Zde může být vaše reklama.

První letošní výhra Fotbalisté SK Sigma porazili Trnavu

Fotbalisté SK Sigma porazili Trnavu

foto: Petr Pelíšek

06. 01. 2021 - 19:51

První zápas na Maltě hráli fotbalisté SK Sigma Olomouc dnes proti slovenskému Spartaku Trnava. Hanáci zvítězili 2:1 po bezbrankovém poločase. V sobotu bude hrát Sigma finále turnaje proti rakouskému Tirolu (18.00).

Sigma šla do zápasu bez několika hráčů, kteří s výpravou ani na Maltě nejsou. V karanténě museli doma zůstat Šimon Falta, Tomáš Zahradníček, Michal Reichl a Pavel Zifčák, zraněný je kapitán Roman Hubník a za teplem neletěl ani Milan Kerbr.

První vážnější šanci zápasu měla Sigma. Bylo to ve 4. minutě. To po centru Vepřka zleva zakončoval z voleje na malém vápně u zadní tyčky Chytil, jenže přestřelil. O tři minuty později hledal Houska dlouhým pasem za obranou Nešpora, trnavský brankář ale vyběhl včas, tedy nic z toho nebylo. Spartak zkusil v úvodu duelu dvě protiakce, obě zastavil taktickým faulem Breite a z následných přímých kopů nebylo nic vážného pro olomouckou bránu. Ve 12.minutě kopala Sigma první roh. A vzápětí další. Ten skončil útočným faulem. V 17.minutě proskákal centr zprava až na zadní tyčku k volnému Gonzálezovi, ale ten vystřel nepřesně a slabě. Sigma byla častěji i míče, soupeři moc prostoru nedávala. Ale na druhé straně s jí nedařilo trnavskou obranu přelstít. O dvě minuty později pak střílel z hranice šestnáctky González, ovšem opět to nebylo přesné. Pak se přece jen trošku probrala Trnava a ve 26.minutě kopala dva rohy. Po půlhodince hry dal hlavou branku Nešpor, pro postavení mimo hru ale neplatila. Ve 33. minutě měl Spartak první větší šanci. Po rohovém kopu hlavičkoval z tutové pozice nad kapitán Tumma. Takže první půlka skončila bez branek.

Do druhé půlky trenér Látal prostřídal sestavu. A ve 48. minutě přišla velká šance Sigmy. Byl v ní Látal, z voleje z malého vápna minul pravou tyčku. O pět minut později přistavil po centru Sladkého Daněk míč pro Gonzáleze, ovšem ten zpoza šestnáctky vystřeli hodně vysoko nad. V 55. minutě kopala Sigma první roh ve druhém poločase, čtvrtý celkově, ale zakončení z toho nebylo. Vzápětí došlo na standardku po faulu na Daňka. Sám Daněk to zkusil kolem zdi, byla to první střela na branku v tomto utkání vůbec. Ale neudělal trnavskému brankáři moc starosti, šla mu přímo do koše. V 58. minutě už to bylo lepší. Zmrzlý leva nacentroval, Daněk před bránou zakončil k pravé tyčce a Sigma vedla. A po minutě měl Daněk další tutovku. Tentokrát jeho zakončení vyrazil brankář na roh. Z toho nebezpečí nebylo. To přišlo v 64. minutě, když zdálky střílel o kousek vedle pravé tyčky Houska. A minutu poté Radič zblízka trefil brankáře. Herně to bylo podobné, jako v první půlce. Sigma byla aktivnější, častěji u balonu, ale ve finální fázi to nebylo úplně ono. Dvacet minut před koncem po rohovém kopu střílel nad Poulolo. V 72. minutě to zkusil z přímého kopu zdálky levačkou Zmrzlý, brankář jeho dobře umístěnou střelu vyrazil. Patnáct minut před koncem zahrával Sigma opět rohový kop, ale znovu z toho nebylo ohrožení branky. V 77.minutě střílel z velkého vápna po přihrávce Zmrzlého Daněk, gólman se jen otočil po míči, který letěl kousíček vedle pravé šibenice. Sedm minut před koncem Sigma o náskok přišla. Střelu Olejníka ještě Mandous vyrazil, ale na dorážku Kotlára už nemohl dosáhnout. To byla první šance Trnavy ve druhé půlce. Minut před koncem si Sigma vzala náskok a výhru zpět. Yunis vybojoval nad obráncem Daňkův pas, přihrál před poloprázdnou bránu Radičovi, který nemohl nedat, byť gólman si na míč ještě sáhl.

V prvním utkání Tipsport Malta Cupu 2021 prohrála Zbrojovka Brno s WSG Swarovski Tirol 0:2. Což znamená, že Sigma nastoupí v sobotu v 18.00 ve finále proti rakouskému Tirolu.

"V prvním poločase bylo hodně osobních soubojů, hra byla rozháraná. Druhý poločas jsme přeskupili řady, začali hrát na tři obránce, vysunuli presink a napadali soupeři. Měli jsme hodně šancí a mohli o výsledku rozhodnout dřív. Pak jsme z jediné akce Trnavy dostali gól. Beru to utkání jako přípravu, až sobotní už bude generálka na ligu," řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

SK Sigma Olomouc – FC Spartak Trnava 2:1 (0:0)

Branka: 58. Daněk, 89. Radič – 83. Kotlár. Rozhodčí: Mangion.  Hráno bez diváků.
SK Sigma: 1. poločas: Mandous - Látal, Beneš, Poulolo, Vepřek - Hála, Houska, Breite, Chytil, González – Nešpor. 2. pol.: Mandous – Sladký, Štěrba, Poulolo, Zmrzlý – Látal (72. Yunis), Houska, Greššák, Daněk, González (87. Šíp) – Radič. Trenér Radoslav Látal.
Trnava: Takáč (46. Rusov) – Turňa (10. Koštrna), Tumma, Grič (46. Mihál), Jendrek – Gembický (46. Mikovič), Kolesár (61. Karhan), Kóša (78. Savvidis), Benovič (61. Benovič), Kotlár - Olejník. Trenér Michal Gašparík.

Další články