Zde může být vaše reklama.

Univerzitní liga hokeje Hokejisté Univerzity Palackého začínají v pátek v Ostravě

Hokejisté Univerzity Palackého začínají v pátek v Ostravě

foto: Petr Pelíšek

25. 09. 2019 - 15:16

Univerzitní ligu ledního hokeje bude hrát také tým HC Univerzita Palackého Olomouc. Hokejový mančaft není pro olomouckou univerzitu novinkou, už v předchozích sezonách působili v srdci Hané Univerzity Shields. Tento klub se nyní přejmenoval a bude hrát nově vytvořenou Univerzitní ligu. První zápas hraje Olomouc v pátek 27. září v Ostravě (20.00).

„Jsem mile překvapen reklamou, kterou hokejový klub univerzitě dělá. Samozřejmě dáváme velké prostředky do marketingu, aby univerzita byla vidět. Ale pak vyjede dvacet borců na led a to je úžasná reklama v podstatě zadarmo. Teď se trošku změnil formát soutěže, ty předchozí byly trošku geograficky roztažené do šířky, nyní se bude hrát domácí soutěž. Univerzitní hokejový klub podporujeme, našim hráčům držím palce,“ řekl Jaroslav Miller, rektor UP Olomouc.

Shields hráli mezinárodní soutěž, HC Univerzita Olomouc na to naváže v novém českém hokejovém projektu. Hrát se bude o pohár Jana Palacha, v soutěži kromě Olomouce ještě startují Akademici Plzeň, Black Dogs Budweis, BO Ostrava, Cavaliers Brno, Engineers Prague, HC Masaryk University a UK Hockey Prague. „Vzniká nový formát a jsem moc rád, že se účastní i olomoucký tým. Soutěž nejvíc charakterizuje motto Jedna cesta, dva cíle. Do systému většinou vstupují děti s vidinou toho, že jednou budou profesionální hráči. Ale nemusí to být jen tohle, pokud se to nepodaří, může pokračovat v univerzitním týmu,„ řekl Ondřej Šebek, ředitel Univerzitní ligy ledního hokeje. „Soutěž má osm účastníků, ale už nyní máme čtyři další zájemce o účast, jsou z měst, kde se hraje extraliga a jsou také vysoké školy. Naším hlavním cílem je program, který je slučitelný s vysokoškolským studiem. Projektu dal velkou podporu Český svaz ledního hokeje, poskytl nám své zázemí soutěžních systému, řízení, rozhodčích, zařadil nás do hokejové rodiny, všechny kluby se staly členy Českého svazu ledního hokeje. Svaz také upravil řády tak, aby naši hráči nebyli vázání nějakými velkými přestupními částkami. Hráči můžou jít do univerzitního systému bezplatně, pokud by chtěli zpět do profesionálního hokeje, tak zase bezplatně,“ podotkl Šebek. O univerzitní ligu se bude starat agentura BPA, takže vysokoškolský hokej bude vidět ve stejných informačních kanálech, jako všechny ostatní soutěže, utkání bude také možno sledovat v internetových přenosech.

„Univerzitní liga ledního hokeje je revoluce v univerzitním hokeji u nás, nic takového tu předtím nebylo. Máme sice za sebou dvě sezony v lize, kde jsme se střetávali také se zahraničními kluby a kde jsme načerpali spoustu zkušeností, zároveň jsme se ale s některými věcmi úplně neztotožňovali. Domácí univerzitní liga je pro nás výzva, mimo jiné i proto, že jako zástupci klubů vidíme do chodu ligy a máme možnost ho sami ovlivňovat. To je pro nás důležité,“ uvedl předseda olomouckého univerzitního klubu Dominik Pudelka, který je zároveň členem dozorčí rady nové sportovní soutěže.

Novinkou je také navázání bližší spolupráce s ligovými hokejovými kluby, které v Olomouckém kraji působí: HC Olomouc, HC Zubr Přerov, HK MD Šumperk a SK Prostějov 1913. Někteří hráči z univerzity se s nimi již připravovali na novou sezonu. „Univerzitní liga může být brána jako jakýsi mezičlánek mezi juniorskou a druhou či první hokejovou ligou, není to jejich konkurence. Hokejisté, kteří po juniorce chtějí naskočit do druhé nebo první ligy, mohou působit rok dva u nás, vyzkoušet mužský hokej, pokračovat ve studiu a připravit se tak na uplatnění po skončení sportovní kariéry, a pak zkusit štěstí ve vyšších soutěžích. Zároveň podle pravidel univerzitní ligy mohou v každém klubu působit až tři hráči z druhé ligy,“ podotkl Dominik Pudelka.

V pondělí 30. září od 17 hodin na zimním stadionu v Uničově hraje HC Univerzita Olomouc první domácí zápas, nastoupí proti UK Hockey Prague.

Další články