značný potenciál rozvíjet se i nadále. Je velmi dobře technicky vybavený, má zajímavá řešení v situacích jeden na jednoho,“ říká sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Umí pracovat s míčem na malém prostoru při postupném útoku i v brejkových situacích, hraje v tempu, je důležitý při napadání soupeřovy rozehrávky, správně reaguje při zisku míče i jeho ztrátě. Je velmi dobrý charakterově, sám se chce posouvat, přitom má týmové myšlení,“ doplňuje Rosický.

Daněk fotbalově vyrůstal v olomoucké Sigmě, do které přišel v osmi letech z Chválkovic, a brzy bylo jasné, že má velký potenciál. Premiéru v elitní domácí soutěži si odbyl pod trenérem Radoslavem Látalem 26. května 2020 v bezbrankovém duelu se Slováckem. V ročníku 2020/21 se Daněk postupně vypracoval ve stálého hráče základní sestavy. V lednu 2021 vstřelil Opavě svůj první ligový gól. Trefa číslo dvě? O čtrnáct dní později otevřel skóre domácího zápasu Olomouce se Spartou. Ročník uzavřel s bilancí 23 ligových zápasů a tři branky. V uplynulé sezoně odehrál Daněk za Olomouc 29 ligových zápasů. V devatenácti letech má na svém kontě celkovou bilanci 55 ligových startů, 5 gólů a 4 asistence.

„Jednání se Spartou byla dlouhá a tvrdá. Nakonec ale splnila podmínky, které jsou pro Sigmu výhodné. Kryštof Daněk měl o přestup také zájem a za této situace jsme mu nechtěli bránit v dalším rozvoji jeho talentu. Za odvedené služby mu děkujeme a přejeme mu do budoucna hodně štěstí. Věříme, že dále rozvine svůj potenciál a potvrdí, že Sigma umí vychovávat hráče pro evropský fotbal,“ říká sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář.

Jsem rád, že mi Sigma umožnila nabídku Sparty přijmout. Cítím, že je správný čas udělat v kariéře další krok. Chtěl bych poděkovat všem fanouškům za podporu, také všem trenérům za to, že jsem se mohl dál posouvat. Sigmě budu dál fandit a věřím, že se jí bude dařit,“ říká Kryštof Daněk.

Ze Sigmy po skončení minulé sezony odešlo několik odchovanců. Kromě Daňka ještě Martin Hála (Bohemians), Radek Látal (Mladá Boleslav), Tomáš Zahradníček, Jakub Yunis (oba konec smlouvy) a Roman Hubník, který ukončil profesionální kariéru.

Klub z Hané pak v minulém týdnu představil první tři nové hráče. Hráči SK Sigma se stanou stoper Lukáš Vraštil (1994) a slovenští záložníci Denis Ventúra (1995) a Martin Košťál (1996). „Jsme rádi, že se nám podařilo tuto trojici hráčů přivést. Reagovali jsme na pohyb v kádru, který byl v souvislosti s koncem smluv. Jsou to kluci na posty, které jsme potřebovali vyřešit. Věříme, že u nás budou úspěšní,“ říká sportovní manažer Ladislav Minář.

Další články