Zde může být vaše reklama.

Kolik stojí rodiče malý hokejista? Desetisíce ročně, ale můžete ušetřit

Kolik stojí rodiče malý hokejista? Desetisíce ročně, ale můžete ušetřit

01. 04. 2019 - 09:19

Okolo hokeje se šíří pověst velmi drahého sportu, na který většina rodičů nemá. Pravda je taková, že pokud rodiče chtějí kupovat své ratolesti celou výbavu vždy novou, nastane v peněžence skutečně průvan. Výstroj se ale dá pořídit v bazarech velmi levně, podle toho, jak děti dorůstají a „odhazují“ kusy, z nichž vyrostly.

Pokud se váš potomek rozhodne hrát hokej, případně ho k této krásné hře přivedete vy jako rodiče, projeví se to trošku víc na vašem rodinném rozpočtu. Ano, jsou dražší sporty, třeba cyklistika, tenis nebo motorismus, ale také levnější, například fotbal, házená, nebo bojové sporty. Ale podívejme se, kolik mladý hráč hokeje, protože hrát hokej můžou holky i kluci, stojí. Hned na úvod – jestli chcete, aby si váš potomek mohl hokej skutečně užívat, zapomeňte na kupování výstroje ve sportovních sekcích supermarketů a vydejte se do hokejových speciálek, případně hokejových eshopů. V Olomouci najdete dva obchody specializované na hokej, fungují ale samosebou i v jiných blízkých městech.

Jsou kluby, ve kterých hráči už i v těch nejnižších kategoriích dostanou prakticky vše nutné od klubu, ale opačně i takové, kde je třeba, aby rodiče všechno zakoupili. To vše stojí, podle kvality a značky, zhruba od 5000 tisíc korun, ale klidně i tisíc 20. Výstroj pro brankáře je o něco dražší. Samozřejmě vybavení lze pořídit i za nižší ceny v hokejových bazarech. Další peníze stojí příspěvky. Opět jsou kluby, kde se tolik neplatí, z druhé strany i ty, kde zaplatíte tisíc korun měsíčně. V Olomouci zaplatíte za hráče přípravky příspěvky od 3 do 8 tisíc korun, nejméně za přípravku, nejvíce za kategorii starších žáků. Od kategorie dorostu už se příspěvky neplatí a hráči z týmu už také „fasují“ výstroj, byť většinou ne zcela novou. Ovšem třeba v Prostějově stojí sezónní příspěvek pro hráče dorostu 10 000 korun.

K tomu, aby se mohly hrát hokejové zápasy, je také třeba myslet na dopravu. Opět se i zde liší situace klub od klubu. Někde už ji máte v ceně za měsíční příspěvek, jezdí se týmově busem, některé kluby v žákovských kategoriích organizovaně na utkání nejezdí a i tohle je plně v režii rodičů. A aby vaše dítě mohlo zápasy vůbec hrát, potřebuje dobrozdání lékaře a prohlídku, na specializovaných sportovních klinikách, stojí do dvou tisíc korun, tu také platí rodiče. S přibývajícím věkem jsou potom další kapitolou výdaje za kondičního trenéra a přípravné tréninkové kempy. Kondiční trenér si v Olomouci účtuje zhruba 300 korun za hodinu, cena kempů se pohybuje v tisících. A samozřejmě také letní soustředění, to rovněž za jednotky tisíc, pokud je v tuzemsku, zahraniční může stát i více. To jsou další výdaje mimo již zmíněné příspěvky.

Jistěže svému dítěti nejspíš žádný rodič nechce odepřít radost z pohybu, z toho, aby dělalo sport, který si vybere. Ostatně třeba i hudba patří mezi finanční náročné koníčky. Ovšem pokud bude hrát váš potomek hokej, připravte se na to, že za ten čas, než dojde do dorostu a bude vše nutné fasovat, vás to bude stát zhruba jako celkem slušný osobní automobil nebo menší chata v horách.

Petr Pelíšek

Další články