Zde může být vaše reklama.

Opora stíhá legendy Houska: Je potřeba na ten výsledek navázat

Houska: Je potřeba na ten výsledek navázat

foto: Petr Pelíšek

15. 04. 2021 - 14:00

Záložník David Houska (1993) pomalu uzavírá své působení v SK Sigma Olomouc. V létě mi končí smlouva a už deklaroval, že prodloužit ji nechce. Rád by odešel jinam a prokázal své kvality i v jiném klubu, než ve kterém vyrostl. Houska hraje první ligu za Sigmu již osm let. Mezitím se stal jednou klubových legend. Odehrál již 162 zápasů v nejvyšší soutěži, jen pět olomouckých odchovanců má startů více. V součtu s druhou ligou, tedy v profesionálních mistrovských soutěžích, už za Olomouc odehrál 223 zápasů. Dal 21 branek, naposledy se trefil v sobotu v Příbrami. A v historické střelecké tabulce hanáckého klubu je na tom s góly stejně, jako Marek Heinz, Radim Kučera, Jiří Vaďura nebo Miroslav Baranek. A kde bude hrát v příští sezoně? „Ještě to nevím“ řekl Houska klubovému webu.

Jaké bylo utkání v Příbrami?
Byl to bojovný zápas, asi tak jako vždycky v Příbrami. Je to tam vždy těžké, k tomu hřiště nebylo ideální, takže to byl převážně boj, moc kombinace tam nebylo. Opravdu to bylo čekání na jednu šanci, jednu chybu, o tom, kdo lépe dohraje jednu situaci. A naštěstí jsme to tentokrát byli my.

Dlouho to bylo bez branek. Mohlo to dopadnout nezdarem, jako v předchozích sezonách. Mysleli jste na to, že u Litavky se Sigmě moc nedaří?
Nad tím během zápasu takto nejde přemýšlet. Ale samozřejmě před utkání jsme věděli, že jsme tam dlouho nevyhráli a Příbram nepatří mezi naše oblíbené soupeře. O to víc jsme rádi, že jsme to zvládli za tři body.

Výhru jste jistil druhým gólem právě vy. Byla to snadná branka?
Snadná moc nebyla. Podle mě balon dost skákal, takže jsem ho chtěl nejdříve napálit nártem na zadní tyčku. Pak jsem si to uvědomil, že by bylo lepší dát to plackou. A spadlo to tam, mám z toho radost.

Zmínil jste špatný trávník. Terény mají nyní k ideálu daleko, tráva ještě pořádně neroste. Jak dlouho si v takovém zápase hráč zvyká na danou úroveň hrací plochy?
Je pravda, že začátkem jara trávníky nebyly dobré na většině stadionů. Teď už je to, myslím, lepší. Třeba u nás na Andrově stadionu je velmi dobrý. Zrovna v Příbrami moc dobrou trávu bohužel nemají, navíc to nebylo ani pokropené. Ale musíte to brát tak, jak to je. Když je takový trávník, tak musíte lehce zjednodušit hru a vyvarovat se nějaké chyby, zbytečné ztráty vzadu. Někdy vám balon skočí tak, že to neovlivníte a trefíte ho špatně.

Dodá týmu další výhra venku zase trošku více klidu pro anglický týden, který Sigmu čeká?
Samozřejmě po výhře je nálada vždycky lepší. Sebevědomí je větší. Akorát se nám nedařily zápasy doma, kde jsme poztráceli hodně bodů. Je potřeba na ten výsledek navázat hned v dalším utkání a doma konečně vyhrát.

Nyní je možná pro Sigmu ale důležitější pohárový duel proti Slavii.
Po pravdě ještě na tohle utkání moc nemyslíme. Jednak ještě pořádně nevíme, kdy se bude hrát, a druhak i v lize to není nějak hrozivě rozehrané. Mančafty jsou tam na sebe bodově nalepené, takže si nemyslím, že bychom se soustředili jen na pohár proti Slavii. Každý zápas je pro nás důležitý, jak se říká – jdeme zápas od zápasu.

A už máte jasno o tom, kde budete hrát v příští sezoně?
Ještě to nevím.

Další články