Zde může být vaše reklama.

Fotbalový svátek Zápas století si užily hvězdy Sigmy i reprezentace

Zápas století si užily hvězdy Sigmy i reprezentace

foto: Petr Pelíšek

09. 09. 2019 - 20:40

Andrův stadion byl včera plný hvězd olomouckého a českého fotbalu posledního půlstoletí. Sigma slavila stovku od založení zápasem bývalých hráčů proti repre z roku 2004.

Z domácích hráčů sklidil při nástupu snad největší aplaus Vladislav Niki Lauda, první Sigmácká hvězda, která to z Hané dotáhla až do národního týmu. „Jsem rád, že jsem mohl hrát alespoň dvacet minut. Mrzí mě ta penalta, protože to bylo domluvené jinak, bohužel, Karlovi se to nelíbilo. Zahrál jsem si dobře, rád jsem poznal mladší kluky, o jednu dvě generace. Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit, bylo to něco nádherného. Klobouk dolů, co Olomouc pro Karla udělala,“ řekl legendární kanonýr SK Sigma Vladislav Niki Lauda. „Sigmě bych popřál jen to nejlepší. V Olomouci jsem byl rád, dařilo se mi tady. A navíc mám osmdesát kilometrů od Olomouce chalupu, jsem v důchodu, takže na ni jezdím každých čtrnáct dní. Teď se sem dostanu častěji,“ podotkl Lauda.

Největší hvězdou večera byl ovšem záložník Pavel Nedvěd, držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 2003. „Musíte udělat všechno pro to, abyste neprohráli. My jsme se snažili a docela nám to vycházelo. Sigma byla také dobrá, byl to fajn den. Sigmě přeji, aby jí to i nadále šlo jako doteď, protože je to důležité mužstvo v českém fotbale,“ řekl Pavel Nedvěd. „Pod panem Brücknerem jsme hráli hrozně rádi, věděli jsme, že když budeme hrát přesně to, co po nás chtěl, tak budeme hrát dobrý fotbal. Pan Brückner udělal historii českého fotbalu a právem si všechno tohle zaslouží,“ uvedl Nedvěd.

Obránce Michal Kovář odehrál v první lize za Sigmu 299 utkání. Ale nedělní start za ten kulatý nebere. „To se nepočítá. Ale jsem domluvený s Radkem Látalem, že ten třístý uděláme. Už jsem mu to říkal dvakrát, vždycky řekl, že ano, že s tím počítá. Jsme domluvení, jak bude nějaká příležitost. Až budou jasné poháry a bude vše rozhodnuto. Doufám, že mě tam minimálně na dvacet minu hodí,“ smál se po utkání Michal Kovář. Nedělní exhibice se mu, až na vysokou porážku, líbila. „Zápas byl výborný, plný dům. Dostali jsme hodně gólů, ale myslím, že ve druhém poločase jsme je zatlačili. Přeběhali jsme je, ale nedávali jsme góly, neproměňovali jsme šance. Bylo to příjemné setkání,“ podotkl.

Druhou branku Sigmy dal, hlavou, bývalý útočník Jiří Balcárek, nyní trenér druholigových Vítkovic. „Byl jsem snad pět sekund ve vzduchu, takový gól jsem dal naposledy snad v roce dva tisíce tři,“ šprýmoval Balcárek. „Ne, myslím, že se mi ten gól docela povedl, překvapil jsem i sám sebe. Moc branek hlavou jsem v kariéře nedal. Jsem rád, že se mi to podařilo v takovém utkání, v takové atmosféře,“ řekl Balcárek. Také on nedělní zápas kvitoval. „Myslím, že takových akcí na propagaci by mělo být víc, v českém fotbale to chybí. Jen se vyzdvihují negativní věcí. Ale mělo by být víc pozitivních informací, takových akcí, jako byla ta nedělní a přitáhnout tak co nejvíce lidí k fotbalu, na stadiony. Je škoda, že takové publikum není v Olomouci na každý zápas, není pozitivní a nežene Sigmu dopředu za vítězství. Je strašná škoda, že tolik lidí nechodí na Sigmu pořád,“ podotkl Balcárek. „Je to skutečně o propagaci fotbalu. Jsme český národ a chytáme se spíš těch negativních věcí a maličkostí. Spíš by se mělo více zmiňovat a zdůrazňovat to pozitivní, aby lidé na fotbal přišli,“ řekl Balcárek. Ve Vítkovicích trénuje mladíky Sigmy Michala Surzyna a Jakuba Matouška. „Máme to tam založené na tom, že dáváme příležitost mladým ve druhé lize. Je pozitivní, že dostávají příležitost v mužském fotbale a učí se, každý dotyk s míčem v zápase je pro ně obrovská deviza do budoucnosti. Kariéru mají před sebou, je to pro ně obrovsky pozitivní,“ poznamenal Balcárek.

Zápas století by se jen těžko uskutečnil v takové podobě nebýt Davida Rozehnala. Právě on domluvil start všech reprezentantů a inicioval jako součást programu i oslavy osmdesátin Karla Brücknera. „Bylo to skvělé. Měl jsem husí kůži, slzy na krajíčku na začátku, když kluci nastupovali a diváci vzdávali hold takových hráčům, jako byli Lauda nebo Drulák, nechci na někoho zapomenout, ze strany reprezentace třeba Nedvěd nebo Poborský. Chtěl bych klukům poděkovat za to, že přijeli a i díky tomu se vytvořila taková krásná atmosféra,“ řekl David Rozehnal. A jak složité bylo dát start všech českých hvězd dohromady? „Za mnou jde jenom reprezentace. Chtěl jsem s kluky mluvit osobně přes telefon, to se povedlo se všemi. Někteří nemohli, bohužel, přijet z osobních nebo pracovních důvodů. Těžké to nebylo, reakce všech byly pozitivní. Všichni říkali, že rádi přijedou a rádi se takového velkého zápasu zúčastní k tomuto výročí. Nebylo to těžké, ale bylo to hektické,“ podotkl. „Myslím, že Sigma a diváci vzdali panu Brücknerovi hold za to, co udělal pro klub a Českou republiku, bylo to krásné. Ve finále i proto jsem do toho projektu šel. Čekal jsem takovou reakci a nakonec se to potvrdilo. Chtěli jsme, aby bylo přes deset tisíc diváků, to vyšlo, všechno klaplo, nakonec i počasí, takže spokojenost může být velká,“ řekl Rozehnal. Sigma prohrála 2:9. „Někdo se mě ptal, jestli to nebylo moc kruté. Ale takový prostě byl tento reprezentační tým. Díky tomu nasazení, buldočí síle. Jako třeba předvedli Pavel Nedvěd a Karel Poborský ve svých letech, jak to tahali a pořád šli za gólem a chtěli dávat další a další. Proto jsme asi měli takové výsledky,“ podotkl Rozehnal.

Nedělní odpoledne si užil pořádně také Ladislav Onofrej. „Určitě to bylo nádherné. Hrát proti takovým fotbalistům, navíc každý viděl, jakou kvalitu pořád mají. Bylo to úžasné nejen atmosférou plného stadionu, ale také tím, že jsem si mohl proti takovým hráčům zahrát,“ řekl Onofrej.

Další články