Zde může být vaše reklama.

Budou trhat a hryzat Moták: Na nás si musí dávat všichni pozor

Moták: Na nás si musí dávat všichni pozor

foto: hc-olomouc.cz

18. 03. 2021 - 09:00

Hokejistům HC Olomouc se podařilo senzačně v předkole play-off vyřadit silnou a nebezpečnou Plzeň. Dali tak trošku zapomenout na základní část, ve které se jim příliš nedařilo a do vyřazovacích bojů šli z posledního možného místa. „My jsme měli spoustu zraněných hráčů. Takže jsme nedokázali ukázat to, co v nás je. Teď jsme to, myslím si, ukázali. Byli jsme kompletní, bez mála. Možná je to takový vzkaz – na nás si musí dávat všichni pozor,“ řekl trenér HC Olomouc Zdeněk Moták.

HV: Jak hodnotíte rozhodující zápas série předkola?
Velice si považuji toho, jak jsme k celé té sérii přistoupili. Hráli jsme vynikající hokej, co se týče bojovnosti, nasazení, obětavosti. A to nakonec slavilo úspěch. Byli jsme pro všechny outsiderem, ti, kteří nemají šanci postoupit. A podle celkového skóre série jsme si s Plzní poradili tři nula, to je pro nás skvělé. Musím klukům poděkovat, celý zápas jsem cítil, jak střídačka žije, jak za tím chtějí jít, jak jsou odhodlaní udělat maximum. Ochotni nechat si urvat ruku nebo nohu, nebo přijít na střídačku s hlavou v podpaží. Jejich nasazení bylo maximální. Jsme na ně pyšný.

HV: Byly v zápase nějaké zlomové momenty?
Myslím, že jsme si dokázali poradit s ofenzivní hrou soupeře. Hráli jsme dobře do obrany, naše obranná hra měla velkou kvalitu, výborně chytal Braňo. Hrálo dvacet hráčů, to je důležité. Když bude hrát devatenáct nebo osmnáct, patnáct, tak je to málo. My potřebujeme, aby nám hrálo dvacet hráčů. A aby hráli výborně. V sérii těch tří zápasů se to ukázalo, potvrdilo. Nikdo nám z toho nevypadl, od prvního do posledního člena, ne jen hráčů, ale i realizačního týmu, jsme pro to udělali všechno. A myslím, že si zaslouží poděkování.

HV: Před tou sérii by si na vás asi těžko někdo vsadil. Nakonec jste Plzeň vyřadili hladce.
Ale ano, slyšel jsem nějaké hlášky, že někdo na nás vsadil tři stovky, na ten první zápas. A vydělal dva tisíce. Takže nemyslím si, že by na nás nikdo nevsadil. Bylo pár lidí, kteří nám věřili. Ale důležité je, že my jsme si věřili.

HV: Dobře. Ale přece jen, je to senzace. Vyhráli jste tři zápasy, pokaždé o gól.
To je v tom nastavení. My jsme tam dostali v posledním zápase základní části devítku. Ale věděli jsme, že se nám do hry vrací tři útočníci, kteří vytvořili velice silnou vozbu. Ta hrála velice dobře. A podařilo se nám dávat góly. A jak už jsem řekl, hrálo dvacet hráčů. A i když se nám třeba střídali beci, někteří se zranili, někteří hrát nemohli, například Jirka Ondrušek, tak je ostatní výborně zastoupili. Ve třetím zápase naskočil po lehké zranění Škůrek. Každý z těch hráčů v tom play-off už má nějaké zranění, něco si nese. A je skvělé, že jsme je dokázali nahradit. A celý mančaft hrabal pro nás, pro všechny, pro sebe.

HV: Dokázali jste eliminovat plzeňskou první formaci v čele s Milanem Gulašem. Byl to klíčové pro postup?
Myslím, že nebylo třeba nic moc vymýšlet. Bylo důležité, abychom k protihráčům rychle přestupovali, abychom je nenechali hrát, byli k nim blízko, pořád jim do toho sahali holemi. Prostě aby neměli čas na to ukázat to, co umí. A myslím, že moc času skutečně neměli. Dokázali jsme je ubránit. Ve dvou zápasech nám stačily k vítězství jen dva góly, to je velice důležité.

HV: A opět se potvrdilo, jak důležitý je pro Moru brankář Konrád.
Ale samozřejmě. Víte, on je součást týmu. Minule jsem říkal, že brankář je individuální sport, ale bez těch ostatních kluků by nemohl existovat. Byl výborný ve všech třech zápasech série, ale všech dvacet hráčů bylo, bez výjimky, výborných. Jen musím litovat toho, že to nemohli vidět fanoušci. A vlastně neuvidí ani Spartu. Tedy uvidí ji v televizi, ale to je málo. Ovšem bohužel s tím nic neuděláme. Je skvělé, že můžeme hrát a alespoň takto můžeme našim fanouškům přinést radost.

HV: V každém ze tří zápasů jste šli do vedení. Pomohlo to hodně?
Je to fajn, když dáte první gól. Můžete se lehce uklidnit. Ale v hokeji padá poměrně dost branek. A prostor na vstřelení gólu je poměrně velký. Není to vždy jen o první vstřelené brance. Nám se to shodou okolností podařilo, šli jsme vždy do vedení. To se pak samozřejmě hraje lépe, mužstvo se uklidní, může si více dovolit. Ale branek je pořád přece jen málo. Ve třech zápasech jsme jich dali sedm. To není úplně střelecká hitparáda. Kdyby se nám dařilo dávat více gólů, tak bychom asi byli ještě úspěšnější.

HV: Až nyní v play-off je tým v zásadě kompletní.
Musím zmínit celou tu sezónu, která byla taková divná. Hrálo se bez diváků, my jsme měli spoustu zraněných hráčů. Takže jsme nedokázali ukázat to, co v nás je. Teď jsme to, myslím si, ukázali. Byli jsme kompletní, bez mála. Možná je to takový vzkaz – na nás si musí dávat všichni pozor.

HV: Bylo součásti motivace před předkolem i to, že se hrálo proti Plzni, se kterou se Moře ve vyřazovací části zase tolik v minulých letech nedařilo? Hráli jste s ní počtvrté za posledních šest let.
Je to jedno, proti komu hrajete. Jestli je to Plzeň nebo Hradec. Jak se říká – každá série musí jednou skončit. A skončilo to teď. Soupeře lituju, protože vím, jak to s ním dvakrát bylo. Vypadli jsme s nimi, byli jsme my ti smutní a naštvaní. Je to sport, výhry jsou sladké, jsme rádi, že jsme zvítězili.

HV: Půjdou takové výkony zopakovat také proti Spartě?
Nevidím jediný důvod, proč by to nešlo. Samozřejmě ctíme sílu soupeře, jsme pokorní před jeho kvalitou. Nechci říkat, že uděláme další senzaci. Ale budeme se rvát, budeme bojovat, budeme trhat, budeme hryzat. Sparta je samozřejmě favorit.

Další články