Zde může být vaše reklama.

Hrací plocha Androva stadionu prochází rekonstrukcí

Hrací plocha Androva stadionu prochází rekonstrukcí

foto: SK Sigma Olomouc

09. 06. 2021 - 11:14

Třebaže trávník Androva stadionu slyšel v sezóně 2020/2021 chválu z úst nejen trenéra Radoslava Látala, ale také trenérů soupeřů, v tomto týdnu prochází rozsáhlejší rekonstrukcí. O rekonstrukci olomouckého pažitu hovořil trávníkář Sigmy Dušan Romanovský a náměstek primátora města Olomouce Martin Major.

Jelikož Andrův stadion spadá do majetku města Olomouce, k rekonstrukci muselo být vypsané výběrové řízení. Z něj úspěšně vyšla renomovaná firma Phillip sportovní trávníky s.r.o. „Snažíme se naše sportoviště udržovat ve špičkové kvalitě. Trávník je nezbytné jednou za pár let výrazně zrekonstruovat. Pevně věřím, že první domácí utkání v nadcházející sezóně odehrajeme na novém trávníku. O olomouckém pažitu se obecně ví, že patří mezi tři nejlepší v České republice. Jsem přesvědčený, že fotbalisté budou u nás v Olomouci hrát rádi,“ uvedl náměstek primátora města Olomouce Martin Major.

Na trávník Androva stadionu najely těžké stroje v pondělí ráno. Práce potrvají zhruba týden. Na kolik celá rekonstrukce vyjde? „Předběžné náklady po vysoutěžení představují částku 750 000 Kč. Uvidíme, jaké budou náklady na další práce a hnojení, tato částka se může mírně zvýšit,“ vysvětlil Martin Major.

Trávníkář Dušan Romanovský pracuje v Sigmě Olomouc přes 25 let. Podobné rekonstrukce trávníků zažil již několikrát. „V roce 2006 jsme udělali velkou rekonstrukci. Začali jsme využívat anglickou technologii Fibresand. Tehdy jsme také zabudovali vyhřívání. Od roku 2006 jsme provedli rekonstrukce trávníku v letech 2010, 2014 a 2018. Standardní renovace jako provzdušnění nebo propískování provádíme každý rok.“ Co si můžeme představit pod pojmem Fibresand? „Jedná se o namixovaný písek s umělými polymerový vlákny o šířce lidského vlasu. Na jednom metru čtverečným jich je přes 4 miliony. Dělá se to proto, aby hřiště bylo zpevněné a nevykopávaly se drny,“ objasnil Dušan Romanovský.

Olomoucký trávníkář přiznává, že po týdenní práci odborné firmy přichází na řadu technických úsek. „Renovace zahrnuje i výsev nového trávníku. Pak už to bude na nás. Budeme muset hřiště kvalitně hnojit, sekat a dodávat mu živiny, jaké potřebuje.“ Každý trávník potřebuje dostatečnou závlahu a pravidelné sečení. Jaký je ideální recept Dušana Romanovského? „Vždycky říkám, že zalévat se musí dobře, čili ani málo, ani hodně. Nejlépe hřiště jednou za dva, tři dny pořádně prolít, abychom pomohli kořenům. Seče se tak, abychom odsekávali jednu třetinu délky listu. V současnosti sekáme každý den,“ přiznal Romanovský.

„Není náhodou, že za posledních 10 let jsme byli vždy mezi první třemi kluby s nejlepším trávníkem v republice. Samozřejmě jsme v minulosti udělali několik chyb, ale poučili jsme se a dnes nám funguje vše, jak má. Staráme o trávník podle nejnovějších trendů,“ dodal.

S Dušanem Romanovským přišla řeč i na další hrací plochy, které využívají týmy SK Sigma Olomouc. „Na hřišti číslo 2 Androva stadionu proběhnou v tomto týdnu renovace standardního typu. To znamená, že ho vyčešeme, zapískujeme a hloubkově provzdušníme strojem Verti-Drain. V Řepčíně máme novou travnatou plochu. Na jaře jsme ji přeseli a musím říct, že vypadá velmi dobře. Nová sezóna může bez problému začít.“

Technický úsek rovněž nabízí bezplatnou konzultaci regionálním klubům. „Rádi s čímkoliv poradíme,“ řekl Dušan Romanovský.
 

Další články