Zde může být vaše reklama.

Silniční cyklistika I olomoucký region bude mít na olympiádě v Tokiu své zastoupení

I olomoucký region bude mít na olympiádě v Tokiu své zastoupení

foto: archiv redakce

14. 07. 2021 - 17:46

V nominaci české reprezentace silničních cyklistů pro olympijský závod v Tokiu jsou Zdeněk Štybar, Michal Schlegel, Tereza Neumanová a Michael Kukrle.  Poslední jmenovaný Michael Kukrle je rodák z Mohelnice a tam i vyrůstal. Je úřadujícím mistrem České republiky v silniční cyklistice, prošel si uničovskou cyklistikou, aby přes Favorit Brno zavítal do nejlepšího českého týmu Elkov Kasper.

Málokdo ví, že současný reprezentační trenér Tomáš Konečný pochází také z Olomouckého kraje, kdy jeho rodnou obcí je Jeřmaň u Bouzova. Své první cyklistické krůčky prožil v loštickém týmu, aby si pak prošel také věhlasnou uničovskou cyklistikou, kde pod vedením legendárního trenéra Karla Křivánka získal svůj první titul České republiky, aby pak odstartoval svou hvězdnou kariéru i mezi dospělými.

V jeho realizačním týmu je však i Richard Šmída, jeden z velice oblíbených mechaniků, který mimo jiné je i pořadatelem světového poháru na dráze Memoriálu Otmara Malečka. Tento zkušený mechanik pochází z Prostějovské cyklistiky, rod Šmídů je v cyklistice již třetí generací. V cyklistice působil jeho táta a nyní je reprezentační mechanik i Martin Šmída junior.

Realizační tým doplňuje masér Michal Frantík, který pochází z vesničky Střeň, nyní žije v Olomouci a dětská léta si prožil jako cyklista také v uničovské cyklistice.
Všichni tři, jak reprezentační trenér Tomáš Konečný, tak i Richard Šmída a Michal Frantík, spadají pod prostějovský tým.

„Jsem rád za nominaci, upřímně jsem s ní nepočítal. Zažil jsem již jedny hry, a to v Rio de Janeiru v Brazílii, kdy to byl tenkrát ohromný zážitek a díky mé vzdálené rodině, veslaři Miroslavu Vraštilovi ml., jsem se dostal i do zázemí olympijských her. Nyní je to něco jiného. Jiná situace, speciální tím, že jsou přísná covid opatření a obrovská zodpovědnost nejen k týmu a olympijskému reprezentačnímu týmu, ale i k obyvatelům Japonska a všem kolem nás. Předpokládám, že jsem se vešel do nominace, protože reprezentační trenér v nás má důvěru, známe se již řadu let. Jinak se těším, že uvidím Mirka Vraštila opět v lodi na olympiádě a tentokrát si třeba zafandíme navzájem. Já jemu ve dvojskifu a on zase našim silničním cyklistům, i když to vypadá, že díky přísným podmínkám, jen na dálku,“ řekl Michal Frantík.

„Pro sportovce i personál to je největší sportovní svátek, a proto je pro mě obrovská čest, že se mohu OH zúčastnit. Moc se do Tokia těším, i když podmínky díky covidu nebudou jednoduché, ale jsme připraveni. Myslím si, že jsme všichni sehraný tým,“ uvedl Richard Šmída.

Autor: Lenka Klopcová

Další články