Zde může být vaše reklama.

Češi slaví postup! Fotbalová reprezentace je ve čtvrtfinále EURA

Fotbalová reprezentace je ve čtvrtfinále EURA

foto: fotbal.cz

27. 06. 2021 - 21:06

Fantastický týmový výkon dovedl českou fotbalovou reprezentaci do čtvrtfinále EURO 2020! Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v osmifinále porazili v Budapešti Nizozemsko 2:0 po gólech Tomáše Holeše a Patrika Schicka. V základní sestavě nastoupili dva odchovanci SK Sigma – stoper Tomáš Kalas a záložník Petr Ševčík.

Výběr trenéra Šilhavého nastoupil do osmifinále s několika změnami v sestavě. Zraněného kapitána Vladimíra Daridu nahradil Antonín Barák, přičemž kapitánskou pásku převzal Tomáš Souček. Vykartovaného obránce Jana Bořila nahradil na levém kraji obrany Pavel Kadeřábek a ke změně došlo také na levé straně zálohy, kde nastoupil od úvodní minuty Petr Ševčík místo Jakuba Jankta.

Nizozemci byli od úvodní minuty hodně dominantní v kombinaci, ale čeští fotbalisté dokázali jejich útoky zastavovat i odvracet většinu centrů do pokutového území včetně standardních situací. A snažili se sami vyrážet do rychlých protiútoků. Ty ale končily bohužel pro český výběr nepřesnou přihrávkou a ziskem míče v podání Nizozemců. Do první vážnější šance se dostal stoper De Ligt, který hlavičkoval v prostoru zadní tyče a míč se snažil následně dorážet Depay, ale prvně jmenovaný hráč byl při prvním zakončení v ofsajdu. Do šance se dostal také Dumfries, který po mírném nedorozumění české obrany byl před odkrytou brankou, ale Tomáš Kalas jeho střelu dokázal zablokovat. Ve dvaadvacáté minutě se do šance dostali také čeští fotbalisté. Po postupné kombinaci na pravé straně hřiště mezi Masopustem, Coufalem a Ševčíkem se dostal k centru posledně jmenovaný a k míči se přes obránce na přední tyči dostal Tomáš Souček, ale jeho rybička úspěchem neskončila, míč o kousek minul branku.

Dva velké momenty zápasu přišly v 52. minutě. Nejprve se Malen dostal za českou obranu a postupoval sám na Tomáše Vaclíka, který ale vystihl směr kličky nizozemského útočníka a míč na poslední chvíli konečky prstů zastavil. Ihned poté se míč dostal na druhou stranu hřiště a Matthijs De Ligt zastavil rukou míč ve chvíli, kdy se Patrik Schick snažil dostat do pokutového území. Rozhodčí nejprve udělil žlutou kartu, ale následně po konzultaci s VAR dal nizozemskému stoperovi červenou kartu a poslal soupeře do oslabení. Český tým převzal aktivitu a byl silnější na míči. Osmašedesátá minuta přinesla obrovskou radost. Petr Ševčík nejprve vybojoval přímý kop na pravé straně hřiště. Antonín Barák poslal centr na zadní tyč, kde vyskočil nejvýš Tomáš Kalas, jenž poslal míč hlavičkou skrz malé pokutové území a Tomáš Holeš poslal míč hlavou do sítě. České mužstvo podruhé v utkání využilo výhodu jednoho hráče navíc deset minut před koncem zápasu. Střelec prvního gólu Tomáš Holeš zatáhl míč středem hřiště až do pokutového území a ve chvíli, kdy soupeř očekával pravděpodobně střelu levačkou, přihrál Holeš zpětně na Schicka a český útočník přízemní střelou dal svůj čtvrtý gól na turnaji. A bylo rozhodnutí.

Ve čtvrtfinále se český tým utkání s Dánskem, bude to v sobotu 3. července od 18,00 v Baku.

Nizozemsko - Česko 0:2 (0:0)

Branka: 68. Holeš, 80. Schick. Rozhodčí: Karasev - Demeshko, Gavrilin (vš. Rusko). ŽK: Dumfries, de Jong - Coufal. ČK: De Ligt. Diváci: 52834.

Nizozemsko: Stekelenburg - De Vrij, De Light, Blind (81. Timber) - Dumfries, Van Aanholt (81. Berghuis) - De Roon (73. Weghorst), Wijnaldum, De Jong - Depay, Malen (57. Quincy Prones).
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek - Holeš (85. Král), Souček, Masopust (79. Jankto), Barák (90. Sadílek), Ševčík (85. Hložek) - Schick (90. Krmenčík).

Další články