Zde může být vaše reklama.

Je v reprezentaci Můžu jen překvapit, říká Jan Bambula

Můžu jen překvapit, říká Jan Bambula

foto: hc-olomouc.cz

07. 02. 2023 - 22:17

Útočník HC Olomouc Jan Bambula (2000) se po roce opět dostal do národního týmu. Trenér české hokejové reprezentace Kari Jalonen ho povolal na Beijer Hockey Games 2023, tedy švédské hokejové hry. „Pravděpodobně jsem pozvánku dostal, protože jsem jeden z těch mladších, ale výkony jsem si to v poslední době moc nezasloužil,“ řekl Bambula.

Jaké bylo utkání proti Budějovicím, ve kterém jste nakonec ubojovali bod?

Začali jsme špatně, hned v prvním střídání jsme dostali gól. Byla to smůla, protože předtím jsme celé střídání hráli v pásmu soupeře. Na konci třetiny jsme dostali druhý gól, ale nepodělali jsme se z toho. Bojovali jsme a naštěstí vyhráli.

Bylo v první přestávce rušno, když se úvodní perioda tolik nepovedla?

V šatně jsme si k tomu něco řekli. Prostě jsme doufali a bojovali jsme až do konce. Naštěstí to tam spadlo. Jsou to strašně důležité tři body.

Nastartoval tým až první vstřelený gól?

Předtím to bylo celkem vyrovnané, ale od gólu, který jsme dali, jsme měli převahu. Buďme rádi za to, že jsme ty branky nakonec nasázeli.

Po první třetině Mora vystřídala brankáře. Vnímá tohle tým jako nějaký impuls?

Na tým to podle mě nemá nějaký velký vliv. Trenéři se tak rozhodli, někdy se to takhle dělá. Asi nás to ale nakoplo, protože Braňo Konrád pak všechno chytil, neudělal žádnou chybu. Honza Lukáš dostal dva takové těžké góly, takže oba gólmani nás proti Budějovicím určitě podrželi. Můžeme být rádi, že jsme inkasovali jen dvakrát.

Vítěznou branku jste dal právě vy? Trefil jste se zase skoro po měsíci. To je pro útočníka docela dlouho pauza.

Určitě jsem si oddechl, ale největší zásluhu na tom má Karel Plášek, který mi to dal do prázdné. Je to skoro jeho gól.

Výhrou nad Motorem jste si prakticky zajistili předkolo play-off. Chcete ještě zabojovat o první čtyřku nebo už se spíš jen dobře naladit na vyřazovací boje?

Přesně teď nevím, kolik bodů tam je. Snažím se ale dívat na to, abychom začali předkolo buď doma, nebo se zkusit probojovat do čtyřky. Na Třinec je tam tuším šest bodů, což jsou dva zápasy. Do konce základní části zbývá osm kol, pořád jsou tedy možné všechny varianty. Zápas proti Budějovicím proto byl určitě strašně důležitý.

Jste v nominaci národního týmu. Dodá vám vstřelený gól pro sraz více sebevědomí?

Určitě je dobře, že mi to tam spadlo. Hlava se zase posune jinam, protože bodově se mi v poslední době nedařilo.

Věděl jste nějak předem, že budete v nominaci na Švédské hry?

Nevěděl jsem nic. Ve čtvrtek jsem šel z tréninku a kluci mi řekli, že jsem nominovaný. Měl jsem radost, ale popravdě jsem to vůbec nečekal.

Start v reprezentačním áčku už za sebou máte. Budete nyní nervózní nebo už to pro vás není tolik nové.

Doufám, že nervózní nebudu. Budu se snažit hrát jako v klubu. Vlastně skoro o nic nejde, je to jen příprava na mistrovství světa. Hraje se jeden turnaj, můžu jen překvapit. Budu se snažit podat nejlepší výkon. Znám tam pár kluků, takže to nebude problém. Navíc jedu s Honzou Lukášem. Byl překvapený stejně jako já, protože poslední zápasy se nám nedařilo. Jsme rádi, že jsme dostali šanci.

Jak jste na tom s angličtinou? Trenér národního týmu je cizinec.

Trenérovi rozumím, mluvit umím, takže to problém nebude. Horší by bylo, kdybych nerozuměl ani slovo. Ale od toho tam je Martin Erat, který je vlastně takový google překladač. Určitě mi ale pomůže, že už jsem tam byl. Kdybych jel na nároďák poprvé, byl bych nervózní daleko více. Ale tím, že už ten jeden zápas mám, tak vím, jak to tam chodí. Oni zároveň vědí, co čekat ode mě, takže se budu snažit hrát svou hru a podat ten nejlepší výkon.

Berete pozvánku do repre jako odměnu a také motivaci do další práce?

Ano. Snažím se pořád makat. Jedna vlaštovka jaro nedělá, jak se říká, ale budu makat tak, abych v budoucnu těch nominací dostal ještě více. Teď jsem ji pravděpodobně dostal, protože jsem jeden z těch mladších, ale výkony jsem si to v poslední době moc nezasloužil.

Další články